Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βιβλική καταστροφή
Βιβλική καταστροφή Εκτύπωση E-mail
06.05.08

Τρομακτικές διαστάσεις φαίνεται να εχει πάρει η καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος κυκλώνας Ναργκίς στη Μιανμάρ. Τουλάχιστον 10.000 νεκροί και 3000 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός σε αυτήν τη φτωχή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, από τις σαρωτικές πλημμύρες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της στρατιωτικής κυβέρνησης, Νιάν Ουΐν και προέβλεψε σαφώς "βαρύτερο" τελικό απολογισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, χωρίς νερό και τρόφιμα. Οι πληγέντες καταγγέλλουν το στρατιωτικό καθεστώς για πλήρη αδιαφορία να προειδοποιήσει τους κατοίκους ενώ φέρεται να γνώριζε ότι ο κυκλώνας βρισκόταν προ των πυλών. Ξένη βοήθεια -χρήματα και τρόφιμα ζητά η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι τραγική κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές, όπου οι πλημμύρες και οι σαρωτικοί άνεμοι έσβησαν από το χάρτη ολόκληρα χωριά.

Βοήθεια από ΗΠΑ - ΕΕ

 

Με ανέμους που η ταχύτητά τους ξεπερνούσε και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας αργά την Παρασκευή σάρωσε εκτεταμένες παραλίες του Κόλπου της Βεγγάλης καταστρέφοντας την ούτως ή άλλως ευάλωτη υποδομή τους και απομονώνοντας τις πληγείσες περιοχές.

Στη Γιανγκόν που υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας και σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο, μεγάλος αριθμός δέντρων ξεριζώθηκε στο πέρασμα του κυκλώνα, το δίκτυο του ηλεκτρισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέλυσαν, αγωγοί ύδρευσης καταστράφηκαν. Επίσης, "σαρώθηκαν" στο πέρασμα του κυκλώνα οι παραδοσιακοί ορυζώνες της Μιανμάρ.
 

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν πόρους για να βοηθήσουν τη Μιανμάρ που επλήγη από τον κυκλώνα Ναργκίς και εξετάζουν τις δυνατότητες να κάνουν περισσότερα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το καθεστώς, που θεωρείται "μαύρο πρόβατο" από την Ουάσινγκτον, δεν θα επωφεληθεί από την βοήθεια αυτή. Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε πάντως το ύψος της χρηματικής βοήθειας που θα αποδεσμευτεί από την πρεσβεία του στη Μιανμάρ.

Η σύζυγος του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Λώρα τόνισε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) πως η χώρα της θα παράσχει επιπλέον βοήθεια στην πληγείσα από κυκλώνα Μιάνμαρ. Σε διάγγελμά της από τον Λευκό Οίκο η κ. Μπους τόνισε πως οι ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει να συνεισφέρουν σε βοήθεια, μέσω της πρεσβείας της στη Μιάνμαρ.

H ίδια τόνισε πως το καθεστώς θα πρέπει πλέον, μετά τον καταστροφικό κυκλώνα, να μην προβεί στην διοργάνωση του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος του Σαββάτου για τη θέσπιση του νέου Συντάγματος.

Επίσης η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατηγόρησε τη χούντα της Μιάνμαρ πως απέτυχε στην κύρια αποστολή του να ειδοποιήσει τον πληθυσμό για την επέλαση του κυκλώνα Ναργκίς. 

Από την πλευρά της και η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε τη Δευτέρα επείγουσα βοήθεια ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των θυμάτων του Ναργκίς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μιανμάρ.

"Είναι μια τρομερή καταστροφή που ζητεί μία ταχεία και αποτελεσματική ανθρωπιστική απάντηση", σχολίασε ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Λουί Μισέλ, σε ανακοίνωση του, στην οποία διαβεβαιώνει ότι η βοήθεια αυτή θα μοιραστεί "άμεσα στα θύματα και με αμερόληπτο τρόπο".

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι μπόρεσε με δυσκολία να έλθει σε επαφή με τον ειδικό της για τα ανθρωπιστικά θέματα στην Ρανγκούν, λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας και αναμένεται να στείλει και άλλους ειδικούς στην κατεστραμμένη απο τον κυκλώνα χώρα.

Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας του καταστροφικού κυκλώνα.

Μια ομάδα πέντε ειδικών του ΟΗΕ στις καταστροφές είναι έτοιμη να μεταβεί στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελίζαμπεθ Μπίρς, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Η Unisef έστειλε σήμερα στη Μιανμάρ πέντε αποστολές που θα εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα έχει ήδη αποθηκεύσει 500 τόνους τροφίμων στην Ρανγκούν, και γεννήτριες (για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος) στην Καμπότζη, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το γραφείο του ΟΗΕ στη Γιανγκόν ανακοίνωσε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πλαστικά καλύμματα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, εξοπλισμό για μαγείρεμα, κουνουπιέρες, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

Στο μεταξύ, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεδριάζουν στην Μπανγκόκ για τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να προσφέρουν όσον το δυνατόν ταχύτερα βοήθεια στους επιζήσαντες του φονικού κυκλώνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Αρκετά χωριά στα παράλια καταστράφηκαν ολοσχερώς, είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Μισέλ Ανεάρ. "Θα διανείμουμε προμήθειες στους άστεγους, πλαστικά καλύμματα για στέγες, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, θα προσφέρουμε επίσης 5.000 λίτρα πόσιμου νερού, θερμάστρες, κουνουπιέρες, κουβέρτες και ένδυση σε όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη", πρόσθεσε.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1693&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote