Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow 41 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967
41 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967 Εκτύπωση E-mail
21.04.08
"Μαύρη" επέτειος από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η σημερινή ημέρα, καθώς συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την επιβολή της επταετούς δικτατορίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αρκετοί πολίτες φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τα δημοκρατικά τους φρονήματα, ενώ ορόσημο της αντιδικτατορικής πάλης αποτέλεσε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο: "Θυμόμαστε τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις δολοφονίες, την ανελευθερία στην χώρα μας και την καταπάτηση δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο αγώνας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα είναι πάντα επίκαιρος. Μπορεί να αλλάζει μορφές, ανάλογα με τις περιόδους, αλλά είναι πάντα επίκαιρος και σίγουρα είναι επίκαιρος σήμερα που πλήττονται οι θεσμοί και τα δικαιώματα και η κοινωνική συνοχή καταπατούνται με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης".

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τονίζει: "Σήμερα, 41χρόνια μετά, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα συνεχίζουν να βάλλονται. Η τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς. Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης είναι ένα καθεστώς που οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν με σθένος και ταξική αλληλεγγύη". Στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Ασφάλειας την περίοδο της δικτατορίας. Εκδήλωση μνήμης – συναυλία, οργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 στο χώρο των πρώην φυλακών του Γεντί Κουλέ, με τίτλο "Αντιλαλούν οι φυλακές".

Μήνυμα από την Κύπρο

 

Από την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή την σημερινή επέτειο δήλωσε: "Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα το 1967 η Κυπριακή Κυβέρνηση απονέμει φόρο τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, που υπερασπίστηκαν αρχές και αξίες και πάλεψαν θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για να αποτρέψουν την τραγωδία του δίδυμου εγκλήματος, που διενεργήθηκε σε βάρος του Κυπριακού λαού το 1974. Από την οδυνηρή ιστορική εμπειρία αντλούμε δύο βασικά διδάγματα: Πρώτο, ότι με συνέπεια και συνέχεια πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για εμβάθυνσή της και συνεχή βελτίωση δικαιωμάτων και θεσμών. Ποτέ δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον ένα ή στους λίγους αυτόκλητους σωτήρες να σφετερίζονται την εξουσία. Δεύτερο, η ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συνεχούς κοινής προσπάθειας και της πάλης για να απαλλαγούμε από τα καταστροφικά αποτελέσματα της δράσης της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄". Τέλος ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι: "Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των βασικών τους ελευθεριών, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1633&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote