Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Μοιράστηκαν» Β. Καρολίνα και Ιντιάνα
«Μοιράστηκαν» Β. Καρολίνα και Ιντιάνα Εκτύπωση E-mail
07.05.08

Ενα μεγάλο βήμα προς το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έκανε την Τετάρτη ο Μπάρακ Ομπάμα εξασφαλίζοντας ευρεία νίκη στη Βόρεια Καρολίνα και καταδιώκοντας κατά πόδας την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον στην Ιντιάνα.

Ο γερουσιαστής του Ιλινόι εξασφάλισε το 56% των ψήφων στη Βόρεια Καρολίνα, έναντι 42% για τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε την Ιντιάνα βραχεία κεφαλή, με προβάδισμα μόλις 22.000 ψήφων (51% έναντι 49%).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στην Κλίντον προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων στην Ιντιάνα, ενώ ενισχυμένη από την υποστήριξη του κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε δηλώσει ότι ήταν σε θέση να νικήσει και στην πολιτεία αυτή.

Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια που μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάρακ Ομπάμα ενίσχυσε τη θέση του φαβορί εξασφαλίζοντας μεγάλη νίκη στην τελευταία μεγάλη πολιτεία όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές, η οποία στέλνει 115 εκλέκτορες στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι 72 εκλέκτορες της Ιντιάνα αναμένεται να μοιρασθούν στους δύο υποψήφιους.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ενίσχυσε τη θέση του ως προς τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα RealClear Politics ο γερουσιαστής του Ιλινόι διαθέτει πλέον 1.809 εκλέκτορες, ενώ η Χίλαρι Κλίντον 1.665.

Εξι προκριματικές εκλογές μένει να διεξαχθούν μέχρι τις 3 Ιουνίου, στις οποίες κρίνεται μικρός αριθμός εκλεκτόρων. Η Χίλαρι Κλίντον είναι φαβορί στις τρεις από τις πολιτείες αυτές, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα είναι το φαβορί για τις άλλες τρεις.

Ο Ομπάμα απηύθυνε από τη Βόρεια Καρολίνα έκκληση για ενότητα του πολωμένου Δημοκρατικού Κόμματος. «Ναι, και από τις δύο πλευρές ορισμένοι αισθάνονται πληγωμένοι, ναι, κάθε στρατόπεδο θέλει απελπισμένα τη νίκη του δικού του υποψηφίου», είπε και απευθύνοντας την έκκληση για ενότητα : «...διότι συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στον Τζον Μακέιν την ευκαιρία να συμπληρώσει με μια τρίτη θητεία την προεδρία Μπους».

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος της διαδικασίας για το χρίσμα και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αγωνισθεί μέχρι τέλους για να ληφθούν υπ΄όψιν τα αποτελέσματα των προκριματικών στη Φλόριντα και στο Μίσιγκαν.

Οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν τώρα να εκμεταλλευθούν τα αποτελέσματα στην Ιντιάνα και τη Βόρεια Καρολίνα για να προσελκύσουν του 270 εναπομείναντες αναποφάσιστους υπερεκλέκτορες, οι οποίοι έχουν το περιθώριο να εκφρασθούν μέχρι το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ του Κολοράντο τον Αύγουστο.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1701&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote