Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιστρέφει ο Νίμιτς
Επιστρέφει ο Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
16.04.08
Την Πέμπτη ο απεσταλμένος του γ. γ. του OHE Μ. Νίμιτς επισκέπτεται τα Σκόπια με στόχο να επανενεργοποιήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία. To υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς την Παρασκευή.

Στα Σκόπια ο διαπραγματευτής Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι είναι αναγκαία μια εθνική υπερκομματική πλατφόρμα για επιτυχή επίλυση του θέματος προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση οι πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν στο λαό μια εναλλακτική πρόταση για ένα μέλλον χωρίς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ωστόσο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Μπότσεφσκι, ανέφερε σχετικά: «Σε μια τέτοια ευαίσθητη περίοδο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα παρακαλούσα, στο όνομα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και της κυβέρνησης, όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, να απέχουν από ενέργειες εκμετάλλευσης της κατάστασης και της θέσης που κατέχουν».

«Ταυτόχρονα», συμπλήρωσε ο κ. Μπότσεφσκι, «κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση διαφύλαξης και ενίσχυσης των μακεδονικών εθνικών και κρατικών συμφερόντων, όπως μέχρι τώρα, έτσι και από εδώ και πέρα θα έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η βορειοατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων περνά από την Αθήνα και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Το πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»
Το πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
έκανε χθες η Ιρλανδία υπογράφοντας διμερή συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας στην οποία τα Σκόπια αναφέρονται με το συνταγματικό τους όνομα. Η κίνηση αυτή έγινε στη διάρκεια επίσκεψης του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλόσοσκι στο Δουβλίνο και παρά τα προηγούμενα διαβήματα της ελληνικής διπλωματίας όταν η ιρλανδική κυβέρνηση αντικατέστησε το FYROM με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην αλληλογραφία της με τα Σκόπια. Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη χώρα (μετά τη Βρετανία) της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15» που εμφανίζεται έτοιμη να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και μάλιστα ανήκει στον κύκλο των εταίρων με κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό. Μέχρι χθες δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά στο παρασκήνιο γίνονται ενέργειες προκειμένου να «παγώσει» η αναγνώριση αλλά και να αλλάξουν οι στίχοι στο τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η Ιρλανδία στη Γιουροβίζιον και στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μακεδονία».
Και ενώ ακόμη και η Γαλοπούλα που θα εκπροσωπήσει το Δουβλίνο στο μουσικό διαγωνισμό είναι ικανή να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η συνύπαρξη χθες στο ίδιο τραπέζι του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκου (στο συνέδριο του περιοδικού «Διπλωματία» για την κατάσταση στα Βαλκάνια) υπήρξε από μόνη της αιτία έντασης.

Ο κ. Μπ. Χατζίνσκι, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, είπε ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της FYROM. «Είμαι ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μιας χώρας που αναγνωρίζεται μόνο από την Ελλάδα με το όνομα FYROM», είπε και υποστήριξε ότι η λύση που ζητά η Ελλάδα σημαίνει για τη χώρα του εγκατάλειψη της εθνικής της ταυτότητας. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι επιδιώκεται μια λύση αμοιβαία αποδεκτή που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη σε στρατιωτικές ακαδημίες χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα Μακεδονία ένα χώρο που θα περιλαμβάνει έδαφος το οποίο ξεκινά από τα Σκόπια και φθάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Είχε προηγηθεί ομιλία της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία περιέγραψε ξανά ως ελληνική επιδίωξη μια «πραγματικά σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της». Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας κ. Τόμας Κάντριμαν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι απογοητευμένη αλλά όχι θυμωμένη από το ελληνικό βέτο και εξήγησε ότι η αμερικανική διπλωματία εμπλέκεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος κατόπιν αιτήματος των δύο πλευρών. Συνέστησε επίσης αποφυγή της δημόσιας διπλωματίας από τα μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη προεκλογική δημοσκόπηση στα Σκόπια δείχνει σαφές προβάδισμα του κόμματος του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι (26,3%), που προηγείται με μεγάλη διαφορά του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι (9,9%), της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (9,8%) και του αλβανικού κόμματος του Μ. Θάτσι που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό (5,1%)
Σπανού Αγγελική


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1611&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote