Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γκρίνια για το φλερτ με ΣΥΝ
Γκρίνια για το φλερτ με ΣΥΝ Εκτύπωση E-mail
27.05.08

Να ξεμπλέξει το κουβάρι των αντιτιθέμενων τοποθετήσεων στελεχών της για το θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε χθες η Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρώτο βήμα έγινε νωρίς το πρωί, οπότε βουλευτές και δημοσιογράφοι έλαβαν e-mail με τη βασική θέση του κόμματος και ένα... αυστηρό μήνυμα προς όσους συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση:

«Η δράση όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα οφείλει να είναι επικεντρωμένη σε αυτά που επείγουν. Τα υπαρκτά και τα άμεσα. Και αυτό που επείγει είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών, των συμφερόντων της κοινωνίας, από την ολομέτωπη επίθεση του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του»!


 «Προφανώς, για τους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου, το θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε υπαρκτό ούτε άμεσο», σχολίαζαν αμέσως μετά την ανάγνωση του μηνύματος στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν στη Βουλή.

«Υποπτοι»
Η σύγκρουση είναι πολύ βαθύτερη από το θέμα της συνεργασίας. Από τη μία πλευρά οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι «η συζήτηση αυτή είναι ύποπτη την ώρα που ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ και πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ»! Από την άλλη, όσοι είναι υπέρ της κοινής καθόδου επισημαίνουν ότι «με τα σημερινά ποσοστά των δύο κομμάτων δεν υπάρχει άλλη οδός».

«Οσοι πιστεύουν ότι είμαστε προ των πυλών της εξουσίας όταν είμαστε τρεις μονάδες πίσω από τη ΝΔ τη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης αρνούνται να δουν την πραγματικότητα», προσθέτουν σε ενίσχυση των επιχειρημάτων τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχείρησε να θέσει τη συζήτηση εκτός ΠΑΣΟΚ: «Η θέση μας είναι σαφής, το μπαλάκι δεν είναι στη δική μας περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αυτοδυναμία -λαμβάνοντας αποστάσεις από τον Κ. Σκανδαλίδη και τον Θ. Πάγκαλο οι οποίοι με συνεντεύξεις τους στο «Εθνος» μίλησαν για κοινή κάθοδο- και περιόρισε τη συνεργασία στην αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων.

«Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εν κενώ και δεν μπορεί να γίνει βεβαίως μονάχα από έναν ενδιαφερόμενο», κατέληξε, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στην Κουμουνδούρου αλλά και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου, πάντως, να μη σέρνεται η κουβέντα με τρόπο που προκαλεί προβλήματα στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου του εισηγήθηκαν να κάνει μία ακόμη παρέμβαση, θέτοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία της Αριστεράς προ των ευθυνών τους.

Ο Π. Ευθυμίου
«Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αριστερή ρητορική, είναι κυβερνώσα Αριστερά», επισήμανε ο Π. Ευθυμίου και έδωσε έμφαση στην ανάγκη το Κίνημα να επενδύσει στην υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις για τις σύγχρονες προκλήσεις.

«Πριν από την εκλογική συνεργασία είναι σκόπιμο τα δύο κόμματα κι όποιος άλλος θέλει, σε ένα στρογγυλό τραπέζι, να δουν αν μπορούν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος λέγοντας ουσιαστικά πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να βάλει το κάρο πριν από το άλογο.

Η Μ. Δαμανάκη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΝ χαρακτηρίζοντας τη «στροφή» του Ν. Κωνσταντόπουλου «θετικό γεγονός». «Ακόμη και στελέχη που μέχρι χθες πολεμούσαν αυτή την προοπτική μεταβάλλουν απόψεις», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας μια επιπλέον διάσταση στη σχετική συζήτηση.

«Χρειάζεται ωστόσο προσεκτική και νηφάλια στάση, η πλειοδοσία και η βιασύνη δεν ωφελούν», κατέληξε στις δηλώσεις της.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΑΛΑΒΑΝΟ
Προσβάλλουν την ιστορία τους

Την έμμεση αιχμή ότι το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να συμμετάσχει στην εξουσία ανεξάρτητα από τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας στα σενάρια περί εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ο κ. Αλαβάνος μιλώντας χθες στον Alpha σχολίασε δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «ορισμένες τοποθετήσεις που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ προσβάλλουν την ίδια την ιστορία του και τους οπαδούς του».

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο «όταν βλέπει κανείς ένα από τα πιο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λέει, ή θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε την κυβερνητική εξουσία, ή αλλιώς θα πάμε με τη Ν.Δ. για να τη μοιραστούμε, εμφανίζεται ένα κόμμα το οποίο δεν στηρίζεται πάνω σε κάποιες πολιτικές αλλαγών και προόδου για τον τόπο, αλλά το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι πώς θα συμμετάσχει στην εξουσία».

Ο κ. Αλαβάνος μάλιστα πρόσθεσε με έμφαση ότι «αν μπαίναμε σε παιχνίδια καρέκλας και μαθηματικών από τα πάνω, πιστεύω ότι σωστά ο κόσμος, και ειδικά οι νέοι άνθρωποι, θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τη θέση ότι οι διαφορές προγραμμάτων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν μια αξιόπιστη προεκλογική σύμπραξη προέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο βουλευτής Μ. Παπαγιαννάκης είπε ότι «δεν φτάνει να μοιράσουμε κάποια υπουργεία» και το ζητούμενο είναι η προοπτική προς μια προγραμματική και πολιτική σύγκλιση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1789&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote