Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Με «άδεια χέρια» ο Μ. Νίμιτς σε Σκόπια - Αθήνα
Με «άδεια χέρια» ο Μ. Νίμιτς σε Σκόπια - Αθήνα Εκτύπωση E-mail
18.04.08

Δεν μεταφέρει προτάσεις στα Σκόπια και την Αθήνα ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς που φτάνει σήμερα στη σκοπιανή πρωτεύουσα για «να ενεργοποιήσει ξανά», όπως αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του, τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας.

Ο μεσολαβητής αποφάσισε να μην «ταράξει τα νερά», καταθέτοντας νέα εισήγηση για το όνομα των Σκοπίων, αλλά σκέφτεται, ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων του, να αλλάξει την απόφασή του. Εκπρόσωπος των Ην. Εθνών, επιβεβαίωσε πως ο κ. Νίμιτς δεν θα καταθέσει νέα ονομασία.

Ομως, διπλωματική πηγή υπενθύμισε ξανά ότι ο μεσολαβητής «είναι ένας απρόβλεπτος διπλωμάτης».

Διαβουλεύσεις
Ο κ. Νίμιτς συνέχισε και χθες τις διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με το θέμα, όπως και με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ.

Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις άδραξε την ευκαιρία που της έδωσε μία ερώτηση στη διάρκεια του συνεδρίου του Τουρκο-Αμερικανικού

Συμβουλίου, για να εκφράσει την πίκρα της για την αποτυχία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε «ατυχή» εξέλιξη την μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σημείωσε πως αυτό θα συμβεί όταν λυθεί το πρόβλημα με την ονομασία.

Η κ. Ράις υποστήριξε επίσης ότι έγιναν θετικά βήματα στα θέματα της πυραυλικής άμυνας, της δέσμευσης για το Αφγανιστάν και της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ελληνας πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη συμβολή των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη, Ζακ Σπέις και Τζον Σαρμπάνη, για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνεπή στήριξή της στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην αμερικανική Βουλή.

Ο κ. Μαλλιάς τους επέδωσε φιλοτεχνημένο αντίτυπο του ψηφίσματος H.R 356 το οποίο καλεί τα Σκόπια να σταματήσουν τις «εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα» τους κατά της Ελλάδας.

Ο Ελληνας πρέσβης ανέφερε ότι το ψήφισμα έχει συνυπογράψει το ένα τέταρτο των Αμερικανών βουλευτών, ένα επίτευγμα, όπως το χαρακτήρισε, για τα δεδομένα του αμερικανικού Κογκρέσου.

 

Ευρωκοινοβούλιο
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, θετική ήταν η εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο κείμενο μιας νέας, συμβιβαστικής τροπολογίας της επίμαχης έκθεσης Μέγιερ για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΠΓΔ της Μακεδονίας κατά το 2007 κατέληξαν οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συμβιβαστική νέα διατύπωση τροποποιεί την αμφισβητούμενη από τους Ελληνες ευρωβουλευτές φράση της παραγράφου 37 της έκθεσης Μέγιερ, σύμφωνα με την οποία το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δεν πρέπει να συνιστά, σε καμία περίπτωση, προϋπόθεση για την ένταξή της σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.»

Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση που θα συνυπογράψουν οι χριστιανοδημοκράτες, οι σοσιαλιστές και οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... σημειώνει την αυξημένη δυναμική στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων), καλεί και τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρώσουν αμέσως αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό το φως της σημαντικής προόδου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία, έτσι ώστε αυτό το ζήτημα να μη συνεχίσει να συνιστά ένα εμπόδιο στο να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος διεθνών οργανισμών, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία εξακολουθεί να ισχύει».

Η έκθεση Μέγιερ αναμένεται να εγκριθεί από την επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στις 22 Απριλίου.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1617&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote