Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Χίλαρι με το βλέμμα στο 2012
Η Χίλαρι με το βλέμμα στο 2012 Εκτύπωση E-mail
13.05.08

Η Χίλαρι Κλίντον καλείται να αποδεχθεί τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Αν και τυπικά η διαδικασία των προκριματικών συνεχίζεται, ο μαύρος γερουσιαστής έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το χρίσμα. Οι εκλογές της περασμένης Τρίτης απεδείχθησαν όντως η κρισιμότερη καμπή του εσωκομματικού Γολγοθά. Στον προεκλογικό μαραθώνιο των τελευταίων 16 μηνών η εμπειρία του διδύμου Χίλαρι και Μπιλ ηττήθηκε από έναν άφθαρτο, μαύρο πολιτικό που είχε ως σύνθημα την «ελπίδα που μπορούμε να εμπιστευθούμε».

Το κόμμα θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία συσπείρωσης γύρω από τον Ομπάμα ο οποίος με τη σαρωτική νίκη του στην τελευταία μεγάλη Πολιτεία των προκριματικών, και τη σχεδόν ισοψηφία που πέτυχε στην Ιντιάνα, απάντησε στον προβληματισμό των λίγων υπερσυνέδρων που αμφιταλαντεύονταν. Τώρα όχι μόνο προηγείται με μια διευρυνόμενη διαφορά (1.850-1.700) αλλά πολλαπλασιάζονται οι υπερσύνεδροι που είτε εκφράζουν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του είτε, ακόμη χειρότερα για τη Χίλαρι, αλλάζουν την αρχική τους απόφαση να υποστηρίξουν την πρώην Πρώτη Κυρία και συστρατεύονται στο πλευρό του γερουσιαστή του Ιλινόις. Μεταξύ αύτών δύο πρώην αρχηγοί του κόμματος, όπως και οι πρώην προεδρικοί υποψήφιοι Κέρι και Μαγκόβερν. Ετσι εξανεμίσθηκε το προβάδισμα που είχε η Κλίντον στους υπερσυνέδρους που αποτελούσαν την ύστατη ελπίδα της.

 

Δεν έχει μάθει να χάνει

 

Η Κλίντον εμφανίζεται δημόσια να επιμένει στην υποψηφιότητά της. Η στάση της είναι χαρακτηριστική του μαχητικού χαρακτήρα της. Οπως και ο Μπλικ Κλίντον, δεν έχει μάθει να υποχωρεί, ούτε να χάνει. Αλλωστε, θεωρούσε δικό της το χρίσμα. Εδινε από την αρχή την αίσθηση ότι συμμετέχει σε μια τυπική διαδικασία η οποία θα ολοκληρωνόταν με τη στέψη της ως επίσημης υποψηφίας του κόμματος. Και, ξαφνικά, προέκυψε ο Ομπάμα.

 

 

 

Αντιπρόεδρος

 

Η Χίλαρι θέλει το κύκνειο άσμα της να αποτελέσει υποθήκη για το μέλλον. Οι μεθαυριανές εκλογές στη Δυτική Βιρτζίνια, και αυτές που θα ακολουθήσουν μια εβδομάδα αργότερα στο Κεντάκι, της προσφέρουν μια άριστη ευκαιρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται και στις δύο. Μπορεί να πετύχει μια περήφανη νίκη και να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά «για το καλό του κόμματος», δηλώνοντας εγγυητής της ενότητας. Θα θέσει έτσι υποψηφιότητα για το αξίωμα του αντιπροέδρου, αν και δεν αναμένεται να της το προσφέρει ο Ομπάμα. Αλλωστε, όσοι γνωρίζουν τους Κλίντον θεωρούν ότι αυτό στο οποίο πραγματικά ελπίζει η Χίλαρι είναι να αποδυναμωθεί ο Ομπάμα και να χάσει τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να εμφανισθεί αυτή ως η προαποφασισμένη υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2012.

 

 

Η Δυτ. Βιρτζίνια (13 Μαΐου) και το Κεντάκι (20 Μαΐου) είναι μικρές Πολιτείες και οι σύνεδροι που εκλέγονται σε αυτές ελάχιστοι. Μαζί με το Κεντάκι ψηφίζει και το Ορεγκον όπου θα κερδίσει ο Ομπάμα και άρα η εικόνα θα είναι περισσότερο συγκεχυμένη. Μάλιστα στις 20 του μηνός ο Ομπάμα προτίθεται να ανακοινώσει ότι έχει το χρίσμα, καθώς θα έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεγμένων συνέδρων, χωρίς να υπολογίζονται οι υπερσύνεδροι.

kathimerini

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1726&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote