Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο
Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο Εκτύπωση E-mail
10.05.08

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι σφοδρές συγκρούσεις στη Βηρυτό ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντισυριακής πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο.

Οι λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν. Όλη τη νύχτα της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα κυρίως στη δυτική Βηρυτό. Ένοπλοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και αρκετοί βρίσκονταν στα μπαλκόνια κτιρίων, ενώ οι δρόμοι της λιβανικής πρωτεύουσας ήταν σχεδόν έρημοι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι της Χεζμπολάχ ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών συνοικιών της δυτικής Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο του ηγέτη της αντισυριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Σαάντ Χαρίρ. Συγκεκριμένα, ένοπλοι της Χεζμπολάχ και της Αμάλ έχουν λάβει θέσεις στις σουνιτικές συνοικίες Ζάρι, Μάλα, Ζόκακ ελ Μπλατ, Χαντάκ ελ Γάμικ και Αϊσα Μπάκαρ. Συγκρούσεις ξέσπασαν και στη μικτή σιιτική, σουνιτική και χριστιανική συνοικία Χάμρα. Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει για τρίτη ημέρα κλειστό ενώ έκλεισε και το λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των λιμενικών αρχών.

 


Εισβολή σε τηλεοπτικό δίκτυο

 

Νωρίτερα, ένοπλοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Future News και διέκοψαν την εκπομπή. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως μαχητές της Χεζμπολάχ και της, επίσης σιιτικής, οργάνωσης Αμάλ κατέλαβαν τα γραφεία του καναλιού, που ανήκει στο Σαάντ Χαρίρι, στην, κυρίως μουσουλμανική, δυτική Βηρυτό. "Αξιωματικός του στρατού συνοδευόμενος από μέλη της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο σταθμό και μας είπαν να διακόψουμε την εκπομπή. Σταματήσαμε να εκπέμπουμε", διευκρίνισε στέλεχος του καναλιού στο Ρόιτερ.

Η Χεζμπολάχ όμως ανάγκασε όλα τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στην οικογένεια του Χαρίρι να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι εκπομπές του δικτύου Future TV, του δορυφορικού δικτύου ενημέρωσης Future News, η εφημερίδα "al-Moustaqbal" και ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Orient "έκλεισαν τις πόρτες τους και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού, μετά τις απειλές ενόπλων μαχητών της Χεζμπολάχ", επισήμανε το ίδιο στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Η διοίκηση του στρατού μας ενημέρωσε για τις απειλές αυτές και έτσι εμείς προτιμήσαμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου όπως μετέδωσε το κανάλι της Χεζμπολάχ, το αλ-Μανάρ, η οργάνωση απέρριψε σήμερα την πρόταση του Χαρίρι, για τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το κανάλι μετέδωσε δηλώσεις που φέρεται να έκανε πηγή της αντιπολίτευσης με τις οποίες απέρριψε την έκκληση αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο Νασράλα είχε ζητήσει να ακυρωθούν τα μέτρα που έλαβε στις αρχές της εβδομάδας η Κυβέρνηση.

Η λιβανική αντιπολίτευση από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τα οδοφράγματα και δεν θα άρει την πολιορκία του αεροδρομίου της Βηρυτού παρά μόνο όταν η κυβέρνηση αναθεωρήσει τις αποφάσεις της όσον αφορά τη Χεζμπολάχ και ξαναρχίσει τον εθνικό διάλογο, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία.

Παράλληλα η αντισυριακή πλειοψηφία του Λιβάνου υποστηρίζει ότι η κατάληψη της δυτικής Βηρυτού από την Χεζμπολάχ αποτελεί "ένοπλο πραξικόπημα" που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν και στοχεύει στην επαναφορά της χώρας στη σφαίρα επιρροής της Συρίας.

"Το ένοπλο και αιματηρό πραξικόπημα στοχεύει να επαναφέρει το Λίβανο στη Συρία και να επεκτείνει την επιρροή του Ιράν στη Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ο ηγέτης των Χριστιανών, Σαμίρ Τζατζά.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αμίν Τζεμάγελ, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι οι πολιτικές ισορροπίες στο Λίβανο δεν θα αλλάξουν με την κατάληψη της Βηρυτού. "Η νίκη αυτή είναι μια παγίδα που σύντομα θα στραφεί εναντίον τους" (της Χεζμπολάχ), πρόσθεσε.

Κύμα προσφύγων;

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ξένοι υπήκοοι, έχουν συγκεντρωθεί στην Αρίντα, στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου και στη Μασνάα, στα ανατολικά της χώρας, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα περνώντας στη Συρία.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Στην πλειοψηφία τους είναι Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί, Κύπριοι και πολλοί Σύροι.

Πολλές αραβικές χώρες άρχισαν ήδη να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Λίβανο.


Διεθνείς αντιδράσεις

 

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφύλιου πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί σοβαρά για τη δράση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και προέτρεψε το Ιράν και τη Συρία να σταματήσουν να προσφέρουν στην οργάνωση αυτή βοήθεια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα. καθώς και τον λιβανικό στρατό "που ενεργεί υπέρ των συμφερόντων του λιβανικού λαού".

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ πρόσθεσε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις πρόκειται να τηλεφωνήσει σήμερα σε πολλούς αξιωματούχους χωρών της περιοχής αλλά και σε εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων και θα τους ζητήσει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την λιβανική κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, για την "πλήρη υποστήριξή" της και απηύθυνε έκκληση για την επίλυση της κρίσης "με διάλογο και στο πλαίσιο των θεσμών", σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν από τη Λευκωσία, που επισκέπτεται, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον κίνδυνο αυτό, βεβαιώνοντας ότι το Παρίσι "ανησυχεί σφόδρα" μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Επισήμανε ταυτοχρόνως ότι από τις βιαιότητες, που εκδηλώνονται, κάλλιστα μπορεί γρήγορα να δημιουργηθεί η "δίνη" βίας που, με τη σειρά της, θα οδηγήσει στον εμφύλιο πόλεμο...

Η Ισπανική Κυβέρνηση εξέφρασε και αυτή από την πλευρά της σήμερα την "έντονη ανησυχία" της για τις ταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Λίβανο.

Η Μαδρίτη "απορρίπτει κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης στο Λίβανο που θα προκαλούσε νέα βάσανα στο λιβανικό λαό και θα απομάκρυνε τις προοπτικές ειρήνευσης για τη χώρα και την περιοχή", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας και να επανέλθουν στο διάλογο.

Δύο αραβικές χώρες, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, πρότειναν να συγκληθεί άμεσα ο Αραβικός Σύνδεσμος προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κρίση. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν και άλλες αραβικές χώρες.

Η βρετανική κυβέρνηση συνέστησε να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Λίβανο, όπου η κατάσταση έχει ενταθεί και η Χεζμπολάχ έχει πάρει τον έλεγχο σχεδόν της μισής Βηρυτού.

ert



Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1714&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote