Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Μισή» αποδοχή της βοήθειας
«Μισή» αποδοχή της βοήθειας Εκτύπωση E-mail
10.05.08

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Μιανμάρ. Ενώ αρχικά η χούντα που κυβερνά τη χώρα φερόταν αποφασισμένη να αποτρέψει την παροχή οποιασδήποτε ξένης βοήθειας στους πληγέντες, αργά το απόγευμα της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η επείγουσα αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια «γίνεται δεκτή», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι είδους βοήθεια είναι αυτή, αλλά και πως θα διανεμηθεί άμεσα στους πληγέντες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ (ούτε κατονομάζεται, ούτε διευκρινίζεται ποιού τομέα ακριβώς) πρότεινε, ήδη, «να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα η διανομή» της βοήθειας των ΗΠΑ.

«Εγινε δεκτή η βοήθειά μας» βεβαίωσε η ακόλουθος από την πλευρά της.

Την είδηση επιβεβαιώσε συνέχεια τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί τη Δευτέρα στο ασεροδρόμιο της Γιανγκόν, μεταφέροντας προμήθειες για τους πληγέντες.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό εκπρόσωπο, δεν επετράπη να εκδοθούν βίζες σε μια ομάδα Αμερικανών διασωστών που βρίσκονται στην Μπανγκόκ, αναμένοντας να μεταβούν στη Μιανμάρ.

Το Πεντάγωνο πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι η έγκριση αυτή θα οδηγήσει σε ευρύτερη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τη Μιανμάρ, ώστε να χορηγηθεί περισσότερη βοήθεια στους πληγέντες.

Ο ταγματάρχης Στιούαρτ Απτον διαβεβαίωσε άλλωστε τις αρχές της Μιανμάρ ότι η παρουσία των Αμερικανών στη χώρα θα είναι προσωρινή. «Θα έρθουμε, θα παράσχουμε βοήθεια και κατόπιν θα φύγουμε, όπως κάναμε στο Μπανγκλαντές, την Ινδονησία και σε άλλα μέρη που δώσαμε βοήθεια» είπε.

Παράλληλα, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι διακόπτει τις πτήσεις του, μετά την κατάσχεση από τη χούντα της Μιανμάρ δύο φορτίων των Ηνωμένων Εθνών με βοήθεια σε τρόφιμα, στο αεροδρόμιο της Γιανγκόν, επισήμανε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα επαναρχίσει τις ανθρωπιστικές πτήσεις του προς τη χώρα.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αποφάσισε να αποστείλει βοήθεια με δύο νέες πτήσεις του που προγραμματίζεται να γίνουν το Σάββατο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με τη διανομή τροφίμων που έφτασαν την Παρασκευή στη Μιανμάρ και δεν έχουν ακόμα μοιραστεί στους πληγέντες, λόγω εμποδίων που τίθενται από την κυβέρνηση» ανέφερε η επί του Τύπου αρμόδια του Προγράμματος, Νάνσι Ρόμαν.

Τα δύο φορτία με 38 τόνους μπισκότων υψηλής θερμιδικής αξίας επαρκούν για να τραφούν 95.000 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Σάμακ Σουνταράβετζ, είχε ανακοινώσει ότι ματαιώνει προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μιανμάρ το Σαββατοκύριακο για να ζητήσει από τη χούντα να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Η χούντα της Μιανμάρ δεν επέτρεψε την πρόσβαση στο έδαφός της των σωστικών συνεργείων και των δημοσιογράφων άλλων χωρών παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξει τα σύνορά της στη μαζική διεθνή βοήθεια που προορίζεται για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο πληγέντες από τον κυκλώνα.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στις στρατιωτικές αρχές της χώρας να επιτρέψουν την είσοδο σε ειδικούς και συνεργεία διάσωσης σημειώνοντας: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο ελπίδας αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μετάδοση ασθενειών που θα αυξήσουν τον ήδη τραγικό αριθμό των θυμάτων».

Πάνω από 60 εκατ. δολάρια η διεθνής βοήθεια

Σε 62 εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η διεθνής βοήθεια που ξένες κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να δώσουν στη Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ ωστόσο προτρέπει τα κράτη - μέλη του να συγκεντρώσουν το ποσό των 187 εκατ. δολαρίων διευκρινίζοντας ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, υπέρ των θυμάτων της θεομηνίας, εννέα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και έξι υπηρεσίες του ΟΗΕ με αποστολή τους τον επισιτισμό, καθώς και δέκα οργανισμοί με ανθρωπιστική αποστολή.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαθέτει 4,5 εκατ. δολάρια για άμεση βοήθεια και επανεγκατάσταση, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας διανέμει κρεβάτια με εντομοκτόνα και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού.

Εκτός από οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλά είναι κράτη που σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ανάμεσά τους, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία ,η Ινδονησία, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Ινδία.

Τέλος, ομάδες εκτίμησης της UNICEF βρίσκονται ήδη σε τρεις από τις πέντε περιοχές που έχουν κυρίως πληγεί από την καταστροφή.

Το μέγεθος της τραγωδίας

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, για τους οποίους πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 23.000 και οι αγνοούμενοι τους 42.000.

e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1712&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote