Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απαγορευτικό για αλλαγές
Απαγορευτικό για αλλαγές Εκτύπωση E-mail
06.05.08

Εν τη γενέσει τους απορρίπτουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης τα σενάρια περί ανασχηματισμού το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν μεν την ύπαρξη προβλημάτων σε ορισμένους τομείς της κυβέρνησης και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο κ. Π. Τατούλης επιμένει στην κριτική του, αλλά δηλώνουν βέβαιοι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων κι αυτό για τους εξής λόγους:

1. Η ατζέντα, που ο ίδιος έχει θέσει, δεν επιτρέπει αλλαγές, καθώς είναι σε εξέλιξη: η συζήτηση για το Σκοπιανό, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, η συζήτηση για την προώθηση των διοικητικών αλλαγών, η υλοποίηση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η υλοποίηση των συμφωνιών με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και η υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου.

Παραμένουν
Με βάση αυτά τα δεδομένα, αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Μπακογιάννη, Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος, Πετραλιά, Χατζηδάκης, Φώλιας και Βουλγαράκης. Ακλόνητος είναι επίσης ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος έχει μπροστά του την υλοποίηση του νέου χωροταξικού.

2. Δεν είναι στην πολιτική φιλοσοφία του πρωθυπουργού οι συχνές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Κορυφαίοι υπουργοί υπενθύμιζαν ότι κατά την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης έκανε μόνον έναν ανασχηματισμό.

3. Δεν έχει λόγο να προκαλέσει νέα ένταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτήν την ώρα, με δεδομένο ότι ένας ανασχηματισμός θα προκαλέσει πολλές δυσαρέσκειες σε βουλευτές (σε αυτούς που φεύγουν, αλλά και σε αυτούς που περιμένουν χαρτοφυλάκιο, αλλά τελικώς δεν το παίρνουν).

Τα σενάρια ανασχηματισμού διέψευσε κατηγορηματικά, χθες, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Σε συνέντευξή του (ΝΕΤ) σχολίασε δηκτικά τα σχετικά δημοσιεύματα: «Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση μπορεί να θέλουν ανασχηματισμό για τον εαυτό τους. Εγώ δεν είμαι απ αυτούς». Είπε πως, σε ό,τι τον αφορά, έχει πολλά θέματα ακόμη «ανοιχτά» στο υπουργείο του και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τον ενδιαφέρει να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα, απάντησε:

«Δεν με ενδιαφέρει»
«Σ αυτήν τη φάση δε μ ενδιαφέρει κανένα άλλο υπουργείο πραγματικά. Αλλωστε, στο υπουργείο Εξωτερικών έχουμε μια πολύ καλή υπουργό Εξωτερικών, η οποία χειρίζεται κι αυτή ένα θέμα πολύ δύσκολο, το θέμα των Σκοπίων και πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Π. Τατούλης, με μια παρέμβασή του επιμένει στην κριτική του κατά της κυβέρνησης.

Σε άρθρο του χθες («Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής») επισημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι λαϊκιστές υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και σε όλους τους χώρους και προσθέτει: «Στην οικονομική δυστοκία των καιρών μόνο η Κεντροδεξιά ιδεολογία μπορεί να καταθέσει βιώσιμες λύσεις. Αρκεί να κωφεύσει στις «Σειρήνες» του λαϊκισμού, έστω κι αν αυτές ακούγονται μέσα από τα ίδια της τα τείχη».

ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τον αυστηρότερο έλεγχο στους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νοσοκομείων, μέσα από τη σύσταση μιας νέας Διυπουργικής Επιτροπής, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την εμπλοκή και άλλων υπουργείων (προφανώς και του Οικονομίας και ενδεχομένως του Ανάπτυξης) πέραν των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας στο θέμα κατάρτισης και ελέγχου των προϋπολογισμών αυτών των δύο φορέων.

Οι κ. Παυλόπουλος και Αβραμόπουλος, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεν θα έχουν πλέον την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των προϋπολογισμών στους ΟΤΑ και στα νοσοκομεία, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τις ευαίσθητες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, αν και ο πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε χθες απόλυτα βέβαιος ως προς την ορθότητα της επιλογής αυτής. «Πρέπει», είπε χαρακτηριστικά, «να προχωρήσουμε και σε νοικοκύρεμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, ήδη βγήκε το νομοσχέδιο για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα και στους ΟΤΑ. Εκεί δεν έχουμε, δυστυχώς, τον έλεγχο του προϋπολογισμού τους. Δηλαδή έρχεται ο Νοέμβριος και μαθαίνουμε εκ των υστέρων τι ελλείμματα έχουν δημιουργήσει τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και όλα αυτά».

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της νέας Διυπουργικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί, επεσήμανε ότι «θα εγκρίνει την κατάρτιση των προϋπολογισμών όλων αυτών των φορέων που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και που τα ελλείμματά τους μετρούν για την Ευρώπη, και επίσης θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις στο τέλος του χρόνου, γιατί πολλές φορές οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού προέρχονται από εκεί».

ΓΚΑΛΟΠ
Χαμόγελα και προβληματισμός

Ικανοποίηση ως προς τα ποσοστά του κ. Κ. Καραμανλή και προβληματισμός για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους επιμέρους δείκτες προκάλεσε στη Ρηγίλλης η δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το «Εθνος της Κυριακής».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Λ. Ζαγορίτης, σε δηλώσεις του επεσήμανε: Επιβεβαιώνονται και πάλι η μεγάλη αποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η πρωτιά της ΝΔ. Δεν εφησυχάζουμε, βέβαια. Προωθούμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Εντείνουμε τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες και αυτές που μας έρχονται απέξω. Οπως η άνοδος του πετρελαίου, με εναλλακτικές πηγές φθηνής ενέργειας (φυσικό αέριο)».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1692&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων