Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στο εδώλιο οκτώ «καυτές» υποθέσεις
Στο εδώλιο οκτώ «καυτές» υποθέσεις Εκτύπωση E-mail
11.05.08

Οκτώ «καυτές» δικαστικές υποθέσεις θα έχουν πάρει το δρόμο τους μέχρι το καλοκαίρι: ΜΕΒΓΑΛ, ομόλογα, Siemens, υποκλοπές, υποθέσεις Ζαχόπουλου, Πακιστανοί, Cosmote-Γερμανός, «ΔΕΚΑ» είναι οι φάκελοι που κατεβαίνουν εντός των ημερών από το «ράφι».

 

Η επιτάχυνση της επίλυσής τους αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η αυτοκάθαρση της Θέμιδος έχει προχωρήσει σε βαθμό που εγγυάται την απονομή δικαίου με ασφάλεια. Οπως δηλώνει ο υπουργός αποκλειστικά στον ΕΤ.Κ, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ριζική εκκαθάριση όλων των μεγάλων υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, είτε γιατί περαιώνονται οι ανακρίσεις είτε γιατί θα αρχίσουν να εκδικάζονται. «Η επιτάχυνση αυτή», επισημαίνει, «αποτελεί λαϊκό αίτημα στο οποίο οφείλουν να ανταποκριθούν η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη, η καθεμία με το διακριτό ρόλο της».
 
Ο κ. Χατζηγάκης επαναφέρει, μάλιστα, τον όρο «δικαστικό τσουνάμι», όρο που, όπως ο ίδιος θυμίζει, χρησιμοποίησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι αυτό «θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης και της λαϊκής εμπιστοσύνης στο θεμελιώδη αυτό θεσμό της Δημοκρατίας». Και ο υπουργός προσθέτει: «Η Δικαιοσύνη, μετά την αυτοκάθαρσή της από το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, με τις απομακρύνσεις και κυρώσεις σε δεκάδες δικαστές, διαθέτει όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για το εγχείρημα αυτό. Χρειάζεται ν’ αφήσουμε πίσω μας όλες τις μικρές και μεγάλες πληγές των τελευταίων χρόνων και να συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη στην προσπάθειά της αυτή, δείχνοντας τόλμη, αίσθημα κάθαρσης και αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα ποιους αφορούν όλες αυτές οι υποθέσεις».
 
Παράλληλα με το δικαστικό «τσουνάμι» «τρέχουν» μικρότερα μεταρρυθμιστικά έργα. Είναι θέμα ημερών η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των διαδικασιών της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, το οποίο -όπως υπογραμμίζουν δικαστικές πηγές- θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης στις διοικητικές δίκες. Αμεσα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» -από την Ολομέλεια της Βουλής- στο σχέδιο νόμου που αφορά στα ευρωπαϊκά μοντέλα δικαστικής συνεργασίας με κεντρικό στόχο τη βελτίωσή της μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν, κυρίως, στην καταπολέμηση σοβαρών μορφών εγκλήματος, ενώ τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι η κύρωση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς: προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για υποθέσεις δωροδοκίας βουλευτών, ενώ θα τιμωρείται η δωροδοκία σε ΔΕΚΟ και μεγάλες τράπεζες.
 
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη το σχέδιο νόμου για το απόρρητο των επικοινωνιών, που αναφέρεται στη διασφάλιση και προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από παράνομες πράξεις, ενώ προωθείται η μεταρρύθμιση για την οικογένεια, τη γυναίκα και το παιδί: περιλαμβάνει το σύμφωνο συμβίωσης, τη μείωση του χρόνου για τα διαζύγια από τα τέσσερα στα δύο έτη, αλλά και σημαντικές διατάξεις για τη γονική μέριμνα προς όφελος των παιδιών.
 
 
 
 
Ελεύθερος Τύπος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1718&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote