Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Οχι στο μονοπώλιο της ονομασίας»
«Οχι στο μονοπώλιο της ονομασίας» Εκτύπωση E-mail
10.05.08

«Μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο ενός ονόματος που χαρακτηρίζει ολόκληρη περιοχή.

Εξάλλου, αυτό δεν θα συνέβαλε με κανένα τρόπο στη σταθερότητα της περιοχής ούτε και θα πληρούσε τις προϋποθέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για καλές γειτονικές σχέσεις» τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσάιτουγκ».

Η κα Μπακογιάννη παραπέμπει στο γεγονός πως ο όρος «Μακεδονία» χαρακτήριζε πάντα μια γεωγραφική περιοχή, το 51% περίπου της οποίας βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, το 38% στην ΠΓΔΜ και το 9% στη Βουλγαρία.

Η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα έχει διανύσει πλέον του μισού δρόμου για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού.

«Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα προετοιμάσει το δρόμο για τους στόχους της γειτονικής χώρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα καταδείξει την προθυμία της ΠΓΔΜ για εξομάλυνση των σχέσεών της προς την Ελλάδα ως γείτονα, σημαντικού εμπορικού εταίρου και μελλοντικού συμμάχου» προσθέτει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Μπακογιάννη αναφέρει στη συνέντευξή της ότι η Ελλάδα είναι ένας πεπεισμένος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και επιθυμεί να δει μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία, καθώς οι δύο λαοί είναι προορισμένοι να ζουν μαζί.

Οπως σημειώνει η υπουργός, «είναι αυτονόητο πως σε κάθε υποψήφια χώρα που πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρεται η ένταξη ως μέλος, όμως η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει ακόμη πολλές προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα των θεσμών και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Στην ερώτηση, εάν θα την ενδιέφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα, η κα Μπακογιάννη σημειώνει πως πάντοτε πίστευε ακράδαντα ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο στην επαγγελματική ζωή και «στο τέλος, όλοι κρίνονται στον ίδιο βαθμό, σύμφωνα με τις πράξεις τους, από εκείνο που κληροδοτούν και από το πόσο ειλικρινά υπερασπίζονται το σύστημα αξιών και το πολιτικό όραμά τους».

Στη συνέχεια, και απαντώντας άμεσα στην ίδια ερώτηση, τονίζει πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο της ως υπουργός Εξωτερικών και πως «πέραν αυτού, υπάρχει ένας νέος, ικανός και δυναμικός πρωθυπουργός, που εργάζεται σκληρά και με επιτυχία».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1711&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote