Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μάχη με το χρόνο
Μάχη με το χρόνο Εκτύπωση E-mail
14.05.08

Πολύ μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό 7,9 ρίχτερ, το φονικότερο που έχει πλήξει την Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση της προσπάθειας των κινεζικών αρχών, ενώ στο πλαίσιο ενίσχυσης αυτής της δράσης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι θα στείλει ένα εκατομμύριο δολάρια.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Μπους με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους τόσο για τον σεισμό που έπληξε την περιοχή όσο και για το θέμα του Θιβέτ, ο πρώτος εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία για τον σεισμό και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε απάντηση τους διεθνούς φόβου που έχει κυριαρχήσει για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ο εγκέλαδος χτύπησε λίγες μέρες πριν την διοργάνωσή τους, οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου διαβεβαιώνουν τις ξένες αποστολές και όσους θα επιθυμούσαν να επισκεφτούν την περιοχή για την ασφάλεια της.

Σε ένδειξη πένθους για τα θύματα, η Επιτροπή Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ανακοίνωσε τον περιορισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για τις λαμπαδηδρομίες της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κίνα και δήλωσε, ότι από την Τετάρτη, θα τηρείται σιγή ενός λεπτού για τα χιλιάδες θύματα του σεισμού κατά την έναρξη κάθε λαμπαδηδρομίας.

Νεότερος απολογισμός

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά ενώ ο απολογισμός της καταστροφής αποτελεί δυσκολότατη υπόθεση για τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από το φονικό σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι, ενώ θαμμένοι στα ερείπια βρίσκονται 9.400 μόνο στην επαρχία Σετσουάν, που επλήγη περισσότερο.

Αντικρουόμενες είναι και οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και εγκλωβισμένων σε πολλές πληγείσες περιοχές. Το πρακτορείο «Νέα Κίνα» μετέδωσε, επικαλούμενο υπευθύνους της μικρής πόλης Μιανιάνγκ, ότι 3.629 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18.645 βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια της πόλης αυτής.

Ωστόσο σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Σετσουάν, Λι Τσενγκιούν, 7.395 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ίδια πόλη, 2.648 στη γειτονική πόλη Ντεγιάνγκ και 959 στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, Τσενγκντού.

Με δεδομένο, ότι στην περιοχή Ουεντσουάν που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού κατοικούν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, εκφράζονται φόβοι για ραγδαία αύξηση των αριθμών. Ωστόσο λίγες πληροφορίες υπάρχουν για την περιοχή αυτή, η πρόσβαση στην οποία είναι δύσκολη μετά την καταστροφή των οδικών αρτηριών.

Από το σεισμό επλήγησαν επίσης και οι γειτονικές περιοχές της επαρχίας Σετσουάν. Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι στην επαρχία Γκανσού 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Σαανσί 85, στη Γιουνάν 1 και στη μεγαλούπολη Τσονγκίνγκ 8. Ωστόσο το εθνικό κέντρο διάσωσης έκανε λόγο για 50 νεκρούς στην Τσονγκίνγκ.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μία ομάδα 15 βρετανών τουριστών. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τουρίστες βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα στο Ουολόνγκ, την περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό κέντρο των γιγαντιαίων πάντα.

Άλλοι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν θάφτηκε από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός. Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένας αλλοδαπός μεταξύ των θυμάτων του σεισμού, ανακοίνωσεη κινεζική κυβέρνηση.

Ο σεισμός ήταν ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει την Κίνα από το φονικό σεισμό του 1976, που σχεδόν έσβησε από το χάρτη την πόλη Τανγκσάν, ανατολικά του Πεκίνου, προκαλώντας, σύμφωνα με τον τότε επίσημο απολογισμό, το θάνατο 242.000 ανθρώπων.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1729&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote