Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεν πρόκειται να περάσει από την Ιεραρχία η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη, που ζητάει ο Βαρθολομαίος
Δεν πρόκειται να περάσει από την Ιεραρχία η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη, που ζητάει ο Βαρθολομαίος Εκτύπωση E-mail
19.05.08

 

Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο περνούν σε νέα φάση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατόρθωσε να γυρίσει σελίδα. Είναι η είδηση των τελευταίων ημερών που συνόδευσε την ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Προκαθήμενων.

Το γεγονός δεν χαρακτηρίστηκε από τα δημοσιογραφικά γραφεία ως ιδιαίτερη είδηση και για τον λόγο αυτό περιορίστηκε μόνο σε κάποια μονόστηλα των εφημερίδων. Τα δε δελτία ειδήσεων διέθεσαν μόνο λίγα λεπτά και αυτά προς το τέλος των δελτίων. Είναι, λοιπόν, ολοφάνερη η απαξίωση της εκκλησιαστικής είδησης!Ιεράρχης της βορείου Ελλάδος τόνιζε ότι εσκεμμένα κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Φανάρι, διότι σε διαφορετική περίπτωση η είδηση θα ήταν ο προβληματισμός που επικρατεί στους κύκλους της Ελλαδικής Ιεραρχίας για τη διαφαινόμενη επιχείρηση αμφισβήτησης του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.Η νομική κατοχύρωση της Πράξης του 1928, μετά την αμφισβήτηση από το ΣτΕ της συνταγματικής καλύψεως όλων των όρων της Πράξης (κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υποθέσεως της πλήρωσης του θρόνου της Θεσσαλονίκης), αποτελεί προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά τη δέσμευσή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη για αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος του 1977.Το μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο ίδιος βορειοελλαδίτης Μητροπολίτης, είναι η στάση των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου ήδη έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν για τη «σχέση υποταγής» που προσπαθεί να επιβληθεί από τους δύο αρχηγούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τονίζει χαρακτηριστικά: «Πώς θα μας πείσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος να ψηφίσουμε και κατά συνέπεια να τοποθετήσουμε δεκανίκια σε μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία, όπου οι προκάτοχοι του, μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Σεραφείμ και Χριστόδουλος, προσπάθησαν να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της Αυτοκεφαλίας που νόμιμα παραχωρήθηκαν και κατοχυρώθηκαν;».Δημιουργεί «αρνητικό προηγούμενο,» τονίζει «άλλος Μητροπολίτης της Θράκης,» η ανοχή και η υποχωρητική στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και συνεχίζει: «(...) Η Εκκλησία της Ελλάδος ισορροπεί εδώ και χρόνια σε τεντωμένο σχοινί. Πότε τραβάει ο ένας και πότε ο άλλος. Σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος, αν και μεγάλος σε ηλικία, αποφασίζει μόνος του να αφήσει το σχοινί, «χωρίς όμως τη δική μας συγκατάθεση.» Δεν θα έπρεπε να είχαμε ερωτηθεί; «Πού είναι η Συνοδικότητα;» Μήπως κάποιοι εσκεμμένα προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε σχοινί με μαριονέτες; Οι Ιεράρχες δεν είναι όμως κούκλες. Έχουν και κρίση και άποψη και συνείδηση».

 
παρον
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1751&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote