Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ειρηνευτική συμφωνία με σκεπτικισμό
Ειρηνευτική συμφωνία με σκεπτικισμό Εκτύπωση E-mail
15.05.08

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ για να συμμετάσχει στον εορτασμό από τα 60 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και για να ωθήσει προς μια ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την εμπιστοσύνη του στο μέλλον των σχέσεών τους.

Στην τελετή υποδοχής του και κατά την κάθοδο του από το αεροπλάνο ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, «Θεωρούμε τους Άγιους Τόπους πολύ ειδική τοποθεσία και τους Ισραηλινούς στενούς φίλους μας», ενώ έκλεισε τη δήλωση του με τη λέξη «σαλόμ» (ειρήνη στα εβραϊκά).

Ο Μπους στην ομιλία που θα εκφωνήσει την Πέμπτη ενώπιον της Κνεσέτ, σκοπεύει να πει, ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεχίσουν να προωθούν τα ιδεώδη τους και να δουν τα 60 επόμενα χρόνια της σχέσης τους ως εταίρων «με εμπιστοσύνη και ελπίδα».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, ύστερα από εκείνη του Ιανουαρίου.

Από το Τελ-Αβίβ, έφθασε στην Ιερουσαλήμ με ελικόπτερο και το απόγευμα θα έχει εκεί συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ, παρουσία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, της ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπάρακ και του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου Γκάμπι Εσκενάζι. Πρόκειται να έχει επίσης χωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, με τη σειρά του, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε πως πιστεύει ότι μια κατ' αρχήν συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στο 2008 με τους Παλαιστινίους και θα προβλέπει τη δημιουργία, μεσοπρόθεσμα, ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος. Συμπλήρωσε ότι για να συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία είναι έτοιμος μεν να κάνει παραχωρήσεις αλλά όχι και να «ξεπουλήσει». Πρόσθεσε δε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι ο μοναδικός δυνατός επίσημος εταίρος του για την υπογραφή της. Τέλος απέρριψε κάθε ευθύνη του Ισραήλ στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ φάνηκε έτοιμος να επαναλάβει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία.

Αντιδράσεις Ιρανού προέδρου

Συνεχίζοντας τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις του σχετικά με την «ζωή» του κράτους του Ισραήλ και της επετείου για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε, ότι το Ισραήλ «πεθαίνει» και ότι ο λαός της Μέσης Ανατολής θα το καταστρέψει, εάν του δοθεί η ευκαιρία.

Χαρακτηριστικά, αποκαλώντας τους ισραηλινούς «εγκληματίες» είπε ότι «με τις εορταστικές εκδηλώσεις δε θα μπορέσουν να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς από το θάνατο».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1733&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote