Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διαλεγμένα, όχι διαλεχτά, τα στοιχεία «Ζίμενς»
Διαλεγμένα, όχι διαλεχτά, τα στοιχεία «Ζίμενς» Εκτύπωση E-mail
23.05.08

Διαλεγμένα και όχι διαλεχτά είναι τα στοιχεία που πήρε στα χέρια του ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου από τη μητρική Siemens, τα οποία συγκέντρωσε η Debevoise & Plimpton LLP (D&P) και παρέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Α. Λυκουρέζος.

Από τα διαγράμματα (12 συνολικά) που απεικονίζουν την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος της Siemens λείπουν: κρίσιμες χρονικές περίοδοι, σημαντικοί πρωταγωνιστές, αλλά και οι μετέπειτα διαδρομές του χρήματος, όταν αυτό διανέμεται στους τελικούς αποδέκτες.

Είναι βέβαιο πως και η μητρική Siemens και η D&P που διεξήγαγε τον εσωτερικό έλεγχο γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ' όσα παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη για το ελληνικό σκέλος του Siemens - Gate και κυρίως για τα διακεκριμένα πρόσωπα (πολιτικοί και αξιωματούχοι) που σιτίζονταν από τα ταμεία της.
Χειραγώγηση;

Το ερώτημα, λοιπόν, που άμεσα εγείρεται είναι αν υπάρχει χειραγώγηση αποδεικτικών στοιχείων και αν γι' αυτό έχει γίνει πολιτική διαβούλευση ή έχει υπάρξει συναλλαγή κάποιων. Η απάντηση θα δοθεί και θα είναι εύγλωττη αν η μητρική Siemens δεν επανέλθει και με νέα στοιχεία που σίγουρα διαθέτει, κάτι που δεν αφήνει να εννοηθεί στο σημείωμά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος.

Από την ανάγνωση των συγκεκριμένων στοιχείων προκύπτει πως τα μυστικά εμβάσματα της Siemens σταματούν τον Οκτώβριο του 2004, βάσει του συστήματος των παρένθετων εταιρειών, που είχαν αρχίζει να κλονίζονται μετά τις αποκαλύψεις του Λιχτενστάιν.

Αλλο σύστημα εταιρειών (Σίκατσεκ - Amini) λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2005, οπότε και «συλλαμβάνεται» από την Εισαγγελία της Βέρνης.

Ειδικότερα από τα στοιχεία που προστέθηκαν στη δικογραφία:

1 Εμφανίζονται τα έξι επίμαχα εμβάσματα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που η Siemens αποδέσμευσε για «ωφέλιμες πληρωμές» πίσω από τη σύμβαση του C4I.

Αυτά διακινήθηκαν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2004, ενώ εφεξής το σύστημα «πάγωσε».

2 Το διαβόητο 2% του τζίρου της ελληνικής Siemens που κάθε χρόνο αποθηκευόταν για VIP μίζες στις εταιρείες του Μ. Χριστοφοράκου (Placid Blue και Fairways) υπολογίζεται στα 11,1 εκατ. ευρώ μόνο για δύο χρονιές.

3 Η ίδια η Siemens βεβαιώνει ότι τα «μαύρα» έφυγαν από τα ταμεία της μέσω επιλεγμένων διαδρομών και εταιρειών που λειτούργησαν ως προκάλυμμα. Ηταν εταιρική πρακτική, ομολογεί και μέσω των διαγραμμάτων που παρέδωσε.

Χωρίς το δίδυμο

4 Κρίσιμα στοιχεία για την παράπλευρη λειτουργία των μαύρων ταμείων λείπουν, καθώς ουδεμία αναφορά γίνεται στο δίδυμο (Η. Γεωργίου και Χ. Καραβέλα) και στον επόμενο σχηματισμό της Siemens που διαχειρίστηκε και πολιτικό χρήμα (Μ. Χριστοφοράκος και Δ. Δενδρινός).

Οι πρώτοι δρομολόγησαν τις μίζες για την προγραμματική με τον ΟΤΕ και παρά την αποχώρησή τους (το 1998) λειτουργούσαν για την εκπλήρωσή τους παράλληλα με το διάδοχο σχήμα.

5 Καταφανές είναι το «δόσιμο» του τέως γενικού διευθυντή Π. Μαυρίδη από την ίδια τη Siemens μέσω πέντε διαγραμμάτων (των πλέον σύνθετων) που απεικονίζουν το χρήμα που αποθηκεύετο σε λογαριασμούς του... για κάθε ανάγκη.

Από το 1999 μέχρι και το 2005 στον Π. Μαυρίδη η Siemens απέστειλε πλαγίως 49,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 31 εκατ. ευρώ έχουν μπλοκαριστεί από την Εισαγγελία της Βέρνης, τα 8 εκατ. ευρώ έχουν επιστραφεί στη μητρική που τα απαίτησε με αγωγή, ενώ πάνω από 10 εκατ. ευρώ βρίσκονται επενδεδυμένα στη Societe Generale, με τον Π. Μαυρίδη να έχει κινηθεί, τελικά, μόνο με μετρητά (3 εκατ. ευρώ) που του παρέδιδαν οι διαχειριστές-τραπεζίτες.

Είναι το μόνο στέλεχος της Siemens που δεν έχει χρησιμοποιήσει παρένθετα πρόσωπα, φίλους και διαχειριστές και βρέθηκε με όλο το χρήμα «στα χέρια».

6 Στον πρώην οικονομικό διευθυντή της Siemens Α. Αθανασιάδη η Siemens χρεώνει 1,6 εκατ. ευρώ από τα μαύρα ταμεία της, κάτι που αποδεικνύει ότι και αυτός είχε ξεχωριστή εξουσιοδότηση για τη διαχείρηση άνομου χρήματος.

7 Στον Γ. Σκαρπέλη (ή Franz), ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ μέχρι και το 2004, η ίδια η Siemens αναγνωρίζει «παροχές» 3,8 εκατ. ευρώ μέσω πέντε εμβασμάτων από τον Φεβρουάριο του 1998 μέχρι τον Μάιο του 2001. *


enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1770&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote