Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τριήμερο πένθος στην Κίνα
Τριήμερο πένθος στην Κίνα Εκτύπωση E-mail
20.05.08

Σύμφωνα με ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο περισσότεροι από 71.000 νεκροί, αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι στα ερείπια είναι ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.

Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι νεκροί έφτασαν τους 32.173, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.Την ίδια στιγμή περισσότερα από 200 μέλη συνεργείων διάσωσης θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης που προκλήθηκαν από κατολίσθηση, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Στο μεταξύ η Κίνα βρίσκεται από σήμερα σε τριήμερο πένθος. Έχουν ανασταλεί οι δημόσιες παραστάσεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σήμερα θα τηρηθεί τριών λεπτών σιγή σε όλη την Κίνα, ανακοίνωσε ήδη στο Πεκίνο η κυβέρνηση. Επίσης, επί ένα τριήμερο αναστέλλονται όλες οι τελετές που έχουν σχέση με την Ολυμπιακή φλόγα, ενόψει της 8ης Αυγούστου, οπότε οι Ολυμπιακοί αγώνες θα ξεκινήσουν στο Πεκίνο.

Ακριβώς στις 9.28 ώρα Ελλάδας, οπότε πριν μία εβδομάδα εξεμάνη ο Εγκέλαδος, ήχησαν αντιαεροπορικοί συναγερμοί, όπως και οι σειρήνες πλοίων και τρένων σε ένδειξη πένθους για τους χιλιάδες νεκρούς.

Περίπου 220 χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τις κινεζικές επίσημες ανακοινώσεις έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ της 12ης Μαΐου. Υπολογίζεται ότι 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι.

Οι προσπάθειες διάσωσης

Στην πόλη Μπεϊτσουάν, ανασύρθηκε χθες κάτω από τα ερείπια νοσοκομείου ζωντανός άντρας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σιν χουά». Όμως, μία γυναίκα στο Γινγκσιού στάθηκε λιγότερο τυχερή, ύστερα από 56 ώρες προσπαθειών των διασωστών τελικά ανασύρθηκε από τα χαλάσματα αφού χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και στα δύο της πόδια...Σώος βγήκε κάτω από τα χαλάσματα κυβερνητικού κτηρίου της επαρχίας Μαοσιάν άλλος άντρας, πάντοτε σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.

Σε προηγούμενους σεισμούς στην Κίνα, άνθρωποι επέζησαν περίπου 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια... «Εμείς, θα προσπαθήσουμε να ανασύρουμε ζωντανούς για πολύ ακόμα» τόνισε ένας Ιάπωνας διασώστης στην Μπεϊτσουάν.

Το Τόκιο, η Μόσχα, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη, η Ουάσινγκτον, όπως και η Ταϊπέϊ προθυμοποιήθηκαν να αποστείλουν πολλά συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστροφών, εφοδιασμένα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, έγινε στο μεταξύ γνωστό στο Πεκίνο.

Επίσης, οι δωρεές για τους σεισμοπαθείς ανέρχονται, ήδη, στα έξι δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.)

Αμερικανική δορυφορική συνδρομή

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Κίνα δορυφορικές φωτογραφίες για να την βοηθήσουν να εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ο Μπράιαν Ουίτμαν.

«Οι Κινέζοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ φωτογραφίες από κατεστραμμένες δεξαμενές, δρόμους και γέφυρες, και η Εθνική Υπηρεσία γεω-διαστημικών πληροφοριών θα δώσει τους αναγκαίους πόρους για αυτού του είδους την υποστήριξη», δήλωσε.

«Αυτές οι εικόνες θα επιτρέψουν να εκτιμηθούν οι ζημιές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «ορισμένες φωτογραφίες θα πρέπει να δοθούν στην Κίνα σήμερα», αν το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες ζημιές στις κινεζικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «κάποια ειδική ανησυχία για το ζήτημα αυτό».

Η Κίνα έχει επαληθεύσει και έχει επιβεβαιώσει την ασφάλεια των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1759&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote