Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παρέλαση υπόπτων για «Ζίμενς»
Παρέλαση υπόπτων για «Ζίμενς» Εκτύπωση E-mail
02.05.08

Αρχίζει από σήμερα η παρέλαση των «λευκών κολάρων» από την Ευελπίδων, δηλαδή των στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ που έχουν κληθεί ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για βαρύτατα κακουργήματα (απάτη, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.).


Δεκατρία συνολικά άτομα έχουν μέχρι στιγμής κληθεί για την υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς της Siemens και θα διαβούν την πόρτα του εισαγγελέα για ανομωτί καταθέσεις από σήμερα μέχρι και τις 9 Μαΐου. Οκτώ προέρχονται από την ιεραρχία της Siemens και πέντε από τον ΟΤΕ.

Αθόρυβα και δίχως την παραμικρή διαρροή, ο κ. Αθανασίου κάλεσε ως υπόπτους τη Μεγάλη Πέμπτη και τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Πρόκειται για τα μέλη της Επιτροπής (ήταν 5μελής), η οποία διαπραγματεύθηκε με τους οίκους Siemens, Intracom, ΑΝΚΟ κ.ά. μόνο το τελικό τίμημα των προγραμματικών συμφωνιών. Τα υλικά που ο ΟΤΕ προμηθεύτηκε τα είχαν εισηγηθεί οι αρμόδιες διευθύνσεις στους γενικούς διευθυντές, ενώ το Δ.Σ. του ΟΤΕ είχε αποφασίσει ομόφωνα βάσει αυτής της υπηρεσιακής εισήγησης.

Τέσσερις νέοι

Πέραν λοιπόν του Γ. Σκαρπέλη, που ήταν το 1997 συνάμα γενικός διευθυντής τηλεπικοινωνιακού συστήματος, εισηγητής των προγραμματικών στο Δ.Σ. του ΟΤΕ (από κοινού με τον Α. Γρεβενίτη) αλλά και μέλος της πενταμελούς επιτροπής για το τίμημα (σύμφωνα με τη δικογραφία είναι ο Franz, ο αποδέκτης των 7,5 εκατ. μάρκων από τη Siemens) εκλήθησαν για ανομωτί κατάθεση και οι:

- Γεώργιος Χρυσολούρης, μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ στις 9/12/1997, όταν ελήφθη η απόφαση των απευθείας αναθέσεων, αλλά και μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης του τιμήματος. Λίγες ημέρες αργότερα ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, αντικαθιστώντας τον Δ. Παπούλια, που συγκέντρωνε προσωρινά και τις δύο ιδιότητες (πρόεδρος και διευθύνων) και ήταν ο εισηγητής των υπηρεσιακών κειμένων για τις μεγάλες απευθείας «δωρεές».

- Χρήστος Καζαντζής, ως ο ex officio γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, που μετείχε στην επιτροπή που διαπραγματεύθηκε το τελικό τίμημα με τους εθνικούς προμηθευτές.

- Γεώργιος Ορφανός. Ηταν αιρετό μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, εκπρόσωπος των εργαζομένων και είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ.

Οι αντιρρήσεις του σε σχέση με την αντίληψη «δώσ' τα όλα», που τότε επικρατούσε στον ΟΤΕ, σε συνδυασμό με τα ζητήματα που ήγειρε ο Χ. Καζαντζής ως προς τον επιβεβλημένο κοστολογικό έλεγχο των υλικών των προγραμματικών, τους είχαν καταστήσει ως τους κακούς της υπόθεσης.

- Ευάγγελος Κυριαζής. Και αυτός ήταν μέλος της ίδιας επιτροπής για το τίμημα, ενώ με την υπηρεσιακή του ιδιότητα (υποδιευθυντής Προγραμματισμού) έχει υπογράψει την εισήγηση για τη σύνθεση των απευθείας προμηθειών προς το Δ.Σ. μαζί με τρεις συναρμόδιους διευθυντές (Δικτύων Β. Κούτρης, Διαχείρισης Δικτύου Β. Τσακωνιάτης, Κέντρων Α. Γκόγκας).

Δεν κλήθηκαν

Πάντως, για τους τέσσερις νέους υπόπτους (από τον ΟΤΕ) δεν υπάρχουν στη δικογραφία στοιχεία δωροδοκίας τους ή άλλες επιβαρυντικές ενδείξεις. Προκαλεί δε εντύπωση η μη κλήτευση από τον εισαγγελέα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που είχαν σημαντική εμπλοκή με την κατάρτιση των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ, καθώς και η απόσταση που τηρείται από το Δ.Σ. του οργανισμού, τα μέλη του οποίου έλαβαν -ομόφωνα- την τελική απόφαση.

Φημολογείται ότι τις προσεχείς ημέρες μπορεί να κληθεί ο τέως πρόεδρος του ΟΤΕ Δημήτρης Παπούλιας, πρόσωπο υπεράνω υποψίας, που συγκέντρωνε τότε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, γι' αυτό και στη συνέχεια τοποθετήθηκε και στη ΔΕΗ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ύποπτος καλείται και ο Φόλκερ Γιουνγκ, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens και πρόεδρος της θυγατρικής στην Ελλάδα κατά την επίμαχη περίοδο 1998-2005. Ο Γιουνγκ, που στη Γερμανία έχει μείνει στο απυρόβλητο της Εισαγγελίας του Μονάχου, αν και έχει κατονομαστεί από πλήθος μαρτύρων ως γνώστης αλλά και ως συντονιστής των μαύρων ταμείων, υπήρξε ο άνθρωπος του BND (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) στην κορυφή της Siemens, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις. Τον ψάχνουν για ανωμοτί κατάθεση στη Γερμανία, αλλά και στην Πάρο, όπου έχει αποκτήσει περιουσία.

Ο οικον. διευθυντής

Σήμερα πάντως έχει κληθεί και ο Χρήστος Καραβέλας από τον εισαγγελέα. Πρόκειται για τον οικονομικό διευθυντή της Siemens Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 1998, που φέρεται ότι έχει συντάξει τα δύο χειρόγραφα σημειώματα (ένα το 1997 και ένα δεύτερο το 1998) που περιγράφουν το ύψος της προγραμματικής και το ποσοστό της μίζας (86 εκατ. μάρκα).

Θήτευσε με γενικό διευθυντή τον Ηλία Γεωργίου (ΣΑΜΟΣ ώς προς το ψευδώνυμο, σύμφωνα με τη δικογραφία) και με τεχνικό διευθυντή τον Εμ. Σταυριανού (ο Νίκος της δικογραφίας) και θεωρείται κομβικό πρόσωπο.

Σήμερα, πάντως, εκτιμάται ότι οι τρεις πρώτοι ύποπτοι ή κάποιοι εξ αυτών που έχουν κληθεί (Μ. Χριστοφοράκος, Π. Μαυρίδης, Δ. Δενδρινός) θα ζητήσουν προθεσμία από τον εισαγγελέα για να ετοιμάσουν τα υπομνήματά τους, επικαλούμενοι τον όγκο της δικογραφίας σε συνδυασμό με τις αργίες.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1672&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote