Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μήνυμα κατά της ασυδοσίας
Μήνυμα κατά της ασυδοσίας Εκτύπωση E-mail
14.05.08

Την ανάγκη συγκρότησης ενός πανίσχυρου μετώπου απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και απάτης τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους σχετιζόμενους με την αγορά φορείς «να συμβάλουμε, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, να μεριμνήσουμε ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στον καταναλωτή με υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές και να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς: «Το κράτος, μέσα από τη διαρκή ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του, αλλά και οι επιχειρήσεις, μέσα από τον αποκλεισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος επί του συγκεκριμένου σημείου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο πρόβλημα του πληθωρισμού, είπε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες και κάλεσε και τους επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών.

«Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνούνται μισθολογικές αυξήσεις και μετά να φαλκιδεύονται από την πλευρά κάποιων επιχειρήσεων και κάποιων κλάδων με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη την παρούσα συγκυρία, κατά την οποία, όπως είπε, λαμβάνουν χώρα σοβαρές αναταράξεις και, αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά προβλήματα, τόνισε ότι η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλούν δυσμενή κλιματική αλλαγή, που, με τη σειρά της, επισπεύδει την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διεθνή κρίση και την εκτίναξη των τιμών που προκαλεί η ανατροπή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στα τρόφιμα, στους κραδασμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, που μεταφέρονται, όπως είπε, στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, αλλά και στη διαρκή άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ομιλία Δασκαλόπουλου

Κριτική στο πολιτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, τους συνδικαλιστές, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο άσκησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «τα κόμματα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη ομηρεία σε σχέση με την κοινή γνώμη», καθώς «ενστικτωδώς, η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη της αλλαγής, αλλά, αυτόματα, χωρίς σκέψη, αντιδρά σε κάθε αλλαγή. Η κοινωνική αυτή φοβία αντικατοπτρίζεται στα κόμματα, καθιστώντας τα άτολμα όταν είναι στην εξουσία και πλειοδοτικά σε καταγγελίες όταν είναι στην αντιπολίτευση».

Ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε ακόμη ότι:

- «Η βούληση των ηγεσιών προσκρούει στα οχυρά της αδράνειας και της υπεράσπισης περιχαρακωμένων συμφερόντων. Οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί υποτάσσονται στο λαϊκισμό και γίνονται συχνά τροχοπέδη στις αλλαγές που η ηγεσία τους ευαγγελίζεται».

- «Η Δημόσια Διοίκηση, απαίδευτη και ευθυνόφοβη, δεν είναι ικανή να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Το κράτος σπαταλά πόρους και υστερεί στην παροχή υπηρεσιών».

- «Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αντιμετωπίζει προνοητικά ούτε τις επερχόμενες απειλές κατά των ίδιων των εργαζομένων ούτε την οικονομική απόγνωση των ανέργων -ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μεσήλικων».

- «Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί πάντα να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων που έχει η κοινωνία από αυτόν. Η επιχειρηματική κοινότητα δεν έχει πάντα διακριθεί για τη συλλογική της συνείδηση και ενίοτε έχει συμπεριφερθεί ωσάν το μέλλον αυτού του τόπου να μην την αφορά και τόσο».

- «Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να φορτίζουν δημιουργικά την κοινωνία, αντί να καλλιεργούν τις παθογένειές της με άλλοθι την τηλεθέαση».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1730&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote