Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρό(σ)κληση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ
Πρό(σ)κληση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
07.05.08

Υστατη πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, απηύθυνε χθες από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, και σε απόλυτα αυστηρό τόνο, κατέστησε σαφές ότι τυχόν εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή αρνητική στάση της θα σημάνει και την ακύρωση κάθε πιθανής, ανάλογης διαδικασίας στο μέλλον.

«Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Εμμονή στην άρνηση θα είναι μόνιμο βάρος σε κάθε μελλοντική αναθεωρητική διαδικασία».

Η ομιλία του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε τόσο από σκληρή κριτική για την αρνητική στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και από καταγραφή της σαφούς δέσμευσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει την πολιτική βούληση για συναινέσεις και συγκλίσεις.

«Οταν ενώνουμε δυνάμεις μπορούμε να πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται ανέφικτοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ, λίγο αργότερα, μιλώντας ειδικά για τα ζητήματα της Παιδείας, είπε: «Είμαστε τόσο κοντά με την αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι αδιανόητο να μη βρούμε κοινά αποδεκτή ρύθμιση». Αλλά και για τα ΜΜΕ και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, πρόσθεσε: «Ολα τα θέματα είναι ανοιχτά για συζήτηση στο αναθεωρητικό στάδιο που ξεκινά σήμερα».

Για να συνεχίσει: «Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς. Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα κρυφτεί και πάλι; Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει έμπρακτα αν πιστεύει όσα διακηρύσσει. Και φυσικά θα δεχθούμε παρατηρήσεις και αναδιατυπώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συναινέσεις».

Σχολιάζοντας, πάντως, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «προκλήθηκε από εσωκομματικά αίτια». Ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις και την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για υιοθέτηση ακροτήτων, που όπως είπε είναι δείγμα πολιτικά αδύναμων, για «έσχατη πολιτική υποκρισία» και «λόγο παραπειστικό, ανεύθυνο και αναξιόπιστο».

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην πρώτη χθεσινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των αγορητών των δύο κομμάτων της Αριστεράς που είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τρεις προς αναθεώρηση διατάξεις, εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις σε αυτές που προτείνει η Ν.Δ. Πρόκειται ειδικότερα για τα άρθρα που προβλέπουν τη δυνατότητα να αλλάζουν με αποφάσεις της Βουλής κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, την κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου βουλευτών και την αναβάθμιση ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος σε παρέμβασή του στο ζήτημα της Παιδείας, υποστήριξε ότι η εμπλοκή που παρουσιάζεται με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά νίκη του λαϊκού κινήματος.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης έστρεψε τα βέλη του κατά των κομμάτων της Αριστεράς, με αφορμή τη στάση τους σε ζητήματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Καταρτζής υπογράμμισε ότι «χρειάζεται αναθεώρηση το Σύνταγμα, γιατί το ισχύον κατοχυρώνει την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλά πρέπει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση εκείνης των προτάσεων και των δύο μεγάλων κομμάτων, που είναι παράλληλες ή και σχεδόν ταυτόσημες».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1703&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote