Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow O «καβαλιέρε» αντιμέτωπος με τα προβλήματα
O «καβαλιέρε» αντιμέτωπος με τα προβλήματα Εκτύπωση E-mail
16.04.08
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, για τρίτη φορά, θα ασχοληθεί με την κρίση των σκουπιδιών στη Νάπολη, με τα προβλήματα της Alitalia, θα κλείσει τα σύνορα για τους παράνομους λαθρομετανάστες και θα συναντηθεί μεθαύριο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του Ρώσου προέδρου, προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του στις 7 Μαΐου. Μια μόλις μέρα μετά το θρίαμβό του στις εκλογές -ο κεντροδεξιός συνασπισμός του, απέσπασε τελικώς, ποσοστά 47,3% και 46,8% στη γερουσία και την ιταλική βουλή αντιστοίχως- ο «Καβαλιέρε» πιάνει αμέσως δουλειά διότι τα πολλά -οικονομικά και μη- προβλήματα της Ιταλίας δεν περιμένουν.

Πέραν της θριαμβικής επιστροφής του Μπερλουσκόνι, το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες στην Ιταλία, είναι η σαφής ενίσχυση του δικομματισμού και η διαμόρφωση, υπό το πρίσμα αυτό, ενός νέου πολιτικού τοπίου. Η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με την Κεντροαριστερά του Βάλτερ Βελτρόνι, η οποία απέσπασε το 38% και το 37,5% των ψήφων στη γερουσία και τη βουλή αντιστοίχως, κυριαρχούν στη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου. Αμφότερες διαθέτουν τους ακραίους συμμάχους τους: η Κεντροδεξιά, την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, η οποία θριάμβευσε, διπλασιάζοντας το ποσοστό της, φθάνοντας το 8% και η Κεντροαριστερά, την λαϊκιστική Ιταλία των Αξιών, του πρώην δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο. Οι πολιτικοί αναλυτές που προέβλεπαν την ενίσχυση του δικομματισμού, διαπιστώνοντας την κούραση του εκλογικού σώματος και την απαξίωση της πολιτικής από τους ψηφοφόρους, δικαιώθηκαν. Δεν είχαν ωστόσο προβλέψει τη συντριβή της ιταλικής Αριστεράς που για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, δεν συγκέντρωσε το 4% των ψήφων και δεν θα εκπροσωπηθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Φάουστο Μπερτινότι, πρόεδρος της απερχόμενης βουλής, παραιτήθηκε ήδη από την ηγεσία του συνασπισμού της Αριστεράς του Ουράνιου Τόξου. Υπεύθυνος για την «σφαγή» των μικρών κομμάτων, θεωρήθηκε ο Βάλτερ Βελτρόνι. Με την απόφασή του να κατεβεί στις εκλογές μόνον με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα, που ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς τα μικρά αριστερά κόμματα, που συμμετείχαν στον απερχόμενο κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό του Ρομάνο Πρόντι, και τα οποία προκάλεσαν την κατάρρευσή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βελτρόνι απλοποίησε τον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που τόσο χρειάζεται η ασθμαίνουσα υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, Ιταλία. Η Κεντροαριστερά απήντησε ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο.

Για να κυβερνήσει ωστόσο ο «Καβαλιέρε» έχει τα χέρια του ελεύθερα αν και πολλοί εκτιμούν ότι η Λέγκα του Βορρά θα ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού για τα συμφέροντα της Ιταλίας του Βορρά. Ο Ουμπέρτο Μπόσι απείλησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν «γιατί αλλιώς θα αρχίσουμε να χάνουμε την υπομονή μας».

Αυτή τη φορά η ιταλική κεντροδεξιά έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Μπερλουσκόνι νίκησε χωρίς να υποσχεθεί θαύματα στους Ιταλούς και αυτό είναι το προσωπικό του θαύμα, το οποίο ερμηνεύεται από το ότι ενέπνευσε στους Ιταλούς, ασφάλεια. Τώρα όμως η Κεντροδεξιά δεν έχει άλλοθι και το γνωρίζει. Το πρόβλημά της είναι να νομιμοποιήσει την εξουσία της με μέτρα τολμηρά και καίρια, σημείωνε εύστοχα η ιταλική συντηρητική εφημερίδα, Corriere della Sera.

Επιπλέον ο «Καβαλιέρε» γνωρίζει ότι η Ευρώπη περιμένει πολύ επιφυλακτική, την επόμενη κίνησή του. Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαρακτήρισε την επανεκλογή του από «τραγωδία» (οι βρετανικοί Financial Times) ως ενδεικτική της παράλυσης του ιταλικού πολιτικού συστήματος (η γαλλική Le Figaro).

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1612&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote