Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντιπαράθεση με φόντο το Κιότο
Αντιπαράθεση με φόντο το Κιότο Εκτύπωση E-mail
24.04.08

«Η Ελλάδα ΔΕΝ τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ούτε σταμάτησε ποτέ η καταγραφή των εκπομπών της χώρας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά περισσεύει ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ: «Το ίδιο ακριβώς -ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο- ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του και ο κ. Ραούλ Εστράδα, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ. Ομως, η εφημερίδα που φιλοξενεί αυτή τη συνέντευξη, επιμένει στο πρωτοσέλιδό της να μιλά για ''αποβολή'' της χώρας από το Κιότο. Όσοι υποστηρίζουν αυτές τις ανακρίβειες, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, δημιουργούν μια εικόνα που αδικεί κατάφορα τη χώρα μας».

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για οργανωμένες επιθέσεις εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και προστίθεται με έμφαση «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνεται ότι:

«1. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρωτόκολλο του Κιότο και έχει αναλάβει να περιορίσει την αύξηση των ρύπων της στο 25% την περίοδο 2008 -2012 σε σχέση με το 1990. Για το σκοπό αυτό υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα.

Επισημαίνουμε ότι με τις τελευταίες απογραφές, που έχουμε ήδη στείλει στον ΟΗΕ, η χώρα μας για το 2006 βρίσκεται στο +24,6%, δηλαδή εντός των ορίων του εθνικού στόχου. Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ από τον στόχο τους, όπως ενδεικτικά η Ισπανία, που βρίσκεται στο +49% όταν ο στόχος της είναι το +15%, και η Ιταλία, που βρίσκεται στο +10%, όταν ο στόχος της είναι το -6,5%.

2. Το προσωρινό καθεστώς «μη συμμόρφωσης» αφορά μία παράμετρο του Πρωτοκόλλου (τους ευέλικτους μηχανισμούς) και δεν έχει πρακτική επίπτωση για τη χώρα σε αυτή τη φάση. Εξάλλου, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων δεν έχει συνδεθεί με το παγκόσμιο σύστημα.

3. Στα τέλη Απριλίου του 2007 ενημερωθήκαμε από τον ΟΗΕ ότι υπάρχουν λανθασμένοι υπολογισμοί στις απογραφές των εκπομπών περασμένων ετών. Ζητήσαμε από την ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είχε την ευθύνη, να απαντήσει στις παρατηρήσεις του ΟΗΕ. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ομάδα του Αστεροσκοπείου κρίθηκαν οριστικά ως μη ικανοποιητικές από τον ΟΗΕ στα τέλη Νοεμβρίου του 2007.

Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν ακόμα από την έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2007, είχε αρχίσει να σχεδιάζει ένα νέο σύστημα απογραφής εκπομπών και έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις για συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η υλοποίηση όλων αυτών ξεκίνησε αμέσως μετά την οριστική απάντηση του ΟΗΕ για το θέμα των λανθασμένων στοιχείων τον Νοέμβριο του 2007.

Η Ελλάδα από το περασμένο έτος έχει διορθώσει όλα τα λανθασμένα στοιχεία της ομάδας του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις απογραφές περασμένων ετών και σήμερα διαθέτει ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα απογραφής ρύπων, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Έχουμε ενισχύσει με ειδικό επιστημονικό προσωπικό την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για την κλιματική αλλαγή και έχουμε προσλάβει ως Τεχνικό Σύμβουλο τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ζιώμα.

Η επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής απεδείχθη με την έγκαιρη υποβολή όλων των τεχνικών εκθέσεων για το 2006 (έτος ν-2) στον ΟΗΕ.

Τους επόμενους μήνες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν τη χώρα για να δουν από κοντά το σύστημα απογραφής και μάλιστα ζητήσαμε η επίσκεψη αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

4. Χθες (Τετάρτη), το Γραφείο του κ. Δήμα με διαρροές έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα στείλει για το θέμα αυτό προειδοποιητική επιστολή. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτή η προαναγγελία. Θα ήταν λογικό, πιστεύουμε, ο κ. Δήμας να περιμένει την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την τελική τους απόφαση. Είμαστε, πάντως, έτοιμοι να απαντήσουμε αμέσως και να αποδείξουμε την επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής στην ΕΕ.

Ας μην ονειρεύονται, λοιπόν, κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα.

5. Μέσα στο κλίμα των οργανωμένων επιθέσεων εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι πρωταγωνιστές αυτών των επιθέσεων γράφουν για συνεχείς παραπομπές της χώρας στην ΕΕ και για καταδίκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι:

Πρώτον: Επί των ημερών μας δεν υπάρχει ούτε μία καταδικαστική απόφαση που να συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Δεύτερον: Το 2004 παραλάβαμε 52 ανοικτές υποθέσεις με την ΕΕ και τις έχουμε μειώσει σε 30, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλάσιο αριθμό ανοικτών υποθέσεων με την ΕΕ.

«Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η καραμέλα» καταλήγει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Απάντηση Δήμα

«Είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την καταδικαστική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ελλάδας, να κινήσει και η ίδια διαδικασία παράβασης, καθότι μαζί με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ελλάδα παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία, που το ενσωματώνει στην κοινοτική έννομη τάξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση από τιο γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπυ για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα.

«Αυτή είναι μια λογική νομική συνέπεια της καταδίκης της Ελλάδας από την Επιτροπή Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών και εν πάσει περιπτώσει είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές και αναμενόμενη εδώ και καιρό» προστίθεται.

«Προκαλεί λοιπόν απορία η σχετική αναφορά της ανακοίνωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ στα περί "διαρροών", μέσω των οποίων δήθεν προαναγγέλθηκε στις ελληνικές υπηρεσίες η κίνηση της νομικής διαδικασίας της Επιτροπής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ

«Βαρύγδουπες εκφράσεις χρησιμοποιεί ο κ. Δήμας, όπως "καταδικαστική απόφαση" και "καταδίκη της Ελλάδος" και επ' αυτών έχουμε να πούμε τα εξής» αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

«1. Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ δεν αποτελεί "καταδικαστική απόφαση", όσο και αν ο κ. Επίτροπος προσπαθεί να δραματοποιήσει το θέμα. Είναι μία απόφαση συμμόρφωσης της χώρας μας από την αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ.

Μάλιστα, στην ίδια την απόφαση περιλαμβάνεται ότι, μέσα σε λίγους μήνες, θα έρθουν στην Ελλάδα για να μας ελέγξουν, για να πάρουν την τελική τους απόφαση.

Σημειώνουμε ότι στη συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ο κ. Εστράδα, μέλος της Επιτροπής αυτής του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει πλήρως τα παραπάνω.

2. Η "λογική συνέπεια της καταδίκης της Ελλάδος", όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι ένα επιχείρημα έωλο και μπορεί κάλλιστα ο κ. Δήμας να περιμένει την τελική απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ όπως το αναφέρουμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Βιάζεται, όμως, φαίνεται πολύ ο κ. Επίτροπος.

3. Η "καταδίκη", όπως την ονομάζει, δεν αναμενόταν από τις ελληνικές αρχές. Την ανέμενε ο ίδιος και μάλιστα την προανήγγειλε προ δύο μηνών. Τότε μας είχε εκπλήξει, όπως μας εκπλήσσει και σήμερα.» καταλήγει η ανακοίνωση.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1641&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.04.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote