Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ραντεβού κορυφής στις ΗΠΑ
Ραντεβού κορυφής στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
26.04.08

Οι δύο κορυφαίοι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος -ένας από τους δύο θα γίνει υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι ή του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές- άνοιξαν τις πόρτες των γραφείων τους στον Ευ. Βενιζέλο.

Οι κύριοι Ρόμπερτ Μενέντεζ (New Jersey) και Γιόσεφ Μπάιντεν (Delaware) συζήτησαν με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις στη χώρα μας, τα Βαλκάνια αλλά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο βουλευτής του Κινήματος βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να εκφωνήσει σειρά ομιλιών σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και με την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες για κάθε πολιτικό επαφές με τους ιθύνοντες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Παρότι απλός βουλευτής, όποιο ραντεβού και αν ζήτησαν οι συνεργάτες του «κλείστηκε αμέσως». Οι Αμερικανοί επιδιώκουν επαφές με τη χώρα μας προκειμένου να αντιληφθούν -μεταξύ άλλων- και το τι έφταιξε ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με το βέτο στο Βουκουρέστι.

Ο τίτλος της παρέμβασής του στο Woodrow Wilson International Center for Scholars, «Είναι μήπως ήδη οι ΗΠΑ μέλος της ΕΕ;», ιντρίγκαρε τους Αμερικανούς.

Ηταν παρόντες οχτώ από τους πιο σημαντικούς αναλυτές της Ουάσιγκτον, οι οποίοι -σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα- «έγραφαν συνεχώς». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να αξιοποιούν και να σέβονται το γεγονός ότι λειτουργούν ως de facto μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε και επισήμανε ότι στο θέμα των Σκοπίων η ελληνική κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πήραν καθαρά το μέρος της άλλης πλευράς. «Δεν πρόκειται για αντίδραση συναισθηματική ή ιστορική αλλά για προβλεπτικότητα με καθαρά πρακτικό και πολιτικό περιεχόμενο στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας σε μία πολύ δύσκολη περιοχή», διευκρίνισε για τη στάση της χώρας μας, υπογραμμίζοντας τις διεκδικήσεις των Σκοπιανών.

Ακολούθησε συζήτηση στο Cosmos Club -ένα από τα πιο σημαντικά think tank- με συντονιστή τον καθηγητή Σταύρου, ενώ στο ακροατήριό του ήταν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου που ασχολούνται με θέματα Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα με το τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Αλβανία. Ο Ευ. Βενιζέλος έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Μπράιζα που είχε έρθει στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες. Συναντήθηκε ακόμη με το επιτελείο του National Democratic Institute, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς και με το επιτελείο του Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς». Είχε κατ ιδίαν επαφή με τον πρόεδρο του W. Wilson Center, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και συμπρόεδρο της Επιτροπής που συνέταξε το τελευταίο πόρισμα για τον πόλεμο στο Ιράκ, Lee Hamilton, ενώ κατά την επίσκεψή του στο Κογκρέσο τον περίμενε και ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπρόσωπων Robert Wexler.

Δεξίωση
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με την πρόεδρο της Υποεπιτροπής Εξωτερικής Βοήθειας της Βουλής Nita Lowey και με τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο βουλευτή Chris Van Hollen και με τους ελληνικής καταγωγής ή συνδεόμενους με την Ελλάδα βουλευτές Shelley Berkley, John Sarbanes, Gus Bilirakis, Zack Space και Nikki Tsongas.

Στη δεξίωση που παρατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία προς τιμήν του παραβρέθηκε η αφρόκρεμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους επιτελείς του American Hellenic Institute και πολλούς άλλους εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1651&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote