Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κίνα: Ο σεισμός "έσβησε" ολόκληρες πόλεις
Κίνα: Ο σεισμός "έσβησε" ολόκληρες πόλεις Εκτύπωση E-mail
16.05.08

Πολλές κινεζικές πόλεις κοντά στο επίκεντρο σχεδόν έσβησαν από το χάρτη από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του στρατού, ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 20.000 και άλλοι τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι αγνοούνται.

Στις πληγείσες περιοχές κατέφθασαν 80 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες και 100 ελικόπτερα, που διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικό προσωπικό. Στα χωριά που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της κατάρρευσης του οδικού δικτύου, οι στρατιώτες έπεσαν με αλεξίπτωτα, ενώ οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις πτήσεις των ελικοπτέρων. Οι αρχές της Κίνας εκτιμούν ότι οι νεκροί θα φτάσουν τις 50.000, ενώ έχει επηρεαστεί η ζωή περίπου10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι τα φράγματα των ποταμών υπέστησαν ρωγμές και χιλιάδες στρατιώτες μαζί με ειδικούς προσπαθούν να βρουν λύση γιατί αν σπάσουν τα φράγματα, θα ακολουθήσει όλεθρος.
Οι κινεζικές Αρχές δέχθηκαν την προσφορά της ιαπωνικής Κυβέρνησης να αποστείλει ένα σωστικό συνεργείο για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των χιλιάδων παγιδευμένων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα ξένων, στην οποία επιτράπηκε να μεταβεί στην Κίνα για να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης. Από το Τόκιο έγινε γνωστό ότι θα σταλούν περίπου 60 διασώστες. Στο μεταξύ, αρκετοί Κινέζοι διατυπώνουν ερωτήματα και επικρίσεις για το γεγονός ότι τόσο πολλά σχολεία κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού.


Ο σεισμός των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαΐου, ενώ τα περισσότερα παιδιά ήταν στα θρανία. Και η κατάρρευση σχολείων σε ολόκληρη την περιοχή που επλήγη σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών ανάμεσα στα θύματα είναι δυσανάλογα μεγάλος. Το γεγονός εγείρει αρκετά ερωτηματικά για την αντισεισμική προστασία των σχολείων, σε μια χώρα που αναζητά απαντήσεις για την τραγωδία.

Ολόκληρες πόλεις εξαφανίστηκαν από το χάρτη
"Γιατί τα σχολικά κτήρια πάντα κατέρρεαν πρώτα; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα φτωχά αυτά παιδιά; ", έγραψε ένας Κινέζος blogger με το ψευδώνυμο Σουν στο δημοφιλές qq.com. Στην Χάνουανγκ, περίπου 60 χλμ. ανατολικά του επικέντρου του σεισμού, στην επαρχία Σίτσουαν, ένα σχολείο κατέρρευσε και οι πάνω όροφοι του τετραώροφου κτίσματος καταπλάκωσαν 300 μαθητές και δασκάλους. Μια γυναίκα, πάνω από τη σορό της 17χρονης κόρης της, είπε απλά, "όλη η τάξη χάθηκε". Και πρόσθεσε "η δύναμη του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη και το κτίριο πολύ παλιό".

Η απώλεια τόσων παιδιών είναι ιδιαίτερα οδυνηρή στην Κίνα, που προωθεί μια αυστηρή πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού για να καμφθεί η αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οικογενειών να έχει μόνο ένα παιδί και να επενδύει συναισθηματικά και οικονομικά τα πάντα σ’ αυτό.

Άλλοι γονείς έλεγαν ότι το συγκεκριμένο κτήριο, που είχε κτισθεί το 1967, ήδη σχεδιαζόταν να εγκαταλειφθεί. "Έπαιζαν με τις ζωές (σ.σ. των παιδιών)", είπε ένας γονέας. Ακόμη κι επίσημα ΜΜΕ, όπως η China Daily, σημειώνουν ότι η έκταση της καταστροφής εγείρει "ορισμένα άβολα ερωτήματα για την δομική ποιότητα των σχολικών κτηρίων".


Στο μεταξύ τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια περιορίζονται, δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ εκπρόσωπος ομάδας ειδικών στις επιχειρήσεις διάσωσης. "Οι περισσότεροι άνθρωποι εντοπίζονται ζωντανοί τις πρώτες τρεις με τέσσερις ημέρες", δήλωσε ο Γουίλι ΜακΜάρτιν διευθυντής των Διεθνών Σωμάτων Διάσωσης, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις διάσωσης μετά από σεισμούς και δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο.

"Οι άνθρωποι μπορεί να επιζήσουν μέχρι και 15 ημέρες, αλλά αυτό είναι θαύμα και θαύματα δεν συμβαίνουν συχνά", είπε χαρακτηριστικά.

"Κανονικά περιορίζουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης μια εβδομάδα μετά το σεισμό", διευκρίνισε ο ΜακΜάρτιν, ο οποίος βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ με δεκαμελή ομάδα και περιμένουν την άδεια των κινεζικών αρχών για να φτάσουν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Μέχρι τώρα η Κίνα έχει αρνηθεί όλες τις προσφορές για αποστολές ξένων ειδικών. Σήμερα για πρώτη φορά επέτρεψε να μεταβούν στην χώρα ειδικοί από την Ιαπωνία. Παράλληλα, η κινεζική Κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για εξοπλισμό και υλικά κάθε είδους για τα συνεργεία διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Τα υπουργεία Βιομηχανίας και Ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων κατάλογο με 31 είδη εργαλείων, από απλά σφυριά και γερανούς ως φουσκωτά σκάφη και μηχανήματα εντοπισμού επιζώντων.

Ορισμένα συνεργεία δεν έχουν ούτε τον απλό εξοπλισμό που χρειάζεται για να ανοίξουν διόδους ανάμεσα στα ερείπια, επισημαίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.
 
 
Την ίδια ώρα περίπου 900 ξένοι τουρίστες έχουν αποκλειστεί στη νοτιο-δυτική Κίνα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σώοι και αβλαβείς, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού της Κίνας. Ένα ελικόπτερο του στρατού μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία 33 τουρίστες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, 893 ξένοι και 2.601 Κινέζοι τουρίστες έχουν αποκλειστεί στις πληγείσες περιοχές.

"Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σώοι", δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας προσθέτοντας ότι οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να τους εντοπίσουν και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με βάση τις εθνικότητές τους.

"Μόλις τους εντοπίσουμε, θα έλθουμε σε επαφή με το τοπικό κέντρο αρωγής για να τους προσφερθεί βοήθεια. Αλλά το δίκτυο των επικοινωνιών δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και θα χρειασθεί ακόμη καιρός", είπε.

Η ορεινή περιοχή η οποία επλήγη από τον σεισμό προσελκύει πολλούς τουρίστες εξαιτίας της παρουσίας των γιγάντιων πάντα, που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Το πρωί της Πέμπτης, στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε στο Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, 33 δυτικούς τουρίστες, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί στο καταφύγιο των πάντα του Γουολόνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κινεζικές αρχές θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν εντός της ημέρας από την περιοχή 2.517 τουρίστες, εκ των οποίων 682 αλλοδαποί.

Περισσότεροι από 3.000 κινέζοι και ξένοι τουρίστες έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί σε ασφαλείς τοποθεσίες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει αφήσει πίσω του 40.000 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε έναν απολογισμό που θεωρείται προσωρινός.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1737&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote