Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία Εκτύπωση E-mail
21.05.08

Ζωντανή ανασύρθηκε την Τρίτη από τα ερείπια μία Κινέζα, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η γυναίκα αυτή έμεινε 195 ώρες κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Πρόκειται για το δεύτερο άνθρωπο που ανασύρεται ζωντανός από τα ερείπια μέσα στην ίδια ημέρα. Νωρίτερα είχε ανασυρθεί ο 31χρονος Μα Γιαντζιάνγκ, ο οποίος είχε επίσης μείνει εγκλωβισμένος για 8 ημέρες στα ερείπια του εργοστασίου του στην περιοχή Ουεντσουάν.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων κατέβαλαν προσπάθειες για 30 ώρες για να καταφέρουν να τον απεγκλωβίσουν, στη διάρκεια των οποίων του παρείχαν τροφή και ζαχαρωμένο νερό με ένα καλαμάκι και άνοιξαν μια σήραγγα για να φτάσουν στο σημείο στο οποίο βρισκόταν.

Όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από τον πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, αφήνοντας πίσω του, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό περισσότερους από 40.000 νεκρούς.

Πανικός για επικείμενο ισχυρό μετασεισμό

Ειδικός της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Κίνας δήλωσε πως είναι ελάχιστα αξιόπιστη η προειδοποίηση των αρχών της επαρχίας Σιτσουάν για ισχυρή μετασεισμική δόνηση, γεγονός που προκάλεσε πανικό και ανάγκασε χιλιάδες κινέζους να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους.

Αν και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι σεισμοί, η κυβέρνηση του Σιτσουάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι ένας νέος σεισμός 6 ως 7 βαθμών «είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη» στην περιοχή Ουεντσουάν. Η προειδοποίηση μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση με αποτέλεσμα να προκαλέσει πανικό στους δρόμους του Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας.

Οι αρχές επικαλούνται προβλέψεις του Εθνικού Σεισμολογικού Γραφείου, όμως το ίδιο το γραφείο δεν έχει εκδώσει καμιά προειδοποίηση.

«Οι μετασεισμοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί, αλλά είναι αδύνατον να προβλέψουμε την ημέρα που θα σημειωθούν και το μέγεθός τους. Για το λόγο αυτό δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ντου Τζιανγκούο.

«Είναι σαν να προβλέπεις ότι θα υπάρχουν τροχαία δυστυχήματα ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. Δεν είναι αξιόπιστο να προβλέπεις ότι θα σημειωθεί ένα δυστύχημα μια συγκεκριμένη ημέρα και σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, από τις 12 Μαΐου έχουν σημειωθεί 159 μετασεισμοί μεγαλύτεροι των 4 βαθμών, οι 26 από αυτούς ξεπερνούν τους 5 βαθμούς και οι τέσσερις τους 6.

Ο Ντου εξέφρασε επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το μέγεθος του μετασεισμού που ανακοίνωσαν οι αρχές του Σιτσουάν, εκτιμώντας πως μέγεθος 7 βαθμών είναι εξαιρετικά απίθανο για μετασεισμό.

Ο ειδικός πρόσθεσε πως είναι αδύνατον με τα δεδομένα που υπάρχουν να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πρόβλεψη σεισμού.

«Αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το είδος των προβλέψεων δεν θα είχαμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή, ούτε 300.000 νεκρούς από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό», κατέληξε.

Περίπου πέντε εκατομμύρια επιζώντες έχουν χάσει τα πάντα από την καταστροφή, αλλά και όσοι έχουν ακόμα μια στέγη, το βράδυ της Δευτέρας πήραν τα υπάρχοντα τους και βρήκαν καταφύγιο σε πάρκα, στάδια και υπαίθριους χώρους. Ακόμα και οι αστυνομικοί συμβούλευαν τους κατοίκους της πόλης να κοιμηθούν έξω.

Στην πόλη Μιανγιάνγκ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι υπάλληλοι ενός ξενοδοχείου ζήτησαν από τους πελάτες να εγκαταλείψουν το κτίριο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ένας μετασεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Πινγκγού περίπου 125 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τσενγκντού επέστρεψαν το πρωί στα σπίτια τους, όμως οι αρχές της πόλης τους ζήτησαν να παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού.

Παρά τις μετασεισμικές δονήσεις και τον κίνδυνο κατολισθήσεων οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Την Τρίτη είναι η δεύτερη από τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους που έχει κηρύξει η κινεζική κυβέρνηση. Περίπου 350.000 κάτοικοι 405 χωριών παραμένουν αποκλεισμένοι και περιμένουν ακόμα τα συνεργεία διάσωσης, γράφει η εφημερίδα «Νέα του Πεκίνου».

Η περίοδος των βροχών που θα άρχισε στη νοτιοδυτική Κίνα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής των επιζώντων. Τα συνεργεία διάσωσης με τη βοήθεια ξένων ιατρικών ομάδων συνεχίσουν τις προσπάθειες. Το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο Τσενγκντου 23μελής ομάδα γιατρών από την Ιαπωνία.

Ο σεισμός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.075 ανθρώπους ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Καταστροφών.

Ο σεισμός προκάλεσε εξάλλου τον τραυματισμό 247.645 ανθρώπων, διευκρίνισε ο οργανισμός αυτός στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Σιτσουάν, ο Λι Τσενγκγιούν, είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ο σεισμός, που ήταν μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 39.577 ανθρώπους στην επαρχία του.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1761&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote