Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στις... γαλάζιες
Ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στις... γαλάζιες Εκτύπωση E-mail
04.05.08

Αναφανδόν υπέρ των μεταρρυθμίσεων τάσσεται η ελληνική κοινωνία, πλην όμως, όπως προκύπτει από την έρευνα της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», δίνει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια από αυτή που έχει προσδώσει η κυβέρνηση.

Είναι μάλλον πρωτοφανές το φαινόμενο που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, ποσοστό 96,6% των ερωτηθέντων, να δηλώνει ότι θέλει τομές και μεταρρυθμίσεις και μόνον το 2,3% να τοποθετείται αρνητικά. 

Στις αμέσως επόμενες ερωτήσεις, όμως, που αφορούν ένα προς ένα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο υπό τον γενικό τίτλο των μεταρρυθμίσεων, οι απόψεις αλλάζουν.

Ετσι πλην του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης όπου οι θετικές και αρνητικές απόψεις είναι μοιρασμένες και της διοικητικής μεταρρύθμισης, όλες οι άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις αποδοκιμάζονται.

Για τον ΟΤΕ οι αρνητικές τοποθετήσεις στην προοπτική εκχώρησης του Οργανισμού αποτυπώνονται στο 60,9%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό αρνητικών απόψεων για την πώληση των Λιμανιών, 57%. Ακόμη και στην περίπτωση της Ολυμπιακής, όμως, οι πολίτες που δηλώνουν αντίθετοι με την προοπτική πώλησης της εταιρείας είναι περισσότεροι αυτών που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι αρνητικές γνώμες για τις παραπάνω κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις συγκεντρώνουν συντριπτικά ποσοστά και δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αντιπολιτευτικών ελιγμών. Οι επιλογές της κυβέρνησης συναντούν ισχυρές αντιστάσεις και μέσα στον κύκλο των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αρνητικά έναντι των επικείμενων μεταρρυθμίσεων στέκεται ένας στους πέντε ψηφοφόρους της.

Προβληματισμός και... καθυστέρηση στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ
Σαφώς επιφυλακτικοί παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ως προς την πορεία του κόμματος και την εικόνα που δίνει αυτή την περίοδο. Ποσοστό 42,5% (27,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων) εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει τον δρόμο του όμως το 34,3% (48,5% στο σύνολο) έχει την αντίθετη άποψη και το 22,9% (22,1% στο σύνολο) απαντά πως είναι νωρίς να κρίνει. Το 48,6% μάλιστα κρίνει ότι και με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν περίπου ίδια, ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, 46,8%

Και η συνολική αίσθηση δεν απέχει πολύ από τις διαθέσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο με τον οποίο κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά χαμηλός, το 83,6% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο, ενώ μόλις το 15,5% δηλώνει πολύ και αρκετή ικανοποίηση. Η συσπείρωσή του κινείται χαμηλά, στο 69,3% αυτών που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές με το μεγαλύτερο κύμα διαρροής να κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (15,7%) και στην κατηγορία της αδιευκρίνιστης ψήφου (8,9%). Προς τη ΝΔ το ποσοστό είναι 1,1%, ενώ την ίδια ώρα παίρνει από το κυβερνών κόμμα ποσοστό 3,7%.

Επιθυμούν ενίσχυση του ΣΥΝ και περιμένουν το πρόγραμμά του
Οι προσδοκίες των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την ανάδειξη του 33χρονου Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ μετατρέπονται πλέον σε πολιτική απαίτηση, η οποία αποτυπώνεται πολλαπλά στη δημοσκόπηση της MARC. Από τη μία εκφράζεται σταθερά η επιθυμία να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει ότι θέλει την περαιτέρω ενίσχυση του σχήματος), ενώ συγχρόνως αυξάνουν οι απαιτήσεις για τη διατύπωση προγραμματικού λόγου και κυβερνητικών προτάσεων.

 

Ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, παρότι εμφανίζουν σχετική κάμψη από τις προηγούμενες μετρήσεις που έγιναν αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΝ.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1688&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων