Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην πολύπαθη Μιανμάρ
Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην πολύπαθη Μιανμάρ Εκτύπωση E-mail
24.05.08

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν, διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Μιανμάρ.

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 134.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική μανία του κυκλώνα Ναργκίς που σάρωσε τη χώρα στις 2 Μαΐου, το κυβερνών δικτατορικό καθεστώς αρνείται να επιτρέψει την είσοδο συνεργείων αρωγής από ξένα κράτη στις πληγείσες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι περίπου 2.500.000 πολίτες που έμειναν άστεγοι, έχουν αφεθεί σχεδόν αβοήθητοι, αφού η στρατιωτική χούντα δεν διαθέτει επαρκή τεχνικά μέσα για την έγκαιρη μεταφορά και διανομή των εφοδίων που έχουν αποσταλεί στη Μιανμάρ από ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά από τη διεθνή κατακραυγή για τη στάση της, η κυβέρνηση ενέδωσε τελικά στο αίτημα να αποδεχθεί τη συνδρομή 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων του ΟΗΕ, τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα, σκηνές και φάρμακα στο Δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο της καταστροφής. Επιπλέον, ο δικτάτορας Ταν Σουέ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στον οποίο μάλιστα επετράπη τα πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τη χώρα για να διαπιστώσει από μόνος του την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Μπαν επισκέφθηκε και καταυλισμό αστέγων και μίλησε με ντόπιους. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα και προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως «η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στρατηγών της Μιανμάρ, χρειάζονται περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και να αποκατασταθεί μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές της χώρας. Εντούτοις, ο γραμματέας της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κ. Σουρίν Πιτσουγουάν, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον είναι δυνατό να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, τη στιγμή που δεν επιτρέπεται στους πιθανούς δωρητές να στείλουν εκπρόσωπους τους στη Μιανμάρ, οι οποίοι θα επιβλέπουν τη χρηστή διανομή των κονδυλίων που θα διατεθούν.

Τα δειλά βήματα προς την κατεύθυνση της διαλλακτικότητας εκ μέρους του καθεστώτος, πάντως, έχουν συμβάλει στη βελτίωση των ρυθμών παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, πλοία του γαλλικού και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν καθηλωμένα σε διεθνή ύδατα, αναμένοντας έγκριση να παραδώσουν το φορτίο τους.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1775&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote