Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Να ταΐσουμε τους πεινασμένους»
«Να ταΐσουμε τους πεινασμένους» Εκτύπωση E-mail
29.04.08

Απευθύνοντας έκκληση στις πλούσιες χώρες να καλύψουν το αίτημα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας 755 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε, «πρέπει να ταΐσουμε τους πεινασμένους».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη διήμερη σύνοδο των επικεφαλής σημαντικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι με την εξαιρετική άνοδο των τιμών βασικών ειδών διατροφής δημιουργείται «μια άνευ προηγουμένου πρόκληση».

Ο ίδιος ανακοίνωσε την άμεση σύσταση ενός πυρήνα αντιμετώπισης της κρίσης, ο οποίος συσπειρώνει τους επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πυρήνας αυτός θα τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Μπαν Κι Μουν, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζον Χολμς έχει αναλάβει τον συντονισμό του.

«Οι συνολικές μας ανάγκες για το 2008 ανέρχονται σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μας χρειάζονται κι άλλα 755 εκατομμύρια δολάρια λόγω της απογείωσης των τιμών των προϊόντων διατροφής», υπενθύμισε η επικεφαλής του ΡΑΜ Τζόζετ Σιράν. «Αυτήν τη στιγμή διαθέτουμε μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά», πρόσθεσε.

Ο FAO ζήτησε 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση, την ώρα που τα παγκόσμια αποθέματα σε προϊόντα διατροφής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1980.

Οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών ζήτησαν εξάλλου από τα κράτη να μην προσφεύγουν σε περιορισμούς στις εξαγωγές τους για να εγγυηθούν τη δική τους διατροφική ασφάλεια.

Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε από όλα τα κράτη να άρουν άμεσα τα μέτρα αυτά.

Παράλληλα από την Καμπότζη ο διευθυντής του PAM Τόμας Κέστερς ανακοίνωσε ότι η άνοδος των τιμών του ρυζιού ανάγκασε το PAM να αναστείλει επ' αόριστον πρόγραμμα διανομής δωρεάν πρωϊνού σε 450.000 φτωχούς μαθητές στη χώρα.

«Η τιμή του ρυζιού» είναι η κύρια αιτία γι'αυτήν την απόφαση, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε 1.343 σχολεία στη μικρή αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το PAM δεν διαθέτει πλέον τα μέσα για να αγοράζει ρύζι, το οποίο αντιπροσωπεύει το 76% των πρωϊνών που διανέμονται στα σχολεία της χώρας αυτής.

Οι τιμές του ρυζιού, που προκάλεσαν αγοραστικό πανικό, διαμαρτυρίες και ανησυχίες όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια, μπορεί να έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδό τους και να πέσουν τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, επισήμανε παράλληλα σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO Χε Τσανγκτσούι.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Βέρνη, ο γενικός γραμματέας συνοδευόταν από τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΡΑΜ) Τζόζετ Σιράν, της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ζακ Ντιούφ, του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (FIDΑ) Λέναρτ Μπατζ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1665&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote