Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ολοι στον δρόμο για τον Πάπα
Ολοι στον δρόμο για τον Πάπα Εκτύπωση E-mail
20.04.08
Ο Μιγκέλ Λεναρντούτσι ταξίδεψε 24 ώρες με ένα «βαν» από το Τέξας για να συναντήσει τους άλλους 13.000 πιστούς από ολόκληρη την Αμερική, που έφτασαν στην Ουάσιγκτον για να υποδεχθούν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ την περασμένη Τετάρτη. «Κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι. Είμαστε εξουθενωμένοι. Η πίστη μας όμως είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εδώ θέλουν απλά να πουν ένα γεια στον Πάπα», είπε συγκινημένος ο 43χρονος σερβιτόρος.

Με τις ΗΠΑ να συγκλονίζονται από «παπομανία», περίπου 9.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο γρασίδι του Λευκού Οίκου για να ακούσουν τον Ποντίφικα. Αλλοι 4.000 χωρίς «εισιτήρια», όπως ο Λεναρντούτσι, στήθηκαν στην ουρά απ' έξω για να τραγουδήσουν, να προσευχηθούν και να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στην αυτοκινητοπομπή του. Ο Πάπας, που πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα την πρώτη του επίσκεψη από την εκλογή του το 2005, έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Μπους, ενώ οι θεατές τού τραγούδησαν το «happy birthday», καθώς την Τρίτη έκλεισε τα 81 του χρόνια. Ο Βενέδικτος με τη σειρά του χαμογέλασε, έσφιξε τα χέρια του και υποκλίθηκε αναγνωρίζοντας την τιμή που του έκαναν.

Με τέσσερις ώρες ύπνο

Ο Λεναρντούτσι, ο οποίος ταξίδεψε με ένα κονβόι από εννέα ημιφορτηγά από το Ντάλας, είχε κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες για να καταφέρει να εξασφαλίσει ένα καλό σημείο κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος και η φασαριόζικη παρέα του, εφοδιασμένη με σημαίες, πανό και κιθάρες, σχεδίαζαν να ακολουθήσουν τον Πάπα καθ' όλη τη διάρκεια της εξαήμερης περιοδείας του στις ΗΠΑ.

Εξω από τον Λευκό Οίκο, o Πάπας εκφώνησε ένα σύντομο διάγγελμα σε διστακτικά, σχεδόν ψιθυριστά αγγλικά, εκφράζοντας τον μεγάλο σεβασμό του για την τεράστια πλουραλιστική κοινωνία και ολοκληρώνοντας την ομιλία του με τη φράση «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική» (God bless America).

Ωστόσο, η Αμερική προσάπτει στην Καθολική Εκκλησία ένα από τα πλέον επονείδιστα σκάνδαλά της, την υπόθεση παιδοφιλίας εις βάρος ιερέων, τους οποίους η Εκκλησία προτίμησε να μετακινήσει αντί να αποπέμψει.

Ο ίδιος ο Πάπας παραδέχθηκε ενώπιον δεκάδων επισκόπων στην αρχή της αμερικανικής περιοδείας του πως η Εκκλησία χειρίστηκε ιδιαίτερα άσχημα την κρίση.

«Είναι θεόσταλτη ευθύνη σας ως ιερείς να επουλώσετε τις πληγές, να προωθήσετε τη συμφιλίωση και να τείνετε το χέρι σε όσους πληγώθηκαν τόσο σοβαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βενέδικτος. Τα παιδιά θα πρέπει να προστατευτούν από την «άγρια χειραγώγηση της σεξουαλικότητας», που κυριαρχεί στο σύγχρονο κόσμο, συμπλήρωσε.

Αγάπη και... Ιράκ

O πρόεδρος Μπους, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει τις πολιτικές του θέσεις. Διακήρυξε πως η επίσκεψη συνιστά μια υπενθύμιση προς τους Αμερικανούς ότι πρέπει να διαχωρίζουν το Κακό από το Καλό και ζήτησε τη βοήθεια του αμερικανικού λαού προκειμένου «να απορριφθεί η δικτατορία του σχετικισμού και να υιοθετηθεί η κουλτούρα της δικαιοσύνης και της αλήθειας».

Σε μία αποστροφή του προς τον Πάπα σημείωσε ότι στην Αμερική «θα συναντήσει ένα έθνος που χαιρετίζει τον ρόλο της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα και ότι σε έναν κόσμο, στον οποίο ορισμένοι επικαλούνται τον Θεό για να νομιμοποιήσουν πράξεις τρόμου, δολοφονίας και μίσους, χρειαζόμαστε το μήνυμα πως ο Θεός είναι συνώνυμο της αγάπης». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «η υιοθέτηση της αγάπης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να σωθεί ο άνθρωπος από τα διδάγματα του φανατισμού και της τρομοκρατίας».

Σε ιδιωτική συνάντηση των δύο στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μπους του πρόσφερε μια τούρτα γενεθλίων, ενώ ο Πάπας -όπως είχε υποσχεθεί- έθιξε το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ και την ανησυχία του για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, που ανέρχονται σε 12 έως 20 εκατομμύρια, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι.

Σε γυμναστήριο

Την ίδια στιγμή στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, καλυμμένος με τη σημαία της Αγίας Εδρας και την Αστερόεσσα, ο 33χρονος μάνατζερ από τη Νέα Ορλεάνη, Αλεξ Μπενγκόα, κοιμόταν μαζί με άλλους 300 προσκυνητές σε γυμναστήριο, που είχαν διαθέσει οι Αρχές για τη φιλοξενία των πιστών. Κι εκείνος επρόκειτο να ακολουθήσει τον Πάπα στη Νέα Υόρκη, αν και δεν γνώριζε πού θα έμενε στο Μεγάλο Μήλο. «Στη Νέα Υόρκη, θα μεριμνήσει ο Θεός για κατάλυμα», είπε χαρακτηριστικά. Χορεύοντας και τραγουδώντας πίσω του, ο 26χρονος Κέβιν Ουέιμελ ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο με 80 άλλους, ο νεότερος εκ των οποίων ήταν 12 και η νεότερη 60, ένα μείγμα Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων. Ο νεαρός ανέφερε ότι η πίστη τον βοήθησε να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά και γι' αυτό ήθελε να δείξει την έμπρακτη υποστήριξή του στον Πάπα…

kathimerini
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1624&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote