Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στο γραφείο του Κ. Καραμανλή οι ημερομηνίες για πρόωρες
Στο γραφείο του Κ. Καραμανλή οι ημερομηνίες για πρόωρες Εκτύπωση E-mail
20.04.08
Την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών προσπαθεί να αποφύγει η ΝΔ στις ευρωεκλογές για να μην εμφανιστεί με δραματικά μειωμένα ποσοστά... Ισχυρές ενστάσεις από Γ. Σουφλιά, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Σπηλιωτόπουλο.

Ο απόηχος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οικονομικές δυσκολίες και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τέθηκαν εκ νέου επί τάπητος στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στις αρχές της εβδομάδας έγιναν κοινωνοί των «συν» και «πλην» μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον προσεχή Μάρτιο -το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ή την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. Οταν δηλαδή το περιοριστικό 18μηνο μετά τις περσινές εκλογές -με κυριότερη δέσμευση τη λίστα υποψηφιοτήτων και όχι τον σταυρό προτίμησης- θα εκπνεύσει. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα και τα κρίσιμα διλήμματα συζητήθηκαν στο Μαξίμου αλλά προσέκρουσαν στο μεγάλο κριτή και της επόμενης αναμέτρησης: Την κατάσταση στην οικονομία. Καταλύτης των εξελίξεων οι -αναπόφευκτες-ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009 και οι φόβοι μιας ήττας που μπορεί να καθορίσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν...

Αφορμή
Αφορμή για τις νέες συζητήσεις στο Μαξίμου, τα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά και τα νέα δεδομένα τόσο στις κυβερνητικές επιλογές όσο και στη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης.

Η εκτίμηση ότι ο δικομματισμός εμφανίζει σημεία ανάκαμψης -που καταγράφτηκε πρόσφατα- απέχει πολύ από την επιστροφή στην προηγούμενη τάξη πραγμάτων, στις παλιές καλές ημέρες της δικομματικής εναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι με τα δεδομένα αυτά η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε ένα χρόνο από τώρα δεν μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, οπότε θα χρειαστεί εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με τη νέα ρύθμιση του μπόνους των 50 εδρών.

Μια ακόμη άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι, άνευ συγκλονιστικού απρόοπτου, στις ευρωεκλογές θα εκφραστούν οι σημερινές τάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα μικρότερα κόμματα να εισπράττουν αυτό που ο Γ. Λούλης χαρακτηρίζει ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο της κυβέρνησης, την ψήφο διαμαρτυρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ερώτημα είναι αν οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να προηγηθούν των ευρωεκλογών, ώστε να μην εμφανιστεί η ΝΔ με δραματικά μειωμένα ποσοστά στις ευρωεκλογές και άρα, με σοβαρές επιπτώσεις στη συνέχεια.

Οι υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον ερχόμενο Μάρτιο θεωρούν ότι η δεύτερη αναπόφευκτη αναμέτρηση πρέπει να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές: Στην ευρωκάλπη θα εκφραστεί η χαλαρή ψήφος αλλά στην άλλη, η βούληση των πολιτών να αναδειχτεί κυβέρνηση. Αλλωστε στην παράθεση στοιχείων προς τον πρωθυπουργό επισυνάπτεται και το πρόσφατο εύρημα της MRB, στο οποίο το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί ισχυρή κυβέρνηση αυτοδυναμίας (έναντι 39,5% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας), με μια δυναμική που είχε μήνες να εμφανιστεί.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου με την υιοθεσία «αριστερής» φρασεολογίας για τη δημιουργία αναχώματος κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κατ ανάγκην ως δείγμα σταθερής ανόδου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μια τέτοια τακτική οξύτητα, αν ακολουθηθεί τον επόμενο χρόνο θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση καθώς ο βαθμός δυσκολίας προώθησης των επιλογών της, ιδιαίτερα των ιδιωτικοποιήσεων, θα μεγαλώσει και το σκηνικό έντασης που θα στηθεί, θα ορθώσει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιδίωξη της αυτοδυναμίας. Στις συζητήσεις στο Μαξίμου, επισημάνθηκε και η αυξανόμενη αρνητική στάση της κοινής γνώμης στο εγχείρημα των ιδιωτικοποιήσεων και η δυσπιστία που προκαλούν οι δυσκολίες και το περίπλοκο εγχειρημάτων, όπως αυτό με την πώληση του ΟΤΕ.

Το πρόβλημα των προβλημάτων, όμως, που θα κρίνει και την απόφαση του πρωθυπουργού είναι ασφαλώς η κατάσταση της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, αν η οικονομία «αντέχει» ένα πρόγραμμα παροχών που θα κλιμακωθεί τον προσεχή χειμώνα εφόσον οι εκλογές θα γίνουν την προσεχή άνοιξη. Η άποψη του Γ. Αλογοσκούφη είναι ότι η διεθνής κρίση ασφαλώς έχει επιπτώσεις στη χώρα μας αλλά δεν πρόκειται να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια άποψη υποστήριξαν σε ημερίδα για την οικονομία την περασμένη Τρίτη, η διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Ε. Λουρή και ο πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας Πλ. Σακελλάρης.

Οι συζητήσεις κορυφής βεβαίως κάθε άλλο παρά καταλήγουν σε κάποιες αποφάσεις αφού κρίνεται πρόωρη οποιαδήποτε επιλογή. Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι η φιλολογία για πρόωρες εκλογές συναντά την έντονη αντίδραση υπουργών που θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ταυτόχρονης διεξαγωγής τους με τις ευρωεκλογές. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνιζε πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίζει η εκλογολογία λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Την άποψη ότι αυτή τη φορά πρέπει η ΝΔ να ολοκληρώσει την τετραετία υποστηρίζει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς τονίζει την ανάγκη θα υπάρξει χρόνος, ώστε τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να αποδώσουν ουσιαστικά πολιτικά οφέλη.

Λάθος
Κορυφαίο στέλεχος σημείωνε ότι θα ήταν λάθος το πρόγραμμα της κυβέρνησης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να υποκατασταθεί από ένα παιχνίδι ημερομηνιών και εντυπώσεων. «Κάτι τέτοια μάλλον θα υποδηλώσει την αμηχανία της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στο πρόγραμμά της», τονίζει.

Κοινή συνισταμένη των υπουργών που αντιδρούν είναι ακριβώς η αβεβαιότητα στην οικονομία. «Δεν είναι δυνατό να συζητάμε εν μέσω κρίσης διεθνούς για εκλογές. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος και αυτό δεν θα γίνει αισθητό στη χώρα μας πριν από το τέλος του 2009», αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρεί επιφανειακή την αισιόδοξη άποψη ότι δεν μας αγγίζει η κρίση. Παράλληλα, η πίεση για να προωθηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι εμφανής. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κινείται, θα πέσει» τονίζει βουλευτής της ΝΔ.

Ο αστάθμητος παράγοντας του 2010

H συλλογιστική των σκεπτικιστών για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -και οπαδών διεξαγωγής των εκλογών στην ώρα τους, δηλαδή το 2011- καταλήγει σε ένα απρόβλεπτο πιθανό εμπόδιο, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο με την εκ νέου πρόταση της υποψηφιότητας του Κ. Παπούλια αλλά ο αστάθμητος παράγοντας λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Αν ο Γ. Παπανδρέου αισθανθεί ισχυρός και θελήσει να φέρει πιο κοντά την κάλπη, τότε το 2010 θα είναι ο αναπόφευκτος εκλογικός σταθμός που κάποιοι θα ήθελαν να αποφύγουν. Το οξύμωρο είναι ότι αυτές ακριβώς τις πιθανές περιπέτειες επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν μέσα στην κυβέρνηση ότι μια ευκαιρία για τρίτη θητεία με πρόωρες κάλπες την προσεχή άνοιξη, δεν θα ξαναπαρουσιαστεί για τη ΝΔ.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1625&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote