Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εικόνες Αποκάλυψης
Εικόνες Αποκάλυψης Εκτύπωση E-mail
07.05.08

Χιλιάδες πτώματα στις εκβολές ποταμών, την ώρα που η χούντα απελαύνει δημοσιογράφους και επιτρέπει την είσοδο σε... ένα αεροσκάφος με βοήθεια.

Η επόμενη ημέρα του κυκλώνα Ναργκίς, της δεύτερης μεγαλύτερης καταστροφής της σύγχρονης Ιστορίας όπως έξελίσσεται, απειλεί τους κατοίκους της Μιανμάρ με ασθένειες, πείνα και δίψα.

Αυτή είναι η συνεχής και απελπισμένη προειδοποίηση από τις διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας που καλούν το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να άρει τις πύλες και να επιτρέψει την απευθείας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των αρχών της Μιανμάρ, ο κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο 22.000 ανθρώπων, ενω πάνω από 40.000 αγνοούνται.

Εκατομμύρια είναι οι άστεγοι, εκτιμά η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children, ενώ «υπάρχουν 41.000 αγνοούμενοι, αλλά οι περισσότεροι είναι μάλλον νεκροί», κατά τον διευθυντή της για τη Μιανμάρ, Αντριου Κίρκγουντ.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές για τις εκβολές του ποταμού Ιραουάντι, από όπου έρχονται φρικιαστικές πληροφορίες. «Μία ομάδα της οργάνωσής μας είδε, μόλις υποχώρησαν τα νερά, χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση σε μια περιοχή», υποστήριξε ο κ.Κίρκγουντ.

Απέλασαν δημοσιογράφο του BBC...

Η αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται ότι παραμένει σε δεύτερη μοίρα για τη χούντα της Μιανμάρ, που ενώ απηύθυνε έκκληση να της παρασχεθεί διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του κυκλώνα Ναργκίς, απαγορεύει στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα και προχώρησε στην απέλαση ενός απεσταλμένου του BBC.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ασία Άντριου Γουίλιαμ Χάρντινγκ, ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα την 5η Μαΐου, εμποδίστηκε από τις αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν κι εστάλη στην Ταϊλάνδη, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV.

Ο ελεγχόμενος από το στρατό τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι ο Χάρντινγκ είναι στη "μαύρη λίστα" του στρατιωτικού καθεστώτος. Η χούντα που κυβερνά την Μιανμάρ από το 1962 σπάνια επιτρέπει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέρχονται στη χώρα με δημοσιογραφικές βίζες και απλώς δίνει άδεια στο κινεζικό επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα να απασχολεί ξένους στη χώρα.

...και έδωσαν «ΟΚ» για ένα (!) αεροσκάφος

Και ενώ η τραγωδία αποκαλύπτεται σταδιακά στις τερατώδεις της διαστάσεις, οι αρχές της Μιανμάρ έδωσαν πράσινο φως σε ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς να φτάσει στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Στο αεροπλάνο θα επιβαίνει και μια μικρή ομάδα ειδικών της OCHA, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα από το Μπρίντεζι της Ιταλίας με 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ορισμένους ειδικούς της OCHA», δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Ελίζαμπεθ Μπιρς. «Ελπίζουμε πως αυτό το άνοιγμα (των αρχών της Μιανμάρ) θα επιβεβαιωθεί», πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η χούντα της Μιανμάρ όρισε... υπουργό αρμόδιο για να εξετάσει τις αιτήσεις για άδεια εισόδου στη χώρα των μελών των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί καμιά άδεια, όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ήδη πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν εκτός Μιανμάρ αναμένοντας να τους δοθούν οι άδειες εισόδου για να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς.

«Χρειάζονται άμεσα 4 εκατ. ευρώ»

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, ζητώντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζητάει 6,29 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,86 εκατομμύρια ευρώ) για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και πιο συγκεκριμένα για την αγορά σκηνών, πόσιμου νερού, εντομοαπωθητικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Είναι μια πρώτη έκκληση για οικονομική βοήθεια, αφού όπως φαίνεται οι ανάγκες θα αυξηθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εικόνες Αποκάλυψης

Στην πόλη Μπογκαλάυ, στο δέλτα, το 95% των κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας του καθεστώτος, Μάουνγκ Μάουνγκ Σουέ. «Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα 3,5 μέτρων», είπε.

Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι παράκτιες περιοχές στην Μιανμάρ βρίσκονται, πλέον, κάτω από το νερό. Τηλεοπτικές εικόνες από τη ζώνη της καταστροφής απεικονίζουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένες γέφυρες και επιζώντες που είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στην ύπαιθρο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άρχισε να διανέμει 800 τόνους τροφίμων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Γιανγκόν, όμως τόνισε πως πολλές περιοχές παραμένουν απρόσιτες. Η Ουάσινγκτον, ένας από τους εντονότερους επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας 3,25 εκατ. δολαρίων. Ξένη βοήθεια αξίας 10 εκατ. δολαρίων άρχισε να φθάνει στη χώρα μέσω Ταϊλάνδης.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Αν Βενεμάν δήλωσε ότι "ο χρόνος είναι το πιο ουσιαστικό" όσον αφορά την παροχή βοήθειας, καθώς "σε καταστάσεις όπως αυτές, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ασθένειες και την πείνα και χρειάζονται άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν".

Διεθνής βοήθεια

Συνολικά μέχρι στιγμής διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 28 εκατ. δολαρίων προς την Μιανμάρ.

Η Σλοβενία παρέχει το ποσό των 50.000 ευρώ στη Μιανμάρ που επλήγη από τον κυκλώνα Ναργκίς, με αποτέλεσμα περίπου 22.500 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλα να αγνοούνται.

Σε ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η σλοβενική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Μιανμάρ αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει ως βάση της την αλληλεγγύη και τη στήριξη χωρών που έχουν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα.

Η κροατική κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,5 εκ. κούνα (περίπου 207 χιλιάδες ευρώ) στη Μιανμάρ που δοκιμάστηκε σκληρά από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα.

Ακόμη, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζητάει 6,29 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,86 εκατομμύρια ευρώ) για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και πιο συγκεκριμένα για την αγορά σκηνών, πόσιμου νερού, εντομοαπωθητικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι αρχές της Μιανμάρ έδωσαν επέτρεψαν σε αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα να φτάσει στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Στο αεροπλάνο θα επιβαίνει και μια μικρή ομάδα ειδικών της OCHA, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

"Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα από το Μπρίντεζι της Ιταλίας με 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ορισμένους ειδικούς της OCHA", δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Ελίζαμπεθ Μπιρς.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1705&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote