Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μεγαλώνει ο επίσημος αριθμός των θυμάτων
Μεγαλώνει ο επίσημος αριθμός των θυμάτων Εκτύπωση E-mail
11.05.08

Απελπισμένοι επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε δεινά τη νότια Μιανμάρ και ειδικά στο "δέλτα" του ποταμού Ιραουάντι ψάχνουν συνεχώς για τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ενώ κατά γενική διαπίστωση αργοπορούν να προστρέξουν σε άμεση βοήθειά τους τα σωστικά συνεργεία.

Την ίδια ώρα, βουδιστικοί ναοί και τα σχολεία στην "περίμετρο" της ζώνης καταστροφής μετατρέπονται σε πρόχειρα καταφύγια για ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα και εκτιμάται ότι για ενάμιση εκατομμύριο πολίτες υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος αναφορικά με την επιβίωσή τους.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν από την πλευρά τους πως "γίνεται δεκτή" η βοήθεια από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης αυτής του ΟΗΕ, αλλά κοινός τόπος είναι ότι στο "επίκεντρο" της περιοχής στο νότιο τμήμα της Μιανμάρ που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από τον κυκλώνα, η βοήθεια αυτή διανέμεται με το σταγονόμετρο.

Στην πόλη Λαμπούτα, στο "δέλτα του Ιραουάντι έχουν καταστραφεί οι κατοικίες σε ποσοστό 80% . Έχουν εξανεμισθεί παράλληλα κι οι ημερήσιες ποσότητες κατανάλωσης ρυζιού.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Πάνω από 61 χιλιάδες είναι ο επίσημος και προσωρινός αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της κρατικής τηλεόρασης στη Ρανγκούν, μια εβδομάδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς από τη νότια Μιανμάρ. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στη Ρανγκούν, ο (προσωρινός) επίσημος απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 28.458 νεκρούς και σε 33.416 αγνοούμενους.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ είναι πιθανό να δεκαπενταπλασιαστεί και να φθάσει το 1,5 εκατομμύριο εντός των προσεχών εβδομάδων εάν δεν οργανωθεί μια επιχείρηση αρωγής όπως στην περίπτωση του τσουνάμι στην Ινδονησία και δεν επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες που θέλουν να βοηθήσουν τους πληγέντες, ανακοίνωσε την Κυριακή η διεθνής οργάνωση Oxfam.

"Με το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι 100.000 ή περισσότεροι και με δεδομένο ότι υφίστανται όλοι οι παράγοντες να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να δεκαπενταπλασιαστεί εντός των προσεχών εβδομάδων", προειδοποίησε η περιφερειακή διευθύντρια της Oxfam για την ανατολική Ασία Σάρα Αϊρλαντ.

"Υποστηρίζουμε την έκκληση για άρση των περιορισμών στη χορήγηση άδειας εισόδου στη χώρα των διεθνών υπηρεσιών αρωγής", τόνισε η Αϊρλαντ.

Βυθίστηκε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Στο δέλτα του Ιραγουάντι, βυθίστηκε το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε το πρώτο φορτίο βοήθειας για τους επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς στην Μιανμάρ. Το πλοίο το οποίο μετέφερε προμήθειες για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους θεωρείται ότι βυθίστηκε μετά την πρόσκρουση του με κορμό δέντρου. Τα μέλη του πληρώματος καθώς και οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που επέβαιναν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για εμάς αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Θα ήταν το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα έφτανε μέσω του ποταμού και το περιστατικό θα καθυστερήσει την παροχή βοήθειας για μια ακόμα ημέρα» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διανομής του Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ.

Στη Γιανκούν το πρώτο ελληνικό C-130

Έφθασε την Κυριακή το πρωί στο αεροδρόμιο της Γιαγκόν το πρώτο ελληνικό C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο λαό της Μιανμάρ/Βιρμανία, η οποία και παραδόθηκε ήδη.

Παράλληλα είναι καθ’ οδόν και το δεύτερο C-130, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Καλκούτα, ενώ στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν στην Γιαγκόν για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της όλης επιχείρησης.

Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή μετά το τσουνάμι

Ο κυκλώνας αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία μετά το τσουνάμι που στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και άλλες χώρες στον Ινδικό Ωκεανό.

Όμως, ο κυκλώνας στη Μιανμάρ είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ η χούντα που κυβερνά τη χώρα δέχεται τη διεθνή βοήθεια, εμποδίζει την άφιξη μελών διεθνών οργανώσεων αρωγής για να διανείμει η ίδια τη βοήθεια για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο κυκλώνας ήλθε σε μια πολιτικά σημαντική στιγμή για τη χούντα η οποία είχε προγραμματίσει για χθες δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα εδραιώσει την εξουσία της.

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αναβολή του δημοψηφίσματος για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα θύματα του κυκλώνα, οι στρατηγοί της Μιανμάρ προχώρησαν στη διεξαγωγή του, παρ΄ όλο που σε 47 από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις το ανέβαλαν για τις 24 Μαΐου.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε την Κυριακή να κατακρίνει άμεσα την απόφαση των αρχών της Μιανμάρ να οργανώσουν συνταγματικό δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας σαφώς ότι το καθεστώς θα έπρεπε στην παρούσα στιγμή να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών μετά από τον καταστροφικό και πολύ ισχυρό κυκλώνα που επληξε τη χώρα.

"Η θέση μας για το συνταγματικό δημοψήφισμα είναι πολύ γνωστές. Τώρα επικεντρώνουμε όλο το ενδιαφέρον μας σε τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας και ελπίζουμε ότι αυτό ακριβώς θα είναι και στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της κυβέρνησης της Μιανμάρ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρου.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1720&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote