Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μονομαχία διαρκείας...
Μονομαχία διαρκείας... Εκτύπωση E-mail
25.04.08

Η νίκη στην Πενσιλβάνια κρατά την υποψηφιότητα της Χίλαρι ζωντανή, αλλά δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Μεγάλος κερδισμένος ο ΜακΚέιν, που κερδίζει συνεχώς νέο πολιτικό χρόνο

Ούτε αρκετά μεγάλη αλλά ούτε κι αρκετά μικρή, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μονομαχία για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν η διαφορά των 9,2 μονάδων, με την οποία νίκησε στην Πενσιλβάνια η Χίλαρι Κλίντον τον συνυποψήφιό της για το δημοκρατικό χρίσμα, Μπάρακ Ομπάμα, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να συμφωνούν στην εκδοχή μιας παράτασης της σκληρής και ανηλεούς αναμέτρησης των δύο υποψηφίων, κάτι που όλο και περισσότερα κομματικά στελέχη κρίνουν πως υπονομεύει την προσπάθεια ενότητας του Δημοκρατικού Κόμματος και προετοιμασίας του για την προεδρική εκλογή με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέιν.

Καθόλου τυχαία ανώτατος σύμβουλος του ΜακΚέιν μόλις χθες επανέλαβε με ευγενικό τρόπο το γνωστό ρητό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», δηλώνοντας πως οι Δημοκρατικοί πρέπει «να αποφασίσουν με την ησυχία τους - να μη βιαστούν», ενώ άλλα στελέχη του επιτελείου του πιστεύουν ότι ο ΜακΚέιν έχει ευεργετηθεί με το ότι κέρδισε νωρίς το χρίσμα, αφού του δίνει τον χρόνο να μαζέψει χρήματα και να προετοιμαστεί για την προεδρική εκλογή, την ώρα που οι Δημοκρατικοί διαξιφισμοί μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις τηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές.

Η Κλίντον μπορεί να δήλωσε χθες πως «το ρεύμα αλλάζει» και να υποστήριξε πως μετά τη νίκη στην Πενσιλβάνια -την τέταρτη νίκη της σε μεγάλη πολιτεία- αυτή είναι η καταλληλότερη για το προεδρικό χρίσμα, ωστόσο το επιτελείο της γνωρίζει πως η νίκη της ήταν πολύ μικρότερη απ αυτήν που χρειαζόταν η γερουσιαστής Νέας Υόρκης ώστε να ανατρέψει το συνολικό προβάδισμα του Ομπάμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η Κλίντον απέσπασε 1.237.696 ψήφους και ποσοστό 54,6%, ενώ ο Ομπάμα, 1.029.672 ψήφους και ποσοστό 45,4%.

 
 
Με πυρήνα υποστήριξής της την εργατική τάξη, πάνω απ το 50% των γυναικών, το 60% των ψηφοφόρων άνω των 50 ετών, και τη βάση του κόμματος, αλλά και με το 58% όσων αποφάσισαν την τελευταία στιγμή, η Κλίντον κατέκτησε μια νίκη την ώρα που πράγματι δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις να παραιτηθεί, όμως το περιθώριο της νίκης δεν αρκεί για να τη διατηρήσει στην κούρσα.

Ηδη οι πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν πως εάν δεν κερδίσει τις δύο επόμενες σημαντικές αναμετρήσεις σε Βόρεια Καρολίνα (με προβάδισμα Ομπάμα) και Ιντιάνα (στήθος με στήθος), στις 6 Μαϊου, τότε όχι μόνο θα επαναληφθούν οι πιέσεις για παραίτησή της, αλλά μάλλον θα φτάσουν στα όρια του «ασφυκτικού πρέσινγκ». Παρά ταύτα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει μέχρι τότε.

Πρωτοσέλιδα
«Η Κλίντον κέρδισε στα πρωτοσέλιδα. Ομως το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι: κέρδισε με αρκετή διαφορά για να αλλάξει τη δομή της κούρσας; Νομίζω πως η απάντηση σ' αυτό είναι όχι», δήλωνε ο Καλ Τζίλσον, αναλυτής του Πανεπιστημίου Μεθοδιστών του Ντάλας στο πρακτορείο Associated Press.

H ίδια η Κλίντον στις επινίκιες ομιλίες της δήλωνε: «Ορισμένοι με είχαν ξεγράψει και μου ζητούσαν να αποχωρήσω, αλλά ο αμερικανικός λαός δεν τα παρατά και του αξίζει μια πρόεδρος που ούτε αυτή τα παρατά».

«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ 330 ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΥΠΕΡΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ
Ακόμη και μετά την άνετη νίκη της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στην Πενσιλβάνια, κανένας από τους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων για το χρίσμα. Σε αυτή την περίπτωση οι σχεδόν 800 υπερεκλέκτορες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν τον Νοέμβριο.

Οι υπερεκλέκτορες είναι προς το παρόν σχεδόν ίσα κατανεμημένοι ανάμεσα σε Κλίντον και Ομπάμα, με την πρώην πρώτη κυρία να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, ενώ 330 παραμένουν αναποφάσιστοι και καθυστερούν την απόφασή τους, περιμένοντας την ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογών.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο αναμετρήσεις στις 6 Μαϊου σε Ιντιάνα και Βόρεια Καρολίνα, στις οποίες οι δύο μονομάχοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους υπερεκλέκτορες για την καταλληλότητά τους.

Για να κριθεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει η πλειονότητα των 330 αναποφάσιστων υπερεκλεκτόρων να πάρουν το μέρος ενός υποψηφίου. Λόγω του πλήθους των αναποφάσιστων υπερεκλεκτόρων ορατό είναι το ενδεχόμενο να πάνε οι Δημοκρατικοί στο συνέδριο τον Αύγουστο χωρίς καθαρό νικητή, κάτι που θα πλήξει σφόδρα το κόμμα.

Γι αυτό τον λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν δεσμευθεί να φροντίσουν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τότε. Μετά το τέλος των προκριματικών εκλογών, στις 3 Ιουνίου, ένα κύμα υπερεκλεκτόρων αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση του υποψηφίου που θα τερματίσει πρώτος.

Αν ωστόσο επικρατήσει η πόλωση, στελέχη όπως ο Αλ Γκορ και ο Τζον Εντουαρντς ενδέχεται να επέμβουν για το καλό του κόμματος και να πείσουν έναν από τους δύο υποψηφίους να αποσυρθεί από την κούρσα.

Σε ένα ακραίο σενάριο οι εκλέκτορες μπορούν να επέμβουν και να δώσουν το χρίσμα σε κάποιον επιφανή δημοκρατικό, όπως είναι ο Αλ Γκορ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1648&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote