Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης
Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης Εκτύπωση E-mail
27.04.08

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου εορτάζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί σ’ όλο τον κόσμο. Η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, έγινε το πρωί, στον Καθεδρικό ναό Αθηνών και σε όλη τη χώρα όπως κάθε χρόνο, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ζωή νίκησε το θάνατο. Σε τεταμένο κλίμα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στα Ιεροσόλυμα η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Στιγμές ψυχικής ανάτασης και ενθουσιασμού για το θαύμα που επαναλαμβάνεται αιώνες τώρα επικράτησαν στο Ναό της Αναστάσεως όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξήλθε του Παναγίου Τάφου και μετέδωσε το Άγιο Φως στους εκατοντάδες πιστούς που κατέκλυσαν το Ναό και από εκεί απανταχού της Χριστιανοσύνης. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κατά την τελετή παράδοσης του Αγίου Φωτός στον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, απηύθυνε στον Ελληνικό Λαό και στους κυβερνώντες μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Σε κλίμα συγκίνησης και θρησκευτικής φόρτισης έφτασε το Άγιο Φως στην Αθήνα, ενώ η υποδοχή του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Το Άγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεοφάνης, συνοδεία του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νεοχωρίου κ. Παύλου και με έκτακτο δρομολόγιο της Ολυμπιακής.


Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός

 

Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας έγινε φέτος η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, καθώς η αστυνομία, αλλά και η Αγιοταφική Κοινότητα ανέμεναν κλίμα έντασης εκ μέρους των Αρμενίων που επιβουλεύονται το προνόμιο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου να "βγάζει" από τον Πανάγιο Τάφο το Αναστάσιμο Φως.

Στο ναό της Αναστάσεως από νωρίς είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο καθώς χιλιάδες πιστοί είχαν μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για να παραστούν στην τελετή και η αστυνομία χρειάστηκε αρκετές φορές να επέμβει ακόμα και με βίαιο τρόπο για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κατέβηκε από το Πατριαρχείο στο ναό λίγο μετά τη 1 μετά το μεσημέρι, οι δε εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων, σύμφωνα με τους Κανόνες, έσπευσαν να υποβάλλουν τα σέβη τους, δείγμα αναγνώρισης του προνομίου του.

Αραβόφωνοι χριστιανοί περιήλθαν το ναό με αλαλαγμούς και συνθήματα προσευχόμενοι με αυτό τον τρόπο στην Παναγία και στο Χριστό να στείλει το Αναστάσιμο Φως και πάλι στη χριστιανοσύνη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιφοράς των αραβοφώνων δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των προσκυνητών από τα διάφορα δόγματα. Πολύ γρήγορα όμως η αστυνομία καθώς και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας που προσήλθαν μέσα στο ναό αποκατέστησαν την τάξη.

Μόλις ο Πατριάρχης Θεόφιλος στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο διάκονοι του έβγαλαν τα άμφια και μπήκε μέσα στον Πανάγιο Τάφο μόνο με ένα λευκό στιχάρι.

Πριν μπει μέσα στον Τάφο ο Πατριάρχης εκπρόσωποι των δογμάτων αλλά και η αστυνομία είχαν ελέγξει προσεκτικά το χώρο για να αποκλείσει την ύπαρξη εστίας φωτιάς. Με την είσοδο του σφράγισαν τον Τάφο με κερί για το ακέραιο της διαδικασίας.

Λίγα λεπτά αργότερα, αστραπές κατέκλυσαν το ναό, το Αγιο Φως είχε και πάλι έρθει στη γη, ενώ το πλήθος των προσκυνητών αλάλαζε.

Λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έφερε και πάλι το Αναστάσιμο Φως στο χριστιανικό κόσμο με τους πιστούς να σπεύδουν με δάδες να πάρουν το Άγιο Φως από τα χέρια του.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος παρέδωσε το Άγιο Φως στην εθνική αντιπροσωπεία αλλά και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι σκοπός της Ανάστασης είναι να φωτίζει όλους τους κυβερνώντες του κόσμου υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το Αγιο Φως εκ μέρους της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, στην εθνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, βουλευτές, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Στην Αθήνα το Άγιο Φως

 

Το απόγευμα το Άγιο Φως με ειδική πτήση των "Ολυμπιακών Αερογραμμών" έφτασε στην Αθήνα.

Το Άγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεοφάνης, συνοδεία του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νεοχωρίου κ.Παύλου και έγινε δεκτό με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και από εκεί με έκτακτες πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ιδιωτικών πτήσεων και ελικοπτέρων του στρατού σε όλη την επικράτεια.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1653&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote