Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παρότρυνση για αμοιβαία αποδεκτή λύση
Παρότρυνση για αμοιβαία αποδεκτή λύση Εκτύπωση E-mail
25.04.08

Θετική κατάληξη είχε τελικά χθες η μάχη που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ετήσια έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, μια μάχη που ξεκίνησε με την ένταξη στην έκθεση, διατυπώσεων ιδιαίτερα αρνητικών για τις ελληνικές θέσεις, πέρασε από την αναβολή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας και έφθασε, χθες, στη σχεδόν ομόφωνη έγκριση της έκθεσης μετά από σειρά σημαντικών τροποποιήσεων.

Στο κείμενο ζητείται, όπως επιθυμούσε η Αθήνα, η εξεύρεση λύσης, ώστε το ζήτημα της ονομασίας «να μην εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς». Αθήνα και Σκόπια καλούνται να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση»…

Στο αρχικό κείμενο αντιθέτως, υπήρχε, στην παράγραφο 37, η διατύπωση-απαίτηση «να μην αποτελέσει το ζήτημα της ονομασίας εμπόδιο για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς». Αν και το Κοινοβούλιο μόνο συμβουλευτικό ρόλο έχει στο θέμα αυτό, η έκθεση και η διατύπωση είχαν τη βαρύτητά τους, δημιουργώντας στην αρχική τους μορφή εντυπώσεις, και καθιερώνοντας, τρόπον τινά, μια λίαν αρνητική για την Ελλάδα πεποίθηση στην Ευρώπη. Ειδικά δε καθώς το κείμενο αυτό είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος και προχωρούσε ανεμπόδιστο για έγκριση από την ολομέλεια.

Ωστόσο, κατόπιν σοβαρών αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς και εντατικών διαβουλεύσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και της κυβέρνησης, με τις πολιτικές ομάδες αφενός ανεβλήθη για χθες, η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του μήνα ψηφοφορία, αφετέρου επήλθαν αλλαγές στο κείμενο, το οποίο έχει συντάξει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Ερικ Μέγιερ.

Επιπλέον στο νέο κείμενο έχει αντικατασταθεί η αρχική επισήμανση ότι μετά την εξεύρεση λύσης θα πρέπει αυτομάτως να ορισθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τη σημείωση ότι αυτό θα γίνει κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου Υπουργών, με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, άρα και του ονόματος. Στο δε Συμβούλιο Υπουργών, υπενθυμίζεται, η Ελλάδα εξακολουθεί για το ζήτημα αυτό να έχει βέτο…

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στην αναβολή της ψηφοφορίας και στις αλλαγές αντέδρασαν εντονότατα οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παγίως ταγμένοι ανοικτά υπέρ της ΠΓΔΜ στο ζήτημα αυτό (αλλά και με δράση υπέρ της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα). Μάλιστα, οι Πράσινοι καταψήφισαν το κείμενο και όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά. Στην ψηφοφορία στην ολομέλεια, υπέρ της τροποποιημένης παραγράφου 37 ψήφισαν 605 ευρωβουλευτές, κατά 55 (ως επί το πλείστον Πράσινοι και Βρετανοί Σοσιαλιστές) ενώ 22 απείχαν. Για το νέο κείμενο στο σύνολό του θετικά ψήφισαν 601 ευρωβουλευτές, αρνητικά 55 (μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και ο κ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ) ενώ 30 απείχαν. Σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωβουλευτές της Ν. Δ. επισημαίνουν την «πλήρη ικανοποίησή τους» για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι προήλθε από τη συνεργασία των ευρωβουλευτών όλων των ελληνικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι οι προσπάθειες όλων των κομμάτων απέδωσαν «μια διατύπωση που αντανακλά τις απόψεις μας» και «δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις αρνητικά».


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1647&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote