Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οριακό σημείο
Οριακό σημείο Εκτύπωση E-mail
11.05.08

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση με τα υγρά καύσιμα, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έχει "στεγνώσει" η πλειοψηφία των πρατηρίων, κυρίως σε αμόλυβδη και ντίζελ κίνησης, σε Αττική και περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν με άδειο ρεζερβουάρ.

Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η αυριανή γενική συνέλευση των απεργών, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη. Πάντως, σε ένδειξη καλής θέλησης θα επιτρέψουν αύριο την κίνηση 200 βυτιοφόρων για να προμηθεύσουν με καύσιμα την Αττική. Ήδη χωρίς καύσιμα είναι περίπου το 90% των πρατηρίων της επικράτειας και εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι από σήμερα θα κλείσουν 9 στα 10 πρατήρια, ενώ τα βυτιοφόρα δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν από τα διυλιστήρια καθώς οι απεργοί εμποδίζουν την είσοδό τους. Και καθώς είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα τα πρατήρια που διαθέτουν βενζίνη, οι ουρές που σχηματίζουν τα αυτοκίνητα έξω απ’ αυτά είναι τεράστιες. Την κατάσταση έχουν εκμεταλλευτεί και διάφοροι κερδοσκόποι, οι οποίοι έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Ειδικά στην περιφέρεια, οι οδηγοί πλήρωσαν πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο, αναγκαστικά για σούπερ αμόλυβδη, καθώς η απλή είχε εξαντληθεί. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των βυτιοφορέων, Γιώργος Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Την ίδια ώρα, προβλήματα εφοδιασμού αρχίζουν να δημιουργούνται και στην υπόλοιπη αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα επιτείνονται λόγω και των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Κίνδυνος για ευπαθή προϊόντα

 

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

Με κατανόηση και μετριοπάθεια

 

Την Παρασκευή το βράδυ, οι απεργοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σε ότι αφορά ειδικά το Υπουργείο και τις αρμοδιότητές του, έκανε κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων τα Σαββατοκύριακα στις εθνικές οδούς. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε επίσης να μεσολαβήσει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, για να επιλυθούν κάποια ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου.

Όμως, για το θέμα της αύξησης των κομίστρων, ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να πάρει απόφαση μόνος του, καθώς τα οικονομικά θέματα αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Μεταφορών από τη Χίο, το πρωί της Δευτέρας θα επικοινωνήσει με την κα Πετραλιά για το συνταξιοδοτικό σκέλος των αιτημάτων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών και κατόπιν ενεργειών ελπίζει ότι οι απεργοί θα δουν με κατανόηση και μετριοπάθεια τις εξελίξεις, και μέχρι αύριο αναμένει να λύσουν την απεργία.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, μετά την εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου του, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια και ήλθε σε επαφή και με τον υπουργό Οικονομίας, που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει στους απεργούς ότι δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων επί των οποίων υπήρξε μια αρχική προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας.


Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με κατανόηση και μετριοπάθεια και πιστεύει ότι και οι απεργοί από τη δική τους πλευρά θα κάνουν το ίδιο.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1717&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote