Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βέτο μέχρι την τελική λύση του ονόματος
Βέτο μέχρι την τελική λύση του ονόματος Εκτύπωση E-mail
04.05.08

«Δεν θεωρούμε συμφωνία κάτι που τίθεται υπό οποιαδήποτε διαδικασία αναθεώρησης», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας.

 

Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθαρίζει διπλωματική πηγή, η Αθήνα θεωρεί το θέμα του δημοψηφίσματος καθαρά εσωτερική υπόθεση της ΠΓΔΜ, που έχει την ευχέρεια να αξιολογήσει την κάθε πρόταση με τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν θα θεωρήσει ότι υπάρχει καταληκτική συμφωνία, όσο αυτή τίθεται υπό οιαδήποτε αίρεση. «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εφόσον η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θεωρήσει ότι πρέπει η πρόταση να τεθεί στην κρίση των πολιτών, το δημοψήφισμα θα προηγηθεί της υπογραφής συμφωνίας. Και μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία και να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το βέτο στο ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, όπως και η πρόθεση για βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.», τονίζει η ίδια πηγή.
 
Αδιάλλακτος
 
Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του ο κ. Γκρούεφσκι δεν βοηθάει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης. Οπως όμως επισημαίνουν, τελικά η δέσμευση για διενέργεια δημοψηφίσματος θα δυσκολέψει τη δική του κυβέρνηση –καθώς θεωρείται βέβαιος νικητής των εκλογών– να προωθήσει ενδεχόμενη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του, έθεσε δύο ακόμα σημεία σε σχέση με την τακτική που θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας: Οχι σε τροποποίηση του συντάγματος που θα στοχεύει σε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και όχι σε προτάσεις που θα πλήξουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης, παρουσίασε ένα εξαιρετικά αδιάλλακτο πλαίσιο. Η Αθήνα αναμένει ότι το προσεχές διάστημα ο κ. Γκρούεφσκι θα συνεχίσει την αδιάλλακτη και εθνικιστική τακτική του, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Αυτό που παραμένει ερώτημα είναι τι θα πράξει την επομένη των εκλογών, αν δηλαδή θα ασκήσει πολιτική σε αυτό το πλαίσιο ή θα εμφανισθεί διαλλακτικός και διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμό.
 
Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και στον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς για τη σκοπιμότητα της επίσκεψής του σε Σκόπια και Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, προβληματισμό που μετέφερε στον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
 
Πιέσεις ΗΠΑ
 
Και ενώ η Αθήνα θεωρεί, υπό αυτές τις συνθήκες, πως επιβεβαιώνεται στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από τη διενέργεια των εκλογών της 1ης Ιουνίου στην ΠΓΔΜ, αυτοί που συνεχίζουν να βιάζονται και δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους, είναι οι Αμερικανοί. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, ζήτησε με δηλώσεις του από την Αθήνα να μην ενοχλείται από τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, εντάσσοντάς τες στην προεκλογική περίοδο. Ο κ. Μπράιζα εξέφρασε και τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για την τελμάτωση της διαδικασίας, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να μην «περιμένουν τον Προμηθέα Νίμιτς να εμφανισθεί με τη φωτιά», αλλά να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και παρατηρήσεις πάνω στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής, για να τις βελτιώσουν. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αμερικανική πλευρά πιέζει για πρόοδο στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν θα ήθελε να δει το ίδιο σκηνικό στις 9 Ιουλίου, οπότε Αλβανία και Κροατία, που έλαβαν πρόσκληση στο Βουκουρέστι, υπογράφουν τη συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον θα ήθελε στη διαδικασία να συμμετέχει και η ΠΓΔΜ, προκειμένου η διεύρυνση της Συμμαχίας να προχωρήσει και με τις τρεις χώρες, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί
Καθημερινη
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1681&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote