Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κάθε βέτο και καλύτερα
Κάθε βέτο και καλύτερα Εκτύπωση E-mail
20.04.08
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, μετά τις επισκέψεις του στα Σκόπια και την Αθήνα δεν προσκόμισε καμία νέα σκέψη ή πρόταση για το θέμα της ονομασίας.

Ξεκαθάρισε όμως ορισμένα πράγματα:

Ο ίδιος δεν ζητεί, ούτε θεωρεί ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί ώς τις αρχές του καλοκαιριού. Το τόνισε πολλαπλώς, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταθέσει καμιά συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δείχνει να απαντάει στην αμερικανική κυβέρνηση, που επιμένει ακόμα ότι η λύση πρέπει να έρθει σε μερικές εβδομάδες.

Ο κ. Νίμιτς είχε την άνεση να εξηγήσει με δηλώσεις του στην Αθήνα το περίπου αυτονόητο. Οτι δηλαδή η προεκλογική περίοδος στα Σκόπια δυσκολεύει εκ των πραγμάτων την κάθε διαπραγμάτευση, αν και δεν πρέπει να είναι αφορμή για τη διακοπή της. Ετσι, με τις διαβεβαιώσεις Αθηνών και Σκοπίων «ότι θα προσέλθουν ανελλιπώς στη διαπραγμάτευση», ο μεσολαβητής του ΟΗΕ φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης.

Παρ' όλα αυτά τα συναινετικά κράτησε μια παρατήρηση που προτίμησε να την πει μόνο στην Αθήνα κι όχι στα Σκόπια: Οτι, δηλαδή, το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, εκ των πραγμάτων, δίνει νέα τροπή στη διαπραγμάτευση. Στα Σκόπια, είπε ο κ. Νίμιτς, υπάρχει η αντίληψη ότι η επίλυση του θέματος με συμβιβαστική λύση θα είναι τελικά προς όφελος της χώρας. Εμμεση, λοιπόν, η αναφορά υπέρ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπ. Τσερβένκοφσκι, που έχει βρει αυτό το σημείο ως διαχωριστική γραμμή με τον αδιάλλακτο πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι.

«Ομως», συνέχισε ο κ. Νίμιτς, «τις θέσεις των δύο πλευρών τις χωρίζει απόσταση, που πρέπει να γεφυρωθεί». Στην πραγματικότητα οι «συμβιβαστικές» δηλώσεις του Μπ. Τσερβένκοφσκι μόνον κινήσεις τακτικής μπορεί να θεωρηθούν κι όχι μεταβολή της θέσης των Σκοπίων, που επί της ουσίας παραμένουν το ίδιο αδιάλλακτες, με την προσπάθεια για πάση θυσία διατήρηση της μακεδονικής ταυτότητας .

Αυτό το γνωρίζει καλά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ γι' αυτό δείχνει ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται στις αγεφύρωτες -ακόμα- διαφορές των δύο πλευρών και στη σταθερή θέση του ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται σε χρονοδιαγράμματα τελικής λύσης και μάλιστα με ορίζοντα καλοκαιριού.

Ετσι, «το παιχνίδι» με την ονοματολογία της ΠΓΔΜ μπορεί να αποδειχθεί πιο «εύκολο» από την ουσία της υπόθεσης, που είναι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

Στην Αθήνα, πάντως, τελευταία, «δοκιμάζεται» με πολλούς τρόπους και με πολλούς αποδέκτες η ιδέα της ονομασίας «Νέα Μακεδονία» ως διαφυγή από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Ομως, η ουσία του προβλήματος και η καρδιά της διαπραγμάτευσης είναι η ενιαία χρήση της ονομασίας, στα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο κ. Νίμιτς σωστά δεν διακρίνει καμία σύγκλιση απόψεων επί της ουσίας και γι' αυτό είναι ελαστικός στο χρόνο, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι, δυστυχώς, θα χρειαστεί και νέα ελληνική άρνηση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ για να μπορέσει το πρόβλημα της ονομασίας να ξεδιπλωθεί σε όλες τις πτυχές του.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1627&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote