Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επιμένει η σκοπιανή Εκκλησία
Επιμένει η σκοπιανή Εκκλησία Εκτύπωση E-mail
26.05.08

Tο γραφείο του «αρχιεπισκόπου» Στεφάνου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας για όσα ειπώθηκαν στην εορταστική εκδήλωση στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, στη Ρώμη, το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το κήρυγμα του επικεφαλής της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη δεν περιείχε κανενός είδους εδαφικές βλέψεις. Το μήνυμα ήταν εντελώς διαφορετικό και έγινε αντικείμενο σκόπιμης εκμετάλλευσης, με την απόσπαση λέξεων από το κείμενο του κηρύγματος.

Ουδέποτε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η γενέτειρα της πρώτης δικής μας και πανσλαβικής γραφής, η οποία βασίστηκε στον προφορικό λόγο των τότε κατοίκων του τόπου. Ως εκ τούτου, η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σε εμάς και σε όλους τους σλαβικούς λαούς για πάντα».

Εκ μέρους της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» παρατίθεται εκ νέου το κείμενο του κηρύγματος στο σύνολό του:

«Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη, το έργο σου έχει πετρώσει. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη, χωρίς καμία ελευθερία για ένα βιβλίο, μια λέξη, ένα γράμμα στη δική σου και τη δική μας γλώσσα. Στην περιοχή όπου όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως μιλάμε εμείς σήμερα, απαγορεύεται, στις μέρες μας, αυτή η γλώσσα όχι μόνο να ομιλείται και να χρησιμοποιείται για προσευχή, αλλά και να υπάρχει. Σήμερα, δυστυχώς, η αντιμετώπιση εκεί είναι πολύ χειρότερη από αυτή της τριγλωσσίας στο δικό σου καιρό».

»Διαφωτιστή, σήμερα ο,τιδήποτε θυμίζει εσένα και εμάς έχει καταστραφεί στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, την Καστοριά (τα τοπωνύμια αναφέρονται στη σλαβομακεδονική: Kukus, Lerin, Kostur). Οχι μόνο οι ζωντανοί, αλλά ούτε και οι πεθαμένοι μπορούν να βρουν εκεί ειρήνη».

«Θα χαιρόμασταν πολύ να ακούσουμε τουλάχιστον ένα επιχείρημα σχετικά με τη μη ακρίβεια αυτών των δηλώσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1783&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 27.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote