Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκκληση για συλλογική δράση
Εκκληση για συλλογική δράση Εκτύπωση E-mail
18.04.08
Ο Πάπας Βενέδικτος XVI τάχθηκε υπέρ της συλλογικής δράσης απέναντι στα προβλήματα του κόσμου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η πολυμέρεια παραμένει υποτελής στη βούληση κάποιων.

Αναφερόμενος στο «προφανές παράδοξο μιας πολυμερούς συναίνεσης που συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση, διότι είναι ακόμη υποτελής στις αποφάσεις ενός μικρού αριθμού», ο ποντίφικας δήλωσε ότι «τα προβλήματα του κόσμου απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα παρεμβάσεις με τη μορφή κοινών ενεργειών».

Ο ποντίφικας υπενθύμισε επίσης στα κράτη το καθήκον τους να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους που είναι θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι σε διαφορετική περίπτωση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επέμβει.

«Κάθε κράτος έχει τη βασική υποχρέωση να προστατεύει τον πληθυσμό του κατά των σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από τις συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων που συνδέονται με τα φυσικά αίτια ή προκαλούνται από τις ενέργειες του ανθρώπου» τόνισε προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Αν τα κράτη δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια τέτοια προστασία, εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει με τα νομικά μέσα που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και από άλλους διεθνείς θεσμούς» σημείωσε ο Πάπας.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είχε νωρίτερα την Παρασκευή τετ-α-τετ συνάντηση, που διήρκεσε 15 λεπτά, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Μέχρι στιγμής η επίσκεψη του Πάπα, η οποία ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον την περασμένη Τρίτη, επισκιάστηκε από το σκάνδαλο των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

«Ασφαλώς, με την επίσκεψή του στον ΟΗΕ ως προσκυνητής της ειρήνης, θα πει ότι δεν μπορούμε να στηρίζουμε τις σχέσεις μας στην λανθασμένη αντίληψη ότι η ισχύς δημιουργεί δίκαιο, ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας σε μία απλή ισορροπία ισχύος και ότι το μέλλον μας πρέπει να στηριχτεί στο σεβασμό της παγκόσμιας αλήθειας και της ανθρώπινης φύσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος παρατηρητής του Βατικανού στον ΟΗΕ, αρχιεπίσκοπος Τσελεστίνο Μιλιόρε διευκρινίζοντας ότι ο ποντίφικας δεν θα έχει τον χρόνο να μιλήσει για κρίσεις σε όλον τον κόσμο εκτενώς.

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι η τέταρτη που πραγματοποιεί ποντίφικας στον ΟΗΕ. Έχουν προηγηθεί μία του Παύλου ΣΤ’ το 1965, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της ίδρυσης του διεθνούς οργανισμού και άλλες δύο του Ιωάννη Παύλου Β’, μία το 1979 μετά την εκλογή του, και μία το 1995 όταν ο ΟΗΕ γιόρταζε τα 50 του χρόνια και όπως είπε ο Μιλιόρε, «είναι απόλυτα φυσιολογικό να περιμένουμε ότι όπως και οι προκάτοχοι του, ο Πάπας Βενέδικτος θα μιλήσει για την ειρήνη».

Το Βατικανό έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Μιλιόρε είναι προτιμότερο από την ιδιότητα του πλήρους μέλους διότι παρέχει στην Αγία Έδρα τη δυνατότητα να μείνει εκτός κάθε ευθείας ανάμειξης σε πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα.

Αμέσως μετά την ομιλία του θα συμμετάσχει σε οικουμενική προσευχή με 250 ορθόδοξους και προτεστάντες κληρικούς σε μία εκκλησία στη ανατολική πλευρά του Μανχάταν που ιδρύθηκε από γερμανούς μετανάστες.

Τα θέματα «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών, της αειφόρου ανάπτυξης, της καταπολέμησης της φτώχειας και των πανδημιών ιδιαίτερα στην Αφρική» συζητήθηκαν και κατά την προχθεσινή συνάντηση του ποντίφικα με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στον Λίβανο και για την ανάγκη για μία συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μεταναστεύουν οι κάτοικοι της.

Ο Πάπας Βενέδικτος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη με τη συνάντησή του με θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από καθολικούς κληρικούς, τρία από τα οποία μετά τη συνάντηση, εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους γιατί τα δέχτηκε και μίλησε μαζί τους με ειλικρίνεια για το σκάνδαλο.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1621&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote