Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
06.05.08

«Εχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε άμεσα τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας μας όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος, που συνεχώς εξελίσσεται» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η στιγμή της αναθεώρησης είναι τώρα» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, που επετέθη στην ομιλία του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως υπονομεύει συνειδητά τις αναγκαίες αλλαγές, ένεκα της αδυναμίας της να υπερασπιστεί τις πολιτικές της επιλογές.

«Το Σύνταγμα αναθέτει την ευθύνη της αναθεώρησης σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί, λοιπόν, αφενός να διακηρύσσεται ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση και αφετέρου να υπονομεύεται. Δεν μπορεί από τη μια να προβάλλονται αβάσιμοι ισχυρισμοί για, δήθεν, υποβάθμιση θεσμών και, από την άλλη, να αναπτύσσονται μεθοδεύσεις, που υπονομεύουν κάθε προοδευτική αλλαγή» ανέφερε, πραγματοποιώντας και μια επισκόπηση της όλης στάσης του ΠΑΣΟΚ:

«Εγκατέλειψαν μια στάση ευθύνης και αιχμαλωτίστηκαν στην αντίληψη που βάζει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συλλογικό και το εθνικό συμφέρον. Υποτάχθηκαν στη λογική της περιχαράκωσης, αποφάσισαν να δραπετεύσουν και ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Ισχυρίστηκαν μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης, ότι μετά τις εκλογές θα δρομολογούσαν μια νέα διαδικασία. Οι πολίτες απάντησαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη».

Ειδικά για το άρθρο 16, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε πως «η σύνθεση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι απόλυτα εφικτή». «Είμαστε τόσο κοντά, που είναι αδιανόητο να μην βρούμε κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε.

«Η σημερινή Βουλή είναι αναθεωρητική. Η σημερινή Βουλή υποχρεούται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της αναθεώρησης. Αυτή είναι η συνταγματική τάξη, αυτή είναι η απόφαση των πολιτών, αυτή είναι η υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων» υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προωθούμενες αλλαγές, δίνοντας έμφαση την Παιδεία: «Εμείς προτείνουμε -ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις- αναθεώρηση του άρθρου 16, που αντιμετωπίζει το δαιδαλώδες νομοθετικό καθεστώς και την ανασφάλεια που, εδώ και χρόνια, ταλανίζει χιλιάδες νέες και νέους, που γυρεύουν τη μόρφωση σε ξένα, δημόσια και ιδιωτικά, πανεπιστήμια» τόνισε.

«Προτείνουμε αναπροσαρμογή της συνταγματικής ρύθμισης για τα μέσα ενημέρωσης, να προβλεφθεί ρητά ως βασική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός, να καθιερωθούν αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σ' ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, να θεσπιστούν διατάξεις, που διασφαλίζουν την «εσωκομματική δημοκρατία», καθώς και τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για ένα νέο «μοντέλο» διεξαγωγής των εκλογών» είπε επίσης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η διαδικασία

Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απόσχει της διαδικασίας, που εκφράστηκε και με επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου στον πρόεδρο της Βουλής, οδηγεί στη συμφωνία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τις προτάσεις για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, την ειδική μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού από τη Βουλή (με δυνατότητα συνδιαμόρφωσης ακόμα και επιμέρους προβλέψεών του).

Αποτέλεσμα της στάσης αυτής της Αριστεράς είναι για τον Αλέκο Αλαβάνο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ) η εισαγωγή στο Σύνταγμα θετικών διατάξεων, με το εκ παραλλήλου «πάγωμα» της εισαγωγής των πλέον επίμαχων ρυθμίσεων (περιβάλλον, άρθρο 16, συνταγματικό δικαστήριο κλπ.) για πέντε χρόνια.

Από την άλλη ωστόσο, ο ΛΑΟΣ, διά στόματος του προέδρου του, Γ. Καρατζαφέρη, και του εισηγητή του, Αθ. Πλεύρη, κάλεσε τη ΝΔ να ακυρώσει μόνη της το εγχείρημα και να ξεκινήσει εκ νέου την όλη διαδικασία, εκμεταλλευόμενη τη βούληση του ΛΑΟΣ να στηρίξει με την ψήφο του τις μεγάλες, «πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Κατά της επανεκκίνησης του αναθεωρητικού εγχειρήματος τάχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας πως η περίοδος της συζήτησης στην Ολομέλεια είναι «εβδομάδα μεγάλης θλίψης για την κυβέρνηση και μεγάλης νίκης για τα κινήματα».

Απούσης της Αλέκας Παπαρήγα, ο Αχιλλέας Κανταρτζής και ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσαν πως το ΚΚΕ πρόκειται να υπερψηφίσει τρεις από τις προς αναθεώρηση προτάσεις, εφόσον υπάρξουν οι διατυπώσεις που επιθυμεί εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το κόμμα του την αναθεώρηση του άρθρου 16 και άλλες επίμαχες προτάσεις της πλειοψηφίας, όπως εκείνες που αφορούν τη δασοπροστασία, εφόσον υιοθετηθούν ορισμένες από τις προτάσεις του κόμματός του.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1695&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 07.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote