Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα ντοκουμέντα για τις «αμαρτίες» του C4I
Τα ντοκουμέντα για τις «αμαρτίες» του C4I Εκτύπωση E-mail
04.05.08

 

 

Τέσσερα έγγραφα-φωτιά για την «αμαρτωλή», όπως φαίνεται, σύμβαση του συστήματος C4I, που αποτελούν μέρος της ελληνικής δικογραφίας για τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποκαλύπτει η «Κ.Ε.».

 
 

 

 

Είναι το δεύτερο σκοτεινό μέρος των άνομων πληρωμών από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, εκτός από τη σύμβαση με τον ΟΤΕ, που είχε στον προϋπολογισμό της («Κ.Ε.» 26 Απριλίου) την καταβολή μιζών ύψους 86 εκατ. γερμανικών μάρκων.

 

Η Siemens λειτούργησε, όπως είναι γνωστό, ως υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρείας SAIC, που ανέλαβε τα συστήματα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σύμβαση εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2003, αλλά υλοποιήθηκε επί Ν.Δ., πριν και μετά τη διεξαγωγή των Αγώνων στη χώρα μας.

 

1 Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, στην κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου παραδέχεται ότι η σύμβαση, την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο εκείνος ήταν υφυπουργός ήταν ζημιογόνος για το ελληνικό Δημόσιο.

 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «(...)Παρά τις προσπάθειές μου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κανείς δεν μπόρεσε να με πληροφορήσει υπεύθυνα, ποιος είναι εκείνος, ο οποίος καθόρισε τις προδιαγραφές του συστήματος C4I. Βεβαίως είχαν πληρωθεί δύο εταιρείες η PLANET (Πλάνετ) και η BOARDES (Μπόουρντς) και μάλιστα ακριβά κατ' ανάθεση. Είναι όμως τελικά απ' ό,τι φαίνεται αμφίβολο αν οι προδιαγραφές είναι έργο τους. Από την 7η Μαΐου 2003 κατάθεση του Αλέξανδρου Πολυμενόπουλου (σ.σ.: έχει αποβιώσει) ενώπιον της εισαγγελέως Τουμπάνου καταφαίνεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε εκείνη τη διαδικασία που προηγήθηκε της υπογραφής της Σύμβασης».

 

2 Με απόρρητη έκθεσή του προς τον τότε υπουργό Δημόσια Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης (2004, παραμονές των Ολυμπιακών) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «κινείται στα όρια της νομιμότητας σε σχέση με το περιεχόμενο της σύμβασης, με κίνδυνο να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον». Προσθέτει, όμως, ότι «εάν αυτό συμβεί και μάλιστα δημοσιοποιηθεί θα είναι καταστροφικό για τη χώρα, αφού το σύστημα ασφαλείας θεωρείται ως η προμετωπίδα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

 

3 Στη δικογραφία έχει ενταχθεί και έκθεση (Φεβρουάριος 2007) αστυνομικού, μέλους της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας Συστημάτων C4I, ο οποίος παραιτήθηκε αρνούμενος να εγκρίνει την τροποποίησή της τον Μάρτιο του 2007. Καταγράφει βήμα βήμα -σύμφωνα με την εκτίμησή του- και τις ευθύνες πολιτικών παραγόντων μετά το 2004 για το ότι «δεν διασφαλίσθηκε το δημόσιο συμφέρον».

 

Εντοπίζει τις ευθύνες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το σημείωμα αυτό του ανώνυμου αστυνομικού (το όνομά του έχει σβηστεί από τον εισαγγελέα) προσλαμβάνει τώρα νέο ενδιαφέρον μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του πρώην στελέχους της Siemens Κουτσενρόιτερ ότι ο τότε επικεφαλής της Siemens Ελλάς Μιχ. Χριστοφοράκος επέμενε ότι πρέπει να «δοθούν και άλλα μαύρα χρήματα προκειμένου να παραληφθεί από την ελληνική πλευρά το σύστημα ασφαλείας».

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει πλέον η εμφάνιση του κ. Χριστοφοράκου ως υπόπτου στις 7 Μαΐου στον εισαγγελέα, προκειμένου να «εξηγήσει» αν και σε ποιους έδωσε τα εκατομμύρια ευρώ, που εισέπραξε από τα μαύρα ταμεία της Siemens... Η κατάθεση αυτή είναι κομβική και για το αν κατέληξε και πού μαύρο χρήμα σε τσέπες και πολιτικών.

 

4 Μια απόφαση, τέλος, του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (17-11-2005) επισημαίνει ότι κακώς η συγκεκριμένη σύμβαση υπήχθη στο καθεστώς των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με αποτέλεσμα να παραλειφθεί ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, πάντως, ομόφωνα ότι η διενέργεια του διαγωνισμού από το υπουργείο Αμυνας στηρίχθηκε σε «πλάνη» των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου...

 

* Στην πλέον κρίσιμη φάση της έχει περάσει, εν τω μεταξύ, η ανάκριση μετά την κλήση ως υπόπτων 13 προσώπων εμπλεκομένων στα μαύρα ταμεία της Siemens. Τα πρόσωπα εμπλέκονται τόσο στην υπόθεση του ΟΤΕ, όσο και στη σύμβαση C4I και αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στις 5, 7 και 8 Μαΐου. Σε ειδική συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκη, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, συμφωνήθηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

 

 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1683&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote