Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ενημέρωση για στρατολογικά θέματα προς τους Ομογενείς. Εκτύπωση E-mail
30.04.07

Του Σάκη Σερέτη  

 

 Μια ξεχωριστή ενημερωτική συνγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα, στο κτήριο του συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”στο Γουαϊτστόουν,με ομιλητή τον Αντισυνταγματάρχη στρατολογικού κ.Ιωάννη Νικολαϊδη.

Ο κ. Νικολαϊδης ειναι αποσπασμένος στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, υπεύθυνος για θέματα στρατολογίας και η αναφορά του, καθώς και οι απαντήσεις που εδωσε σε ολους τους ενδιαφερομένους,ηταν αρκετά κατατοπιστικές και σε απλή γλώσσα.Απευθύνοντας ευχαριστίες πρός τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χ.Γιόβες, για την ευκαιρία της δια ζώσης επικοινωνίας με τους Ομογενείς,αναφέρθηκε στην χρησιμότητα του Ελληνικού Στρατού καθώς και στις υποχρεώσεις των Ελλήνων πρός την Πατρίδα.

Τόνισε δε, πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης,υπενθυμίζοντας το αρθρο 4 παράγραφος 6 του Ελληνικού Συντάγματος,το οποίο αναφέρει οτι, «κάθε Ελληνας που μπορεί να φέρει οπλα,ειναι υποχρεωμένος να συντελεί στην αμυνα της πατρίδος,σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.Ουδείς Ελληνας εξαιρείται της στράτευσης , ουτε και αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Φυσικά ο νομοθέτης , αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών,ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Ελληνες εξωτερικού,θεσπίζει μια σειρά ειδικών διατάξεων, που αφορούν απαλλαγές απο την στράτευση,μακροχρόνιες αναβολές και μείωση θητείας,προκειμένου να μην αποτελεί η εκπλήρωση της στρατιωτικής υποχρέωσης ,δυσβάστακτο βάρος στην κοινωνική εξέλιξη των πολιτών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο νέος νόμος 3421/2005,διαθέτει μια σειρά ρυθμίσεων που αφορά τους Ελληνες που ζούν μονίμως στο εξωτερικό,οι οποίοι εχουν την δυνατότητα ανάλογα με την  περίπτωση τους,να ρυθμίσουν τα της στρατιωτικής τους υποχρέωσης.

Εδω θα πρέπει να τονισθεί ,οτι μόνον οσοι εχουν την Ελληνική υπηκοότητα εχουν την υποχρέωση της στράτευσης και οσοι δεν ειναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων της Ελλάδος δεν εχουν καμμία υποχρέωση.

Οσον αφορά στα παιδιά των Ομογενών που εχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διαμένουν μόνιμα εκτός Ελλάδος και εφ’οσον εχουν δηλωθεί απο τους γονείς τους στα Ελληνικά μητρώα αρρένων,θα πρέπει να υπηρετήσουν μόνο για 3 μήνες.

Αντίθετα, τα παιδιά που εχουν γενηθεί στην Ελλάδα και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό,καλούντε να υπηρετήσουν για 6 μήνες και η εκπλήρωση της θητείας,μπορεί να γίνει και τμηματικά.

Τα δε εξοδα μεταφοράς πρός την Ελλάδα,καθώς και τα εξοδα επιστροφής,καλύπτονται απο το Ελληνικό κράτος.

Για να χαρακτηρισθεί κάποιος Ομογενής ανυπότακτος εξωτερικού και να τύχει ευνοϊκής ρύθμισης,θα πρέπει να προσκομίσει στο στρατολογικό γραφείο της προξενικής αρχής της περιοχής οπου διαμένει, δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την παραμονή του στο εξωτερικό(φορολογική δήλωση,σχολικά αντίγραφα).Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού,θεωρούνται για την στρατολογία οσοι εχουν μόνιμη εγκατάσταση σε μια η περισσότερες χώρες περισσότερα απο 11χρόνια και μπορουν να το τεκμηριώσουν με στοιχεία.Επίσης οποιος εργάζεται στο εξωτερικό για 7 τουλάχιστον χρόνια και το εισόδημα του ειναι η βασική πηγή διαβίωσης, μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και να τύχει της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει ο νόμος. Το πιστοποιητικό μονίμου κατοίκου εξωτερικού,εκδίδεται απο τις κατά τόπους προξενικές αρχές της περιοχής οπου διαμένει ο κάθε ενδιαφερόμενος και σε αυτές πρέπει να απευθύνονται αρμοδίως.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο στρατολόγος,απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλλαν οι παρόντες,μεταξύ των οποίων ηταν και αρκετοί νεώτεροι σε ηλικία.

Η ενημερωτική αυτή συγκέντρωση,εγινε υπό την αιγίδα του συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”και οργανώθηκε απο την επιτροπή ειδικών εκδηλώσεων του συλλόγου.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι κ.κ

.Γ.Τζώρτζης , Η.Πανίδης,Α.Τζάλλας,Ι.Παπάζογλου,Γ.Μελίδης και Κ.Φράγκος και οπως μας εδήλωσε ο πρόεδρος της κ.Γρηγόρης Τζώρτζης, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει μια ακόμη ενημερωτική συνάντηση με θέμα το κτηματολόγιο,που αφορά στην ακίνητη περιουσία των Ομογενών. 

Για περισσότερες πληροφορίες οσον αφορά θέματα στρατολογικής  φύσεως, μπορείται να επικοινωνήσεται με το τηλέφωνο (212)988-5500 εσωτερικό 310 . 

Η ολη εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά απο το Μακεδονία Τ.V του ακούραστου  κ.Η.Νεοφυτίδη και θα προβληθεί σε μια απο τις επόμενες εκπομπές του. 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=162&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote