Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εντολή Καραμανλή για σκληρή λιτότητα στις ΔΕΚΟ
Εντολή Καραμανλή για σκληρή λιτότητα στις ΔΕΚΟ Εκτύπωση E-mail
21.04.08

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους «βολεμένους» των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τη ρήση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, μπαίνει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσαν την Παρασκευή σαφείς κατευθύνσεις στους διοικητές των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να εφαρμόσουν σκληρή, περιοριστική εισοδηματική πολιτική.

Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 3429 περί ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση αποφασίζει να τον εφαρμόσει κατά γράμμα, υπό την πίεση της γενικότερης αρνητικής δημοσιονομικής συγκυρίας.

Η ντιρεκτίβα των δύο υπουργών προς τους διοικητές των οργανισμών κοινής ωφέλειας είναι οι ονομαστικές αυξήσεις να μην ξεπερνούν το 3% για τις ελλειμματικές επιχειρήσεις ώστε μαζί με τα επιδόματα και τις ωριμάνσεις να κινούνται στα επίπεδα του 3,9%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με 4,3%.

Εδωσε «γραμμή»
Οι αυξήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν το μοντέλο του Δημοσίου (2,5% από 1ης Ιανουαρίου και 2% από τον Οκτώβριο) και θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και χαμηλότερες αν λάβουμε υπόψη ότι ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε μετά τη σύσκεψη πως οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν υψηλότερους μισθούς από τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε ό,τι αφορά τις πλεονασματικές ΔΕΚΟ υπήρξε σύσταση οι αυξήσεις να είναι συγκρατημένες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας με στόχο να περικοπούν επιδόματα, έκτακτες αποδοχές και αποζημιώσεις και να δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στα πρότυπα του ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αυτή τη φορά αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική λιτότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πάση θυσία και απειλεί ότι σε περίπτωση που δεν συναινέσουν οι εργαζόμενοι στη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος, θα επιβάλει μετά την παρέλευση τεσσάρων

μηνών, την εισοδηματική της πολιτική με νομοθετική πράξη, όπως της δίνει το σχετικό δικαίωμα ο νόμος περί ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθούν αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι να συγκρουσθούν μέχρις εσχάτων.

«Τόσο χαμηλές αυξήσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές ούτε σε σωματεία που ελέγχει η ΔΑΚΕ», έλεγε χαρακτηριστικά συνδικαλιστικό στέλεχος ελλειμματικής ΔΕΚΟ, όταν πληροφορήθηκε τα όσα ελέχθησαν στην προχθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών με τους διοικητές.

Παρωδία
Ο νόμος 3429 ψηφίστηκε το 2005 έχοντας ως στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την άλλη ή σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή του ήταν προσχηματική.

Χαρακτηριστικό της παρωδίας στην οποία οδηγήθηκε ο «δρακόντειος» νόμος ήταν ότι ενώ οι συνδικαλιστές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΔΑΚΕ αντέδρασαν αρχικώς λυσσαλέα στα κυβερνητικά σχέδια, στην πορεία μαλάκωσαν και αποδέχτηκαν ακόμα και τις αλλαγές των καταστατικών των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν την ουσία του προβλήματος. Μάλιστα σε αρκετά σημεία η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις των όρων εργασίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τελικά, αντί να εξοικονομηθούν 10 δισ. ευρώ, τα ελλείμματα αυξήθηκαν το 2006 κατά 228% και από τα 190 εκ. ευρώ έφτασαν τα 630 εκ. ευρώ. Ακολούθως την περυσινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα των 10 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 43% περίπου σε σχέση με το 2006.

Η μόνη αλλαγή καταστατικού, που διαφοροποίησε την κατάσταση για τους νεοπροσλαμβανόμενους έγινε στον ΟΤΕ, στη μόνη δηλαδή επιχείρηση που ο υπουργός Οικονομίας είχε επιρροή στη διοίκησή της.

Ο ΝΟΜΟΣ
Είχε στόχο οικονομίες 10 δισ. ευρώ,«έκλεισε» τρία χρόνια στο ψυγείο

Οταν ο υπουργός Οικονομίας το 2005 προχώρησε στην κατάρτιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, γνώριζε ότι αυτός θα συναντούσε την αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του συναρμόδιου υπουργού Μιχάλη Λιάπη. Παρ' όλα αυτά έσπευσε να δηλώσει ότι από την εφαρμογή του θα εξοικονομηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανακουφίσουν τον προϋπολογισμό. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδοκυβερνητική ρήξη κορυφής, ο νόμος ψηφίστηκε από τη μια, δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ από την άλλη ή σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή του ήταν προσχηματική.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ  Ο ΝΟΜΟΣ

Ο νόμος 3429 ψηφίστηκε το 2005 έχοντας ως στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την ορθολογική διαχείριση των ΔΕΚΟ. Εξαιτίας των ρυθμίσεών του χαρακτηρίστηκε «δρακόντειος».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Οι ΔΕΚΟ μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό για δοκιμαστική περίοδο 7 μηνών. (Δεν έχει εφαρμοστεί). Οι συμβάσεις εργασίας των νεοπροσλαμβανόμενων είναι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου και διέπονται από την εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα. (Ολες οι προσλήψεις έγιναν με το παλιό σύστημα).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή του κανονισμού εργασίας στη λογική της μείωσης των ελλειμμάτων. (Στις περιπτώσεις που άλλαξαν τα καταστατικά έγιναν βελτιώσεις προς όφελος των εργαζομένων).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 31/12/2007 και κάθε χρόνο οι ΔΕΚΟ πρέπει να υποβάλλουν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (καμία μη εισηγμένη ΔΕΚΟ δεν είναι έτοιμη).

ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν πλαφόν που ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
Ο νόμος προέβλεπε τον περιορισμό των αμοιβών προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 30%. (Εγιναν περικοπές μισθών αλλά τα χρήματα ξαναδόθηκαν πίσω μέσω των αποζημιώσεων για συμμετοχή στα ΔΣ).

ΠΟΙΝΕΣ
Προβλέπονται κυρώσεις για τις ΔΕΚΟ που δεν θα εφαρμόσουν το νόμο, όπως δέσμευση εσόδων από τον προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μη παροχή εγγύησης ελληνικού δημοσίου για την πραγματοποίηση νέου δανεισμού (δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες κυρώσεις).

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1631&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote