Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στρατηγική συμφωνία
Στρατηγική συμφωνία Εκτύπωση E-mail
29.04.08

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ρωσίας, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ρωσική πρωτεύουσα και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" επεσήμαναν στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και των ευρωπαίων εταίρων μας, μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας» τόνισε ο Κ. Καραμανλής ο οποίος χαρακτήρισε τον «South Stream» ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη, είπε ότι έχει «ιδιαίτερη συμβολική σημασία» και επιβεβαιώνει «την μεταξύ μας εξαιρετική προσωπική σχέση, τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και την δέσμευσή μας να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο στο πρόσωπο του οποίου όπως είπε αναγνωρίζει «έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και παρτενέρ ο οποίος έχει παίξει καίριο ρόλο στην στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών».

«Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης είπε ότι έγινε «απολογισμός της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι «θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς» και ότι αντάλλαξαν απόψεις για τα διεθνή ζητήματα.

Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η επίσκεψη θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είχαν συνομιλίες για έναν ευρύ κύκλο θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην πολιτική σημασία που έχουν τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια υπογραμμίζοντας ότι «ξέρουμε ότι ανταγωνιστικές εταιρίες και χώρες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν το έργο προβάλλοντας οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα. Θα εργαστούμε με σοβαρότητα για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας».

Αναφερόμενος ειδικά στις ΗΠΑ ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα ήθελε γραβάτες ή εσώρουχα θα μπορούσε να τα αγοράσει από την Ιταλία ή την Κίνα. Αλλά όταν πρόκειται για ενεργειακούς πόρους οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η πρόταση της Ρωσίας είναι η πιο συμφέρουσα και από ποιοτικής και από οικονομικής άποψης.

Μιλώντας για τον διάδοχο του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος». «Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον», πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική πρόσκληση προς τη γείτονα για εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής, βιώσιμης, συνεκτικής και εφαρμόσιμης που θα ισχύει έναντι όλων και θα έχει την σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία υπό την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλισθεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων και οι αξίες του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Πούτιν από τη μεριά του επανέλαβε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτή καθώς και την διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Για το Κόσοβο και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι υπέρ της επίτευξης συμφωνημένων λύσεων και όχι της δημιουργίας τετελεσμένων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως σε ότι αφορά την αναγνώριση της νέας κατάστασης, η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την λεπτομερή εξέταση όλων των εξελίξεων ενώ ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν είναι δίκαιη και δεν είναι στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους δυτικούς παράγοντες ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι δεν μπορεί "άλλους να τους χαρακτηρίζει αγωνιστές της ελευθερίας και άλλους που κάνουν το ίδιο πράγμα να τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες" ενώ με αφορμή το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επανέλαβε την αντίθεση του στη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, την αμοιβαία επιθυμία για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φώλιας το θέμα της συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος είχε μπει στην ατζέντα των συνομιλιών τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο, στην προηγούμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα και ετέθη εκ νέου στις σημερινές συνομιλίες του στο Κρεμλίνο.

Σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η ισχύς της καλύπτει την Ελλάδα έως και το 2016, με δυνατότητα παράτασης έως το 2026, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει κάλυψη έως και το 2040 ή και περισσότερο. Για την επέκταση της συμφωνίας θα απαιτηθεί, όπως δήλωσε ο κ. Φώλιας, επαναδιαπραγμάτευση της τιμής και για το ζήτημα «έχει γίνει πρόταση και έπεται συνέχεια».

Ερωτηθείς για την οριστική διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε τέλος, ότι το ζήτημα αφορά στους εταίρους, που θα συγκροτήσουν την εταιρεία έργου και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τέλος αναφερόμενος στην εξέλιξη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φώλιας είπε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «πριν το 2008 να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», δηλαδή ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει και στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δουν «το συντομότερο δυνατό να αποδώσει η επένδυσή τους».

ΠΑΣΟΚ: Θετικό κατ’ αρχήν το μνημόνιο

Θετικό, κατ΄ αρχήν, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. «Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, περιμένει και ζητά να δει τη συνολική συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειές της», τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι όποια πολιτική διαφοροποιεί τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και μειώνει την εξάρτηση της χώρας από μια πηγή, είναι ευπρόσδεκτη. Επίσης τόνισε ότι αυτή ήταν η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση σε ποιόν ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το συγκεκριμένο μνημόνιο ζητώντας να ξεκαθαρίσει πως διασφαλίζει την επάρκεια ρεύματος: «όταν για πέμπτη συνεχή χρονιά δεν έχει προστεθεί ούτε ένα μεγαβάτ στην ενεργειακή ισχύ της χώρας, ενώ αντίθετα, έχουμε αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον κατά 25%».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1666&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote