Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μια ανάσα πριν το χρίσμα
Μια ανάσα πριν το χρίσμα Εκτύπωση E-mail
21.05.08

Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον μοιράστηκαν τις νίκες στις προκριματικές εκλογές στο Ορεγκον και το Κεντάκι αντίστοιχα

με τον αφροαμερικανό υποψήφιο να έχει αποσπάσει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται με τη λαϊκή ψήφο, αλλά και την πρώην Πρώτη Κυρία να αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Οπως αναμενόταν, η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σαρωτική νίκη στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων, εξασφαλίζοντας το 65% των ψήφων και 37 εκλέκτορες έναντι 30% και 14 εκλεκτόρων του Ομπάμα.
Στο Ορεγκον αντίθετα, ο Ομπάμα απέσπασε το 58% των ψήφων και 21 εκλέκτορες έναντι 42% και 14 εκλεκτόρων της Χίλαρι.

Μιλώντας στους οπαδούς του στην Αιόβα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «έχουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται από τον αμερικανικό λαό», και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στη χώρα διότι τον έστειλαν πολύ κοντά στο όριο για την κατάκτηση του χρίσματος. «Σε αυτή τη μεγάλη πολιτεία κάναμε τα πρώτα βήματα ενός απίστευτου ταξιδιού για να αλλάξουμε την Αμερική» τόνισε ο Ομπάμα.

Ο αφροαμερικανός υποψήφιος έστρεψε για άλλη μία φορά τα βέλη του κατά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τζον ΜακΚέην λέγοντας ότι πρόκειται για μία μάχη «ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν».

Με τρεις πολιτείες να απομένουν πλέον (Πουέρτο Ρίκο, Μοντάνα και Νότια Ντακότα), ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 1.953 εκλέκτορες έναντι 1.770 της Χίλαρι, που ελπίζει μόνο στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος για να εξασφαλίσει το χρίσμα. Συνολικά απομένουν ακόμη να κριθούν 86 εκλέκτορες και περίπου 200 υπερεκλέκτορες.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ τόνισε ότι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων που έχουν αναδειχτεί με τη λαϊκή ψήφο αποτελεί «σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο, αλλά όχι και το τέλος της κούρσας», καθώς ουδείς εκ των δύο υποψηφίων αναμένεται να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 2026 εκλεκτόρων για να κερδίσει και τυπικά το χρίσμα πριν το συνέδριο του Ντένβερ τον Αύγουστο.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα. «Θα συνεχίσω την εκστρατεία μας μέχρι την κατάκτηση του χρίσματος» τόνισε η Χίλαρι μιλώντας σε οπαδούς της στο Κεντάκι.

«Πρέπει να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα μπορεί να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τόνισε η Χίλαρι, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών. «Ούτε ο γερουσιαστής Ομπάμα, εγώ ούτε και εγώ θα έχουμε φτάσει στον μαγικό αριθμό μέχρι να τελειώσουν οι προκριματικές στις 3 Ιουνίου. Αρα εναπόκειται στο κόμμα μας να κάνει τη δύσκολη επιλογή», πρόσθεσε.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1764&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote