Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νίκη για την Κλίντον στην Πενσιλβάνια
Νίκη για την Κλίντον στην Πενσιλβάνια Εκτύπωση E-mail
23.04.08
Με διαφορά 10 μονάδων επικράτησε η Χίλαρι Κλίντον του συνυποψηφίου της Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Πενσιλβάνια. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές συγκεντρώνει 55% έναντι 45% του Ομπάμα.
Πολλοί ήταν οι αναλυτές που έλεγαν ότι η Κλίντον χρειαζόταν απεγνωσμένα μια νίκη με διψήφιο ποσοστό ώστε να αποκρούσει τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει την χαρακτηριζόμενη ως "επική αναμέτρηση" με τον Ομπάμα, που είναι ήδη η πιο μακροχρόνια και πιο δαπανηρή στην ιστορία του Δημοκρατικού κόμματος.

Επίσης, εκτιμάται ότι η "πειστική" νίκη της θα εισφέρει κεφάλαια στην εκστρατεία της, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι υποψήφιοι ήδη στρέφουν τα βλέμματά τους στον επόμενο γύρο αναμετρήσεων, στις 6η Μαΐου στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Ομπάμα θεωρείται ότι έχει προβάδισμα, και στην Ιντιάνα, όπου το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Κρίσιμη επικράτηση

 

"Σήμερα, εδώ στην Πενσιλβάνια, κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν, και εξαιτίας σας το κύμα αλλάζει πορεία", είπε η Κλίντον στους οπαδούς της, που με τη χθεσινή νίκης της παρατείνει μια όλο και πιο σκληρή και διεξαγόμενη με αρνητικούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις εκστρατείες.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης αντιπαρήλθε την έντονη διαφημιστική εκστρατεία του Ομπάμα στην πολιτεία, στην οποία ξόδεψε πάνω από τα διπλάσια χρήματα από εκείνη στην πρώτη αναμέτρηση του διδύμου εδώ κι έξι εβδομάδες.

Πρόκειται για μία νίκη η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί κρίσιμη, αλλά όχι αρκετά ευρεία, ώστε να ανατρέψει το προβάδισμα του Ομπάμα στους εκλέκτορες που θα αναδείξουν τον υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

"Ορισμένοι με είχαν ξεγράψει και μου ζητούσαν να αποχωρήσω, αλλά ο Αμερικανικός λαός δεν τα παρατά και του αξίζει μια πρόεδρος που ούτε αυτή τα παρατά" είπε η Κλίντον στους επευφημούντες οπαδούς της στην Φιλαδέλφεια.

Η υποψήφια για το χρίσμα, η εκστρατεία της οποία αντιμετωπίζει έντονα χρηματοδοτικά προβλήματα, κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεισφέρουν οικονομικά για τη συνέχισή της. "Το μέλλον αυτής της εκστρατείας είναι στα χέρια σας" είπε η Κλίντον, μαζί με την οποία εμφανίσθηκαν στο βήμα ο σύζυγός της πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η κόρη της Τσέλσι.

Η μάχη στην Πενσιλβάνια, όπου κρίνονται 158 εκλέκτορες, άνοιξε την τελική φάση της αναμέτρησης που θα κρίνει ποιος θα αντιμετωπίσει το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέιν την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Έως την αποπεράτωση της διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών απομένουν εννέα αναμετρήσεις, με πιο σημαντικές αυτές στη Βόρεια Καρολίνα και την Ιντιάνα. Στη Βόρεια Καρολίνα ο Ομπάμα θεωρείται επικρατέστερος, ωστόσο η Ιντιάνα θεωρείται αμφίρροπη, με μικρό προβάδισμα της Κλίντον. Ο Ομπάμα ήδη είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για τη συνέχεια της εκστρατείας, φεύγοντας από την Πενσιλβάνια χθες το απόγευμα για την Ίβανσβιλ της Ιντιάνα.

Είναι η τέταρτη φορά που η Κλίντον καταφέρνει να κερδίσει σε μια μάχη που θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση της αναμέτρησης των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων. Μετά τις νίκες της σε Οχάιο, Καλιφόρνια, Νιού Τζέρσι και Τέξας, το χθεσινό αποτέλεσμα χρησιμοποιείται από την εκστρατεία της για να προβληθεί η εικόνα ότι είναι εκείνη που μπορεί να κερδίσει τις μεγάλες πολιτείες, και άρα έχει καλύτερες πιθανότητες σε μια δυνητική αναμέτρησή της με τον ΜακΚέιν.

ert


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1640&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote