Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρωτομαγιά στον κόσμο
Πρωτομαγιά στον κόσμο Εκτύπωση E-mail
02.05.08

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μανίλα με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς για να ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων.

Περίπου 3.000 ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών που οδηγούν στη Μανίλα, ενώ επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις κοντά σε κυβερνητικά κτίρια για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, ένα από τα οποία βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και υδραντλίες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρώτος απολογισμός μιλά για 8 τραυματίες, 6 αστυνομικούς και 2 πολίτες, αλλά και για 505 συλλήψεις, στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μπροστά από την εργατική συνομοσπονδία DISK στη συνοικία Σισλί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Λίγο αργότερα, η αστυνομία επενέβη και πάλι για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στην ίδια συνοικία.

Πολλοί διαδηλωτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα οκταώροφο κτίριο από τα παράθυρα του οποίου φώναζαν συνθήματα όπως :"Μαζί ενάντια στους φασίστες", "Το κράτος δολοφόνος θα πρέπει να λογοδοτήσει", "Είμαστε ο λαός, έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε".

Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Οι αρχές, φοβούμενες ταραχές απαγόρευσαν στα συνδικάτα να διαδηλώσουν στην πλατεία Τακσίμ.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξτρεμιστικές οργανώσεις ετοιμάζονταν να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το Ανατολή, η αστυνομία συνέλαβε τη νύχτα στην πλατεία Ταξίμ, έναν άνδρα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 17 βόμβες μολότοφ.

«Ακόμη και αν δεν υπάρχει η ΕΕ, πρέπει να διαφυλλάτονται τα δικαιώματα και το δίκαιο των εργαζομένων. Η αναγωγή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων σε ευρωπαϊκά στάνταρ αποτελεί την πολιτική της Τουρκίας, που ασκεί με αποφασιστικότητα» σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Είδα ότι τελικά επικράτησε η λογική. Ευελπιστώ τέτοια θέματα στο μέλλον να συζητηθούν πιο ψύχραιμα και, παίρνοντας όλοι μάθημα από τα γεγονότα που συνέβησαν, να εορτασθεί (η Πρωτομαγιά) με καλύτερο τρόπο» προσέθεσε.

Ρωσία

Περίπου 30.000 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς εξελίχθηκε «βάσει σχεδίου» και χωρίς απρόοπτα.

Γερμανία

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα στη Γερμανία, καθώς από τα ξημερώματα κιόλας της Πρωτομαγιάς δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί, με επίκεντρο -κυρίως- το Αμβούργο.

Περίπου 1.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του σοσιαλισμού και κατά του καπιταλισμού, ωστόσο γρήγορα η ένταση κλιμακώθηκε και εξελίχθηκε σε οδομαχίες ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν και στο Μάουερπαρκ, με την αστυνομία να προχωρά σε 24 συλλήψεις. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ δύο αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στα νότια της χώρας, στη Νυρεμβέργη, με αφορμή και πάλι μια διαδήλωση του νεοναζιστικού κόμματος NPD. Στην αντιδιαδήλωση της Νυρεμβέργης συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ το νεοναζιστικό κόμμα συγκέντρωσε γύρω στα 1.000 άτομα.

Κούβα

Κρατώντας κόκκινες σημαίες στα χέρια και φορώντας κόκκινες μπλούζες, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στην Αβάνα, στην πλατεία της Επανάστασης, κάτω από το βλέμμα του Ραούλ Κάστρο, που κατέγραψε έτσι την πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος της χώρας στις καθιερωμένες εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώθηκε στην ανάγκη για βελτιώσεις στη σοσιαλιστική οικονομία της Κούβας, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας και των προϊόντων, ιδίως των τροφίμων, τις οποίες ο νέος πρόεδρος της Κούβας περιέγραψε ως βασικές του προτεραιότητες.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1671&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote