Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απειλή το έλλειμμα
Απειλή το έλλειμμα Εκτύπωση E-mail
08.05.08

Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην Ευρώπη, κυριάρχησε στις τοποθετήσεις της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε στην Αθήνα, αποφασίζοντας να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την παρατεταμένη εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλό επίπεδο.

Για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρκετές -όχι όμως όλες- αγορές επανέρχονται σε ομαλότητα, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει ασυνήθιστα αυξημένη. Για τις προοπτικές της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη το 2008 θα επιβραδυνθεί μεν, θα διατηρηθεί όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη φέτος διαπνέονται από υψηλή αβεβαιότητα. Οι κίνδυνοι σύμφωνα με την ΕΚΤ, συνδέονται με το ενδεχόμενο η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχει δυσμενέστερη επίδραση στην πραγματική οικονομία απ΄ότι αρχικά αναμενόταν.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι είναι πιθανόν να παραμείνει σημαντικά υψηλότερος του 2% τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά στη διάρκεια του 2008. Έκρουσε, τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο υψηλός πληθωρισμός να μην ενσωματωθεί σε μονιμότερη βάση ούτε και να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας δευτερογενείς επιδράσεις στη διαδικασία καθορισμού των μισθών και των τιμών. Για το λόγο αυτό κάλεσε επιτακτικά τα εμπλεκόμενα μέρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους στον καθορισμό των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της παραγωγικότητας και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που ενδημούν σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης.
Στο νομισματικό πεδίο η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ωστόσο σε γενικές γραμμές τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονταν τον Μάρτιο με ρυθμό 15% ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, στο μέτωπο της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε.Παράλληλα το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνονταν με υψηλό ρυθμό με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Συνακόλουθα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν στην διεύρυνση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών σε επίπεδο που όπως το χαρακτήρισε δεν είναι διατηρήσιμο (14% ΑΕΠ). Προειδοποίησε μάλιστα λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος οι πιέσεις που θα προκληθούν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη θα είναι εντονότερες. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκείμενου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας καθώς και να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την συγκράτηση του κόστους εργασίας.

Σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Ζαν-Κλόντ Τρισέ στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η ανάγκη μιας κρίσης επιβάλλει πλέον τον επιμερισμό της δαπάνης για τη διάσωση του συστήματος σε όλη την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος «έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει κάθε πιστωτικό σύστημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί υπεραισιοδοξία. Όταν η εποπτεία των κεντρικών τραπεζών δεν είναι εξαιρετικά προσεκτική. Όταν λησμονείται ότι είναι οι πολίτες που στις δημοκρατίες μας τελικά παρέχουν στο τραπεζικό σύστημα το προνόμιο της συλλογής και αποταμίευσης χρημάτων».

«Οι πολίτες απαιτούν το προνόμιο αυτό να ασκείται σαν μια κοινωνική αποστολή, που τελικό στόχο θα πρέπει να έχει την ανάπτυξη και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία. Επιδεικνύοντας μέτρο στις καλές εποχές και αποφεύγοντας τη σκληρότητα στις δύσκολες», υπογράμμισε ο Κ. Παπούλιας και απευθύνθηκε στους ευρωπαίους τραπεζίτες λέγοντας: φέρετε στους ώμους σας την ιστορική ευθύνη όχι μόνο να μην ξαναζήσουμε τραγικές σελίδες της Ιστορίας μας, σελίδες που οι αιτίες τους είχαν σε μεγάλο βαθμό χρηματοπιστωτικά αίτια, αλλά και να συμβάλλετε στην εξάπλωση των ευρωπαϊκών ιδεωδών σε ένα κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη λατρεία του κέρδους, ανέχεια και ανισότητες.

«Εχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας» απάντησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εξελισσόμενη κρίση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές δεν ήταν δυνατόν να αφήσει την Ευρώπη στο απυρόβλητο. Και πρόσθεσε ότι «παρά τις ικανοποιητικές πρόσφατες επιδόσεις μας και τα ενθαρρυντικά σημάδια αντοχής στους κραδασμούς υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία» ζητώντας «να μην επαναπαυτούμε και να επιμείνουμε στην μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια». «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν σαφή πολιτική μας επιλογή» κατέληξε ο Κ. Καραμανλής.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1708&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote