Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Επίτιμος πολίτης" του Παρισιού ο Λάμα
"Επίτιμος πολίτης" του Παρισιού ο Λάμα Εκτύπωση E-mail
22.04.08
Ενώ οι σχέσεις Γαλλίας και Κίνας είναι τεταμένες μετά το φιάσκο της διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας από το Παρίσι, μετά από αίτημα του σοσιαλιστή Δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα έγινε σήμερα "επίτιμος πολίτης" της πόλης.

Αντίθετοι έως και εχθρικοί απέναντι στην απόφαση αυτή, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Παρισιού οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ανάμεσά τους και τα μέλη της UMP (κυβερνώσα Δεξιά). Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το καλοκαίρι μετά τις φονικές εξεγέρσεις στο Θιβέτ, απευθύνοντας έκκληση για την επανάληψη του διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ της ειρήνης. Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Σαρκοζί, έστειλε τρεις προσωπικότητες στην ψηφοφορία, ανάμεσά τους και τον διπλωματικό του σύμβουλο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ.

Εντωμεταξύ, η πόλη του Παρισιού έκανε σήμερα "επίτιμο δημότη" της και τον Κινέζο αντιφρονούντα Χού Τζία, που πρόσφατα έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών στην Κίνα, λίγο μετά την απονομή της ίδιας διάκρισης στον Λάμα. Ο 34χρονος Χού Τζία, μαχητικός αγωνιστής για την υπεράσπιση των ανθρώπων που πάσχουν από Aids, για το περιβάλλον και την ελευθερία της έκφρασης, καταδικάστηκε στις αρχές Απριλίου σε φυλάκιση τρεισήμισι χρόνων για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος μετά τη δημοσίευση επικριτικών άρθρων του για την κυβέρνηση στο διαδίκτυο και τις συνεντεύξεις που έδωσε στον ξένο τύπο. Στερήθηκε επίσης για ένα χρόνο των πολιτικών του δικαιωμάτων.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1635&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote